• Business

    Astrazeneca: Νέο mega-deal ύψους $2,4 δισ. με την εξαγορά της Fusion Pharma

    AstraZeneca: Θεραπεία αντισωμάτων δείχνει να προλαμβάνει τη λοίμωξη της COVID-19

    Pascal Soriot, Chief Executive of AstraZeneca (EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Συνεχίζει το μπαράζ εξαγορών η Astrazeneca, η οποία για δεύτερη εβδομάδα σερί ανακοινώνει  την αγορά μίας εταιρείας βιοτεχνολογίας.

    Η φαρμακευτική ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει 21 δολάρια ανά μετοχή για την εξαγορά της Fusion Pharma, συνολικά 2 δισ. δολάρια και επιπλέον 400 εκατ. δολάρια ανάλογα με την επίτευξη των στόχων. Το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε premium 126% σε σχέση με τη τιμή της εισηγμένης στο κλείσιμο της Δευτέρας.

    Επιστροφή στην ογκολογία

    Η Fusion  είναι μία βιοτεχνολογική εταιρεία που αναπτύσσει σε κλινικό επίπεδο φάρμακα που μεταφέρουν ραδιενεργά ισόποσα απευθείας στα καρκινικά κύτταρα, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά στα υγιή κύτταρα.

    Η Astrazeneca ποντάρει στην νέα θεραπεία με στόχο να αλλάξει παγκοσμίως τον τρόπο θεραπείας του καρκίνου.

    Ύστερα από μία περίοδο που είχε εστιάσει στα εμβόλια κατά του Covid-19, η εταιρεία επιστρέφει στον τομέα που είχε εστιάσει καθ΄ όλη την προηγούμενη δεκαετία και η οποία συνέβαλε δραστικά στην ανάπτυξή της: την ογκολογία.

    Τους προηγούμενους μήνες, η εταιρεία επένδυσε δισεκατομμύρια για την εξαγορά εταιρειών βιοτεχνολογίας. Η Fusion Pharma είναι η πιο πρόσφατη, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την εξαγορά της Amolyt Pharma, μιας γαλλική εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη θεραπειών για σπάνιες ενδοκρινικές ασθένειες, έναντι 1 δισ. δολαρίων, ενώ τον Δεκέμβριο, η Astra έκλεισε συμφωνία ύψους 1 δισ. δολαρίων για την αμερικανική εταιρεία εμβολίων Icosavax.

    Τα κέρδη από τις θεραπείες

    Οι θεραπείες για τον καρκίνο απέφεραν πέρυσι περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια για την Astra και αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεών της. Επειδή όμως η ανάπτυξη προϊόντων αλλά και το μάρκετινγκ είναι ιδιαίτερα δαπανηρά, η Astra έχει επιλέξει την ανάπτυξη της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα μέσω εξαγορών.

    Νέες θεραπείες

    Οι θεραπείες με ραδιοσυγκολλητές, την οποία ερευνά η εταιρεία Fusion, έλαβαν έγκριση μόλις το 2018. Δεδομένου ότι το 30% με 50% των ασθενών λαμβάνουν ακτινοθεραπείες κάποια στιγμή στη διάρκεια της θεραπείας τους, η Astrazeneca βλέπει ευκαιρία στην έρευνα της συγκεκριμένης θεραπείας.

    Η παγκόσμια αγορά ραδιοφαρμάκων αναμένεται να αυξηθεί από 7 δισ. δολάρια το 2022 σε 39 δισ. δολάρια έως το 2023, σύμφωνα με τον Mark Purcell, αναλυτή της Morgan Stanley.

    «Η εξαγορά της Fusion από την Astra είναι ένα συναρπαστικό βήμα για την έξυπνη χημειοθεραπεία στη θεραπεία του καρκίνου», ανέφερε ο Purcell.

    Διαβάστε επίσης:

    AstraZeneca: Εξαγοράζει την Amolyt Pharma έναντι $1 δισ. – Στο επίκεντρο οι σπάνιες παθήσεις

    Deal στην αγορά φαρμάκων: Η GSK εξαγοράζει την Aiolos έναντι 1,4 δισ. δολαρίων

    «Πόλεμος» φαρμακευτικών για το χρυσό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας



    ΣΧΟΛΙΑ