• Business

    Ξαφνικό πρόβλημα με την αύξηση μετοχικού κεφάλαιου της Attica Bank

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. Τέως CEO Τράπεζας Αττικής


    Αλλάζουν όλα τα δεδομένα σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφάλαιου της Attica Bank  και των συνεταιριστικών τραπεζών μετά την απόφαση του reworking Group να μπλοκάρει τη χορήγηση κεφαλαίων από το ΤΧΣ σε Αττικής και συνεταιριστικές τράπεζες. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το EuroWorking Group, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, αποφάσισε να εισηγηθεί στο Eurogroup να απαγορευτεί η χρήση κεφαλαίων από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση μη συστημικών ελληνικών τραπεζών.

    Η απόφαση αντανακλά,  τις ανησυχίες που υπάρχουν στους κόλπους του ESM και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη δημιουργία ενός προηγούμενου που ενδέχεται να πλήξει το κεφαλαιακό απόθεμα του Μόνιμου Μηχανισμού.

    Ενδεχόμενη κάλυψη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της διαφοράς μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου σε τράπεζες, όπως η Attica ή οι συνεταιριστικές, που έχουν ήδη συγκεντρώσει από ιδιώτες τα κεφάλαια υπό το βασικό σενάριο, θα δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλες χώρες που έχουν πληθώρα μη συστημικών τραπεζών.

    Η ανησυχία έγκειται στο να μη δημιουργηθεί ντόμινο αιτήσεων ανακεφαλαιοποίησης μη συστημικών τραπεζών από τα κεφάλαια του ESM, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα κεφαλαιακά του αποθέματα.

    Η απόφαση του EWG αναιρεί στην πράξη το πλαίσιο στο οποίο αποφασίστηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου των Αττικής και συνεταιριστικών τραπεζών καθώς στηρίχθηκαν στην πρόβλεψη του 3864/2010, όπως επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, για κάλυψη εφόσον ζητηθεί, από το ΤΧΣ της διαφοράς μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου με αναλογία 75% CoCos και 25% κοινές μετοχές.

    Μετά την παραπάνω τροπή, κυβέρνηση, ΤτΕ και διοικήσεις Τράπεζας Αττικής και συνεταιριστικών τραπεζών θα πρέπει να βρουν λύσεις για την κάλυψη των εναπομεινασών κεφαλαιακών αναγκών των παραπάνω τραπεζών αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές.

    Το μοντέλο που εξετάζεται είναι να δοθεί παράταση ενός μήνα στις αυξήσεις κεφαλαίου όσων τραπεζών πέτυχαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια που καλύπτουν τουλάχιστον τις κεφαλαιακές τους ανάγκες υπό το βασικό σενάριο. Οι υπόλοιπες θα οδηγηθούν σε διάσπαση, με το ΤΕΚΕ να καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό ώστε να μεταβιβαστούν τα υγιή στοιχεία ενεργητικού μαζί με ισοδύναμο παθητικό στη συστημική τράπεζα που έχει υποβάλει την καλύτερη προσφορά.



    ΣΧΟΛΙΑ