• Οικονομία

    Αλέξης Πατέλης (Delphi Forum): Θα αξιοποιήσουμε τα 32 δισ. με τη σοβαρότητα που αντιμετωπίσαμε την πανδημία

    Αλέξης Πατέλης


    Θα αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια που θα πάρει η Ελλάδα από το Next Generation Package της Ευρώπης με την ίδια σοβαρότητα και αποφασιστικότητα που επιδείξαμε στην πανδημία, τόνισε σήμερα ο Αλέξης Πατέλης, Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, μιλώντας στο Delphi Forum.

    “Έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ότι χρειάζεται για να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα, και μέσα στο καλοκαίρι θα συμβουλευτούμε ειδικούς, θα εκπονήσουμε σχέδια, θα κάνουμε ένα βήμα τη φορά, μεθοδικά και σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας”. “Ευτυχώς δεν χρειάζεται να επαναεφεύρουμε τον τροχό. Αυτή η κυβέρνηση είδε είχε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που περιλάμβανε πράσινη ατζέντα και ψηφιακούς στόχους και επενδύσεις”, είπε.

    “Το πακέτο σημείωσε αποτελεί μια ευκαιρία αλλά και μια ευθύνη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους πολίτες μας να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια με το καλύτερο τρόπο. Ο,τι τι κι αν έχει συμβεί, αν  κάτι δεν άλλαξε είναι η πρόθεση και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη περάσει 69 νομοσχέδια από τη Βουλή μέσα σε ένα χρόνο και ετοιμάζει ακόμη 19” σημείωσε.

    “Οι ιδιωτικοποιήσεις προχωράνε το ίδιο και οι επαφές με τους επενδυτές, και μια αντιπροσωπεία επισκέπτεται το Ισραήλ, την επόμενη εβδομάδα και η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει μπροστά της”, τόνισε.

    “Στόχος μας είναι να κεφαλαιοποιήσουμε την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας στην προσέλκυση επενδύσεων” σημείωσε.

    Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία συναλλαγών μετά το lockdown

    Σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία και βρίσκεται στην 78η θέση σε αριθμό θανάτων με 183 θανάτους στα 10,5 εκατ. πληθυσμού.

    Εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον τουρισμό, λέγοντας ότι στοχεύουμε σε ένα μεγαλύτερο μερίδιο σε μια μικρότερη πίτα και σημείωσε ότι και για την πορεία της ύφεσης φέτος αισιοδοξεί ότι δεν θα είναι διψήφια.

    Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε η ελληνική οικονομία πριν μπει στην πανδημία είχε δύναμη και αυτό φάνηκε από την πορεία του πρώτου τριμήνου που ήταν καλύτερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, σημείωσε,  το γρηγορότερο μια χώρα βγει  από την πανδημία, τόσο πιο γρήγορα η οικονομία της επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς και όπως είπε σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα δεδομένων των συναλλαγών και των πληρωμών στις προηγούμενες εβδομάδες, φαίνεται πως η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από την Κίνα, που είναι η μόνη χώρα που έχουμε στοιχεία επιστροφής από lockdown.



    ΣΧΟΛΙΑ