• Business

    Σούπερ μάρκετ: Οι μπίζνες του λιανεμπορίου τροφίμων στο real estate

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Γιάννης Μασούτης- Γεράσιμος Σκλαβενίτης- Αριστοτέλης Παντελιάδης

    Γιάννης Μασούτης- Γεράσιμος Σκλαβενίτης- Αριστοτέλης Παντελιάδης


    Με εκατοντάδες καταστήματα υπό τη διαχείρισή τους η εμπλοκή τους με την αγορά ακινήτων είναι αναπόφευκτη.

    Ο λόγος για τους μεγάλους του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, οι οποίοι είτε έμμεσα είτε άμεσα αποτελούν real estate developers.

    H αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων μετρά περί τα 2.700 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα με τους επικεφαλής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να αποτελούν τους μεγαλύτερους μισθωτές ή ιδιοκτήτες ακινήτων. Κάποιοι εξ αυτών στοχεύοντας στην καλύτερη αξιοποίηση του δικτύου και των συνεργειών που μπορούν να προκύψουν λειτουργούν παράλληλα αυτόνομες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.

    Η αξιοποίηση ακινήτων και το project Μασούτη στις Τρεις Γέφυρες

    Στην κατεύθυνση αυτή ο Γιάννης Μασούτης, επικεφαλής της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ  με τη «Μασούτης Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία λειτουργεί σχεδόν επί δύο δεκαετίες, αξιοποιεί ακίνητα που έχει στο δυναμικό της, με την εκμίσθωσή τους. Διαθέτει επτά ακίνητα σε μεγάλες εκτάσεις, τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή της Μασούτης ΑΕ έναντι 7,8 εκατ. ευρώ με συνολικά έσοδα από τα μισθώματα το 2022 ύψους 418.000 ευρώ.

    Στην κατοχή της εταιρείας, η οποία πρόσφατα προχώρησε τον περασμένο μήνα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί άλλη μία αύξηση ύψους 3 εκατ. ευρώ στο τέλος της περασμένης χρονιάς, βρίσκεται και η έκταση στις Τρεις Γέφυρες όπου γίνεται η νέα επένδυση της εταιρείας. Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 4.800 τ.μ. και ενός κτίσματος 73 τ.μ., τα οποία αποκτήθηκαν έναντι περίπου 3,6 εκατ. ευρώ.

    Στις Τρεις Γέφυρες έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του καταστήματος Grand Μασούτης ενώ προγραμματίζεται και η ανέγερση οικιστικού συγκροτήματος, πρακτική που έχει γίνει και στο παρελθόν από τη  Μασούτης στη Θεσσαλονίκη και στη Χρυσούπολη Καβάλας.

    Η «Αρτεμις» της οικογένειας Σκλαβενίτη

    Για την οικογένεια Σκλαβενίτη, με την εταιρεία να είναι ο μεγαλύτερος retailer στη χώρα, η ανάπτυξη μιας εταιρείας ακινήτων, είναι μια νέα δραστηριότητα.

    Μόλις πρόσφατα, τα αδέλφια Σκλαβενίτη, Μαρία, Βίκη και Γεράσιμος προχώρησαν στη σύσταση της Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων Α.Ε.

    Πρόκειται για εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, με σκοπό την εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, την αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, τις κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη, καθώς και μεσιτικά γραφεία ακινήτων. Η εταιρεία,  έχει μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και ο κάθε ένας από τους ιδρυτές και εταίρους κατέχει το 1/3 αυτής.

    Πρόεδρος είναι η Μαρία Σκλαβενίτου, διευθύνων σύμβουλος ο Γεράσιμος και μέλος η Βασιλική Σκλαβενίτου. Η εταιρεία εκπροσωπείται και δεσμεύεται και από τους τρεις εταίρους μεμονωμένα. Στόχος της νέας εταιρείας, που έχει μεγάλο εύρος δραστηριοποίησης με το δίκτυο των Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτη να φτάνει στα 523 καταστήματα, είναι η καλύτερη αξιοποίηση του δικτύου.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις στα ακίνητα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του επενδυτικού προγράμματος όχι μόνο της Σκλαβενίτης αλλά και της The Mart, συμφερόντων της οικογένειας. Οι συνολικές επενδύσεις κατά το 2022 για αγορές ακινήτων, ανακαινίσεις καταστημάτων και ψυκτικές εγκαταστάσεις, ανήλθαν σε 110 εκατ. ευρώ.

    Η The Mart κατά το 2022 είχε 13 υποκαταστήματα (Κηφισό, Παλλήνη, Αργυρούπολη στην Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο, Εγνατία Θεσσαλονίκης, Ιωνία Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Λάρισα, Χανιά Κρήτης, Καλαμάτα και Ιωάννινα).

    Εντός του 2022 προχώρησε στην αγορά ακινήτων εννέα καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 102.000 τ.μ., καθώς και δύο ακόμα βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. περίπου, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της θέσης της στην αγορά.

    Η αξιοποίηση της «προίκας» Βερόπουλου από τον όμιλο Metro

    Ο όμιλος Metro, υπό τον Αριστοτέλη Παντελιάδη έχει προς αξιοποίηση ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων και οικοπέδων που έχουν περιέλθει στον όμιλο μετά την εξαγορά της Βερόπουλος.

    Στην ιστοσελίδα τoυ όμιλου METRO και του METRO Cash & Carry υπάρχει ειδική κατηγορία «Ακίνητα προς εκμετάλλευση» όπου μισθώνονται ή πωλούνται ακίνητα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια σε όλη την Ελλάδα.

    Τα περισσότερα είναι επαγγελματικοί χώροι που βρίσκονται δίπλα σε My Market ή Metro Cash & Carry ενώ διατίθενται και χώροι εντός των σούπερ μάρκετ για shop in shop.

    Πρόκειται στην πλειοψηφία πρόκειται για πλεόνασμα ακινήτων που έχουν περιέλθει στον όμιλο μετά την εξαγορά της Βερόπουλος και αξιοποιούνται κυρίως μέσω της μίσθωσης είτε για χώρους ακινήτων που έχουν προκύψει μετά από ανακαινίσεις υφιστάμενων καταστημάτων.

    Διαβάστε επίσης

    Σούπερ μάρκετ: Μάχη με τις προσφορές για να κρατηθεί η κατανάλωση

    Η νέα συνταγή κερδοφορίας για τις γαλακτοβιομηχανίες

    Μπισκότα Παπαδοπούλου: Έσπασε το φράγμα των 200 εκατ. ευρώ – Παρουσία σε 67 χώρες



    ΣΧΟΛΙΑ