• Business

    ΑstraZeneca: Γιατί αποσύρει παγκοσμίως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

    • NewsRoom
    AstraZeneca: Εξετάζει την ανθεκτικότητα της θεραπείας της κόντρα στην μετάλλαξη Όμικρον

    Pascal Soriot, Chief Executive of AstraZeneca (EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη διαδικασία απόσυρσης του εμβολίου της για τον Covid-19 παγκοσμίως λόγω του «πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

    Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της εταιρείας τον περασμένο Μάρτιο, να αποσύρει εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στις 7 Μαΐου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης, αναφέρει η Guardian.

    Σε δήλωσή της, η AstraZeneca είπε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή υπάρχει τώρα μια ποικιλία από νεότερα εμβόλια διαθέσιμα που έχουν προσαρμοστεί για να στοχεύουν παραλλαγές Covid-19. Αυτό είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο δεν κατασκευάζεται πλέον, ούτε χορηγείται.

    «Σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης του εμβολίου και πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παρασχέθηκαν παγκοσμίως», ανέφερε η δήλωση.

    «Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο συστατικό για τον τερματισμό της πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και να συνεισφέρουμε σημαντικά στη μάχη κατά της πανδημίας του Covid-19».

    Η AstraZeneca μετονόμασε το εμβόλιο της κατά της Covid-19 σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χορηγείται σε δύο ενέσεις, με διαφορά περίπου τριών μηνών.

    Παρόλο που το εμβόλιο βρέθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό συνολικά, ενέχει τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS). Το σπάνιο αυτό σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το Vaxzevria.

    Διαβάστε ακόμη:

    AstraZeneca: Επιτυχείς δοκιμές σε αντικαρκινικό φάρμακο – Αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής

    Νέο mega-deal ύψους $2,4 δισ. με την εξαγορά της Fusion Pharma

    AstraZeneca: Εξαγοράζει την Amolyt Pharma έναντι $1 δισ. – Στο επίκεντρο οι σπάνιες παθήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ