ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Big Business στην Ελευσίνα με… αμερικανική βοήθεια – Δημιουργείται ισχυρό λιμάνι, ανταγωνιστικό του Πειραιά
«Iστορική στιγμή» χαρακτήρισε η νέα Πρέσβης των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκιλφόιλ την P-TEC και τη συμμετοχή 850 κυβερνητικών και επιχειρηματικών παραγόντων από όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στο 1ο Φόρουμ Γνώσης για την Ενέργεια και τη Βιωσιμότητα, με τίτλο «Αναδιαμόρφωση της Ενεργειακής Μετάβασης», στο οποίο συμμετείχε μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου.
Συνεχίζοντας, τόνισε πως αυτή η προσέλευση αποδεικνύει τη δυναμική της συνεργασίας όταν οι σύμμαχοι μοιράζονται κοινό στόχο: άφθονη και αξιόπιστη ενέργεια σε προσιτές τιμές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία για τη ροή αμερικανικού LNG μέσω της Ελλάδας. «Δεν είναι απλώς ένα ενεργειακό συμβόλαιο, αλλά ένα στρατηγικό επίτευγμα που αλλάζει τα δεδομένα στη ΝΑ Ευρώπη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελληνική προσπάθεια για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το 2027.

Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμες τις συμφωνίες ExxonMobil–Energean–HELLENiQ ENERGY για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, μιλώντας για επενδύσεις που ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως πύλης ενεργειακής διαφοροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Η κυρία Γκίλφοϊλ υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον βλέπει στην Ελλάδα έναν «παίκτη πρώτης γραμμής», με δυνατότητα να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο που επηρεάζει όχι μόνο την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Κεντρική Ευρώπη.
Σε πιο προσωπικό τόνο, χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φίλο» και σημείωσε πως ο Πρωθυπουργός περιγράφει εύστοχα τις πρόσφατες ελληνοαμερικανικές πρωτοβουλίες ως «milestones» για το ενεργειακό μέλλον της χώρας.
Παπασταύρου: «Έχουμε ρόλο, μιλάμε την ίδια γλώσσα με τις ΗΠΑ»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, εξήρε τον καταλυτικό ρόλο της Αμερικανίδας πρέσβη στις πρόσφατες συμφωνίες. «Μας εμπιστεύτηκε πριν καν φτάσει στην Ελλάδα», ανέφερε, τονίζοντας ότι η αμερικανική στήριξη προσέδωσε αυτοπεποίθηση στην Αθήνα και επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η συνεργασία των τελευταίων δέκα μηνών «ξεκίνησε δυναμικά» και ήδη αποδίδει καρπούς, είτε αφορά LNG είτε επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες και την αναβάθμιση του Κάθετου Διαδρόμου. «Είμαστε μόνο στην αρχή, αλλά μια ισχυρή αρχή», είπε, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «μιλούν την ίδια γλώσσα» στην πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κομισιόν: Πρόταση για «Στρατιωτικό Σένγκεν» για να μετακινείται γρηγορότερα ο στρατός ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη
- Quest: Αγορά 7.096 ιδίων μετοχών συνολικής αξίας συναλλαγής 48.640,15 ευρώ
- Lamda: Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 500.000 ομολόγων στο ΧΑ – Αθανασίου: Νέο ρεκόρ για το τρίτο ομόλογο της 5ετίας
- Οι άνθρωποι της Allianz αφιέρωσαν 1.248 ώρες σε εθελοντικές δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο