• Business

    ΑΤ&Τ: Διαρροή δεδομένων από 73 εκατ. λογαριασμούς στο Dark Web

    • Bloomberg
    John Stakley, CEO AT&T

    John Stakley, CEO AT&T


    Προσωπικές πληροφορίες όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης διέρρευσαν στο dark web ανακοίνωσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, η AT&T.

    Πρόκειται για ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν 73 εκατ. πελάτες, μεταξύ αυτών και κάποιοι που είχαν αποχωρήσει από την εταιρεία.

    Σε αναζήτηση του υπαιτίου

    Τα δεδομένα διέρρευσαν στο  dark web σκοτεινό ιστό πριν από περίπου δύο εβδομάδες με δεδομένα που αφορούσαν πληροφορίες ακόμα και πριν το 2019. Σύμφωνα με την AT&T, δεν είναι γνωστό αν η διαρροή προήλθε από την εταιρεία ή από κάποιον προμηθευτή, καθώς δεν εντόπισε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα συστήματά της.

    «Η εταιρεία επικοινωνεί προληπτικά με όσους επηρεάστηκαν και θα προσφέρει παρακολούθηση της πίστωσης με δικά μας έξοδα, όπου χρειάζεται», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Η διαρροή των προηγούμενων εβδομάδων έρχεται τρία χρόνια αφού ένας χάκερ  γνωστός ως ShinyHunters ισχυρίστηκε ότι είχε κλέψει τα προσωπικά στοιχεία περίπου 70 εκατομμυρίων πελατών της AT&T, με την εταιρεία να διαψεύδει.

    Ο χάκερ δημοσίευσε μόνο ένα μικρό δείγμα αρχείων το 2021, τα οποία πωλούσε στην τιμή εκκίνησης των 30.000 δολαρίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης εκείνη την εποχή. Ο ShinyHunters είχε αναλάβει στο παρελθόν τα εύσημα για παραβιάσεις κατά άλλων αμερικανικών εταιρειών, μόνο και μόνο για να δημοσιεύσει βάσεις δεδομένων με κλεμμένα προσωπικά στοιχεία, αφού προφανώς απέτυχε να πείσει άλλους χρήστες του dark web να πληρώσουν γι’ αυτά.

    Προβλήματα με διαρροές

    Η AT&T είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αμερικανικός φορέας τηλεπικοινωνιών, πίσω από τη Verizon Communications και την T-Mobile US, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η εταιρεία τον Φεβρουάριο αντιμετώπισε μια εκτεταμένη διακοπή λειτουργίας που χρειάστηκε ώρες για να επιλυθεί, προκαλώντας έρευνα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

    Η T-Mobile συμφώνησε το 2022 να καταβάλει 350 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει ομαδική αγωγή μετά τη διαρροή αρχείων περισσότερων από 50 εκατομμυρίων πελατών. Το επόμενο έτος αποκάλυψε μια άλλη μεγάλη παραβίαση των πληροφοριών πελατών για περίπου 37 εκατομμύρια συνδρομητές.

    Διαβάστε επίσης:

    OpenAI: Ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το πρώτο της γραφείο στην Ασία

    Τουρκική λίρα: Βυθίζεται μετά την ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

    Amazon: Επένδυση μαμούθ $150 δισ. σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης



    ΣΧΟΛΙΑ