• Business

    Amazon: Επένδυση μαμούθ $150 δισ. σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης

    • Bloomberg
    Ο Άντι Τζάσι της Amazon

    Ο Άντι Τζάσι, CEO της Amazon


    Να δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό σχεδόν 150 δισ. δολαρίων σχεδιάζει η Amazon τα επόμενα 15 χρόνια, για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την έκρηξη στη ζήτηση για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες.

    Καθώς εντείνεται ο αγώνας των Big Tech για την κυριαρχία στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο τεχνολογικός κολοσσός κάνει επίδειξη ισχύος με την συγκεκριμένη ανακοίνωση, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την κυριαρχία του στην αγορά υπηρεσιών cloud, όπου κατέχει περίπου το διπλάσιο μερίδιο από την Microsoft.

    Μεγάλο μέρος της επέκτασης των data centers της Amazon στοχεύει στην κάλυψη της αύξησης της ζήτησης για εταιρικές υπηρεσίες, όπως η αποθήκευση αρχείων και οι βάσεις δεδομένων.

    Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις, μαζί με προηγμένα τσιπ, θα παρέχουν επίσης την τεράστια υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για μια αναμενόμενη έκρηξη στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.

    Ιστορικό χαμηλό για το Amazon Web Services

    Σημειώνεται ότι η αύξηση των πωλήσεων στο Amazon Web Services επιβραδύνθηκε σε ιστορικό χαμηλό πέρσι, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τις δαπάνες και καθυστέρησαν τα έργα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού.

    «Επεκτείνουμε σημαντικά τη χωρητικότητα», δήλωσε ο Kevin Miller, αντιπρόεδρος της AWS, ο οποίος επιβλέπει τα data centers της εταιρείας.

    «Νομίζω ότι αυτό απλώς μας δίνει τη δυνατότητα να πλησιάσουμε τους πελάτες», συμπλήρωσε.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, τα τελευταία δύο χρόνια η Amazon έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 148 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και λειτουργία κέντρων δεδομένων παγκοσμίως.

    Ειδικότερα, σχεδιάζει να επεκτείνει τα υπάρχοντα κέντρα εκμετάλλευσης διακομιστών στη βόρεια Βιρτζίνια και το Όρεγκον, καθώς και να προωθήσει νέους προορισμούς όπως ο Μισισιπής, η Σαουδική Αραβία και η Μαλαισία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της συγκεκριμένης δαπάνης από την Amazon, έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές των Microsoft και Google της Alphabet, οι οποίες δεν αποκαλύπτουν δαπάνες που σχετίζονται με τα κέντρα δεδομένων, τόσο σταθερά όσο η Amazon.

    Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των Microsoft και Google αρνήθηκαν να παράσχουν συγκρίσιμα στοιχεία, ενώ πρόσθεσαν ότι κάθε εταιρεία πιθανότατα περιλαμβάνει διαφορετικά κόστη στις εκτιμήσεις της.

    Τεράστια ζήτηση για ενέργεια

    Την ίδια στιγμή, οι υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τονίζουν ότι αυτή η ξαφνική επιθυμία για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων έχει ενεργοποιήσει παλιά εργοστάσια που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη.

    Τα κέντρα δεδομένων απαιτούν πολλή ενέργεια και η αυξανόμενη παρουσία τους, ασκεί πίεση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

    Για παράδειγμα, στο Μισισιπή, η Amazon θα πληρώσει για να βοηθήσει την τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας να κατασκευάσει ηλιακά πάρκα.

    Ωστόσο, θα λειτουργεί τα κέντρα δεδομένων με μια νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου που το πιο πιθανό είναι να λειτουργεί για πολλά χρόνια.

    Στο Όρεγκον, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τις φάρμες διακομιστών της Amazon, υπερβαίνει το μερίδιο της τοπικής εταιρείας κοινής ωφέλειας στην υδροηλεκτρική ενέργεια, αναγκάζοντάς την να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο, ανέφερε η εφημερίδα Oregonian νωρίτερα φέτος.

    Για μερικούς μήνες το 2022, η Dominion Energy, η οποία τροφοδοτεί το κέντρο δεδομένων της Amazon  στην Βιρτζίνια, δεν κατάφερε να συμβαδίσει με την ζήτηση, διακόπτοντας τις συνδέσεις με εγκαταστάσεις που κατά τα άλλα ήταν έτοιμες να συνδεθούν στο διαδίκτυο.

    Αυτή η ζήτηση, αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 15 χρόνια, καθώς η ανάπτυξη θα εξαρτάται κυρίως από τα data centers.

    «Εταιρείες όπως η Amazon, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη για να αναγκάσουν πραγματικά τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αλλάξουν την πολιτική τους», δήλωσε ο Daniel Tait, διευθυντής έρευνας και επικοινωνίας με το Energy and Policy Institute,.

    «Όχι μόνο προκαλούν περισσότερη χρήση ορυκτών καυσίμων, αλλά δημιουργούν και ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο για όσους θα ακολουθήσουν», πρόσθεσε.

    Το σχέδιο για τις ΑΠΕ έως το 2025

    Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, η Amazon ήταν ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, μέρος της δέσμευσης να τροφοδοτήσει όλες τις δραστηριότητές της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025.

    Εντούτοις, αυτά τα έργα μπορεί να απέχουν πολύ από τα κέντρα δεδομένων της.

    Ο επικεφαλής του κέντρου δεδομένων της Amazon, δήλωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει να αξιολογεί έργα καθαρής ενέργειας πέρα ​​από τα αιολικά και ηλιακά πάρκα, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης μπαταριών και της πυρηνικής ενέργειας, που μπορούν να υποκαταστήσουν τις μονάδες ορυκτών καυσίμων.

    Δεσμεύτηκε δε να συνεργαστεί με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και να βρει έναν τρόπο να ταιριάξουν οι ανάγκες της εταιρείας για ενέργεια, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Jeff Bezos: Πούλησε 50 εκατ. μετοχές της Amazon σε 9 ημέρες – Πόσα κέρδισε

    JPMorgan: Οι μετοχές των Magnificent 7 της τεχνολογίας δεν είναι υπερτιμημένες

    Google: Απέκλεισε πάνω από 5,5 δισ. διαφημίσεις το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ