• Business

    AustriaCard: Ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ το placement για το 15% των μετοχών- Στα 6 ευρώ η τιμή διάθεσης

    Νίκος Λύκος


    Σε χρόνο ρεκόρ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το placement του 15% των μετοχών της AustriaCard, εταιρείας που προήλθε από τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση της Inform Λύκος.

    Ξένα funds, εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, καθώς επίσης και family office, κάλυψαν μέσα σε δυόμιση ώρες την προσφορά των 5. 470.321 μετοχών της εισηγμένης στις χρηματιστηριακής αγορές της Βιέννης και της Αθήνας. Ενδεικτικό του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.

    Η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 6 ευρώ ανά μετοχή, με discount 9,09% σε σχέση με το σημερινό κλείσιμο των 6,60 ευρώ. Όσον αφορά τη συνολική αξία της συναλλαγής, αυτή διαμορφώθηκε σε 32,82 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου οι μισές από τις μετοχές του placement διατέθηκαν από το χαρτοφυλάκιο του Προέδρου και βασικού μετόχου Νίκου Λύκου. Το ποσοστό του οποίου από το 77,25% υποχωρεί στην περιοχή του 70%.

    Οι υπόλοιπες μετοχές παραχωρήθηκαν από άλλους υφιστάμενους μετόχους, λιγότερους από 10%, η συμμετοχή των οποίων είχε προκύψει με τη συγχώνευση των εταιρειών τους από την AustriaCard.

    Τη σημερινή διαδικασία του placement ολοκλήρωσαν με επιτυχία η Euroxx χρηματιστηριακή ΑΧΕΠΕΥ, μαζί με την Αυστριακή Raiffeisen Bank.

    Για την AustriaCard και όπως κατά κόρον είχε επισημανθεί από τα διοικητικά της στελέχη, η διάθεση μετοχών ήταν βασικό ζητούμενο στο πλαίσιο της ενίσχυσης του free float. Καθώς αυτό ‘’αποτελεί ισχυρό μήνυμα τους μετόχους, ενισχύει ακόμα περισσότερο την εταιρική διακυβέρνηση και εντέλει προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην ίδια την εταιρεία’’.

    Πρo του placement η μετοχική διασπορά ανερχόταν σε 22,75%, αλλά επί τη ουσίας ήταν αισθητά μικρότερη. Τώρα η μετοχική βάση της εταιρείας ενισχύεται με ένα επιπλέον 15%. Γεγονός που εκτιμάται ότι αυτό θα έχει θετική συμβολή και στην τόνωση της εμπορευσιμότητας, αλλά και στη μελλοντική πορεία της μετοχής.

    Στη περσινή χρήση η AustriaCard κατέγραψε σημαντικές οικονομικές επιδόσεις. Λόγω των ισχυρών λειτουργικών επιδόσεων  και των σημαντικά λιγότερων προσαρμογών, τα  καθαρά κέρδη έκαναν άλμα  220,9% και διαμορφώθηκαν σε 17  εκατ. ευρώ. Με το περιθώριο κερδοφορίας να αυξάνεται στο 4,8% έναντι  του 1,7% στη χρήση 2022.

    Παράλληλα, το προσαρμοσμένο EBITDA του Ομίλου ανήλθε σε 49,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά  27,2% , ενώ ο κύκλος εργασιών στη χρήση του 2023 διαμορφώθηκε σε 351,3 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 23% σε συγκρίσιμη βάση.

    Διαβάστε επίσης:

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 585,5 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα EBITDA το 2023 – Πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ/μετοχή
    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα 64,6 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το 2023
    Morgan Stanley για ΔΑΑ: Παραμένει η ουδέτερη σύσταση και τιμή στόχος τα €8,70



    ΣΧΟΛΙΑ