• ΑΓΟΡΕΣ

    Τουρκική λίρα: Βυθίζεται μετά την ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε μετά την ήττα-σοκ του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές την Κυριακή, με τον έλεγχο πολλών πόλεων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, να περνά στην αντιπολίτευση.

    Η τιμή της υποχώρησε κατά 0,2% στα 32,4328 ανά δολάριο, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό σε επίπεδο κλεισίματος, νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη. Το νόμισμα έχει χάσει περίπου 9% της αξίας του από τις αρχές του έτους, σημειώνοντας την δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των άλλων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, μετά το πέσο της Χιλής.

    Εάν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν θα μείνει πίσω από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο.

    Πριν από την ψηφοφορία, οι επενδυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσον μια ήττα του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να φέρει αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές από πέρυσι, στις οποίες περιλαμβάνονται αυξήσεις επιτοκίων σωρευτικά 4.150 μονάδων βάσης.

    Αλλά σε μια συμβιβαστική ομιλία μετά τα μεσάνυχτα, ο Ερντογάν αποδέχθηκε την ήττα και δήλωσε ότι το κόμμα του έχει να διδαχθεί από το αποτέλεσμα, αναφέρει το Bloomberg.

    «Η ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές δεν θα πρέπει να εκτροχιάσει τη μακροοικονομική πολιτική (προς το παρόν)», έγραψε ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer.

    Εάν η οικονομική δυσπραγία και ειδικότερα ο πληθωρισμός ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα, τότε «η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί πλέον πολιτική, καθώς και οικονομική προτεραιότητα, και αυτό θα πρέπει να στηρίζει τη διόρθωση της ορθόδοξης πορείας της πολιτικής βραχυπρόθεσμα».

    Οι επενδυτές επιδοκίμασαν τη στροφή σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική που στοχεύει στον περιορισμό του πληθωρισμού, παρόλο που μειώνει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης καθιστώντας τον δανεισμό σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους πολίτες.

    Από την ανατροπή της πολιτικής μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, οι ξένοι επενδυτές έχουν αγοράσει καθαρά 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές.

    Lira Retreats After Turkey's Municipal Elections | Currency weakened slightly after Erdogan's local election defeat
    Η λίρα υποχωρεί μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

    Ωστόσο, πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων έχουν διατηρήσει μια προσεκτική προσέγγιση έναντι των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, φοβούμενοι μήπως βρεθούν απροετοίμαστοι για μια ακόμη αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Πολλοί θεώρησαν τις τοπικές εκλογές ως κίνδυνο, υποθέτοντας ότι ένα κακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν σε αλλαγή πλεύσης.

    «Μπορούμε να περιμένουμε μια πιο ασταθή από την αναμενόμενη μετεκλογική περίοδο», δήλωσε ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος στην East Capital στο Ντουμπάι. «Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αβέβαιη περίοδος θα συμπέσει με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας στα αρνητικά 65 δισεκατομμύρια δολάρια και με μια νέα κορύφωση του πληθωρισμού που πιθανότατα θα ξεπεράσει το 70% τον Μάιο».

    Η Κωνσταντινούπολη, όπου ζει περίπου το 1/5 των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας, είναι ο σημαντικότερος οικονομικός κόμβος της χώρας, καθώς και ένας κόμβος πολιτικής εξουσίας – στο παρελθόν ήταν η πρωτεύουσα τριών αυτοκρατοριών, ενώ η άνοδος του Ερντογάν στην πολιτική ξεκίνησε από την πόλη, όπου διετέλεσε δήμαρχος τη δεκαετία του 1990.

    Η ψηφοφορία που έχασε το κόμμα του το 2019 ακυρώθηκε λόγω καταγγελιών για κλοπή ψήφων μετά την απροσδόκητη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου, οδηγώντας σε απότομη πτώση του τουρκικού νομίσματος εκείνη την εποχή.

    Η λίρα σημείωσε τον Μάρτιο την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, με τις απώλειες να οφείλονται στον πληθωρισμό που ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου και στην αυξημένη τοπική ζήτηση για σκληρό νόμισμα ενόψει της ψηφοφορίας.

    Η κεντρική τράπεζα, η οποία αντιμετώπιζε επίσης διάβρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, παρενέβη για να αυξήσει το επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 50% τον περασμένο μήνα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Θρίαμβο Ιμάμογλου με 50% δείχνουν τα αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη – Πανωλεθρία Ερντογάν

    Χρυσός: Νέο ρεκόρ με φόντο τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την Fed – Πού θα φτάσει η τιμή

    Ομόλογα: Η συμμετοχή της ΕΚΤ στην αγορά της Ευρωζώνης μειώνεται κοντά στα επίπεδα του 2020



    ΣΧΟΛΙΑ