• Business

    Aston Martin: H κινεζική Geely διπλασιάζει το μερίδιο της – Εκτίναξη της μετοχής

    • Bloomberg
    Lawrence Stroll, εκτελεστικός πρόεδρος της Aston Martin

    Lawrence Stroll, εκτελεστικός πρόεδρος της Aston Martin


    Η μετοχή της Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc εκτινάχθηκε μετά την είδηση ότι η κινεζική Geely Automobile Holdings Ltd θα διπλασιάσει το μερίδιό της σε αυτήν και θα γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της βρετανικής κατασκευάστριας σπορ αυτοκινήτων.

    Η συναλλαγή θα ξεκλειδώσει 95 εκατομμύρια στερλίνες (118 εκατομμύρια δολάρια) για τη βρετανική εταιρεία, της οποίας ο τίτλος σημείωσε άνοδο έως και 25% στην έναρξη της συνεδρίασης στο Λονδίνο.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας ύψους 234 εκατομμυρίων στερλίνων, η Geely θα αποκτήσει μερίδιο 17% στην εταιρεία, αγοράζοντας 42 εκατομμύρια μετοχές από την κοινοπραξία του προέδρου Lawrence Stroll, Yew Tree μαζί με 28 εκατομμύρια νέες μετοχές, δήλωσε η Aston Martin σε ενημέρωση του χρηματιστηρίου.

    Η Geely θα έχει επίσης το δικαίωμα να διορίσει έναν διευθυντή στο διοικητικό συμβούλιο της Aston Martin.

    Η Aston Martin βρίσκεται επί μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμέτωπη με προβλήματα ρευστότητας και εξασφάλισε πέρυσι χρηματοδότηση από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας που έγινε μέτοχος της, καθώς ο Stroll αγωνίζεται με ένα σχέδιο ανάκαμψης να αυξήσει την παραγωγή και να στραφεί σε σπορ αυτοκίνητα με μπαταρίες.

    Ως μέρος της συμφωνίας με την Aston Martin, η Geely συμφώνησε μέχρι τον Αύγουστο του 2024 να μην αποκτήσει μετοχές που θα ανεβάσουν το μερίδιό της στην εταιρεία σε περισσότερο από 22%, ανέφερε η ανακοίνωση.

    Το Bloomberg ανέφερε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2022 ότι ο δισεκατομμυριούχος Li Shifu, ο οποίος ελέγχει την Geely, προσπαθούσε να ενισχύσει το μερίδιό του στην αυτοκινητοβιομηχανία για να αυξήσει τη συνεργασία του με αυτήν.

    Η επένδυση στην Aston Martin ισχυροποιεί το τεράστιο αποτύπωμα της Geely στην Ευρώπη, όπου ελέγχει τη Volvo Car και πρόσφατα αύξησε το μερίδιό της στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault.

    Διαβάστε ακόμη:

    F1 Aston Martin: Έχει στροφές ο δρόμος για την κορυφή!

    Τα e fuels σώζουν το συναίσθημα: Πανηγυρίζουν Ferrari, Lamborghini, Aston Martin, Porsche!

    F1: Η Saudia χορηγός της Aston Martin



    ΣΧΟΛΙΑ