• Business

    Κρίσιμες αποφάσεις από τους ξενοδόχους: Μεγάλες αλυσίδες μπορεί να μην ανοίξουν το καλοκαίρι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Με ασκήσεις επί χάρτου οι ξενοδόχοι προσπαθούν να λύσουν μία δύσκολη άσκηση: Αν θα ανοίξουν τα resort το καλοκαίρι ή όχι.

    Οι απόψεις διίστανται. Μεγάλες μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς το πιθανότερο είναι πως δεν θα λειτουργήσουν φέτος το καλοκαίρι. Κάποιες άλλες έχουν στο πλάνο τους να  λειτουργήσουν, μόλις αρθούν οι περιορισμοί…

    Μεγάλα ονόματα της ελληνικής ξενοδοχίας, από την Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα -οι οποίοι ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους- λένε στο mononews.gr: «Τρέχουμε καθημερινά σενάρια αν μας συμφέρει να ανοίξουμε ή να παραμείνουμε κλειστοί». Και  εκτιμούν πως ακόμα και αν λειτουργήσουν από τον Ιούλιο και μετά, το σίγουρο είναι ότι η σεζόν θα κλείσει με -50% στα έσοδα.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσσιος, λέει πως «η χρονιά οικονομικά είναι χαμένη. Πάμε για το 2021. Η σεζόν φέτος είναι στον αέρα».

    Ο τουρισμός είναι «νεκρός» το 2ο τρίμηνο. Ακόμα και αν λειτουργήσουμε από τον Ιούλιο, κερδίσουμε δηλαδή το τρίτο τρίμηνο –που φέρνει και το 55% των τουριστικών εσόδων σε κανονικές συνθήκες-, η πτώση στα έσοδα θα ξεπεράσει το 50%, λένε οι ξενοδόχοι.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφέρει πως το ΙΤΕΠ θα «τρέξει» τις επόμενες μέρες έρευνα,  και θα στείλει συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο  σε όλα τα resort, ζητώντας να πληροφορηθεί πορεία ακυρώσεων και κρατήσεων.

    Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει σχεδόν 10.000 ξενοδοχεία και σχεδόν 900.000 κρεβάτια, που μπορούν να φιλοξενήσουν 35 εκατομμύρια επισκέπτες. Προς το παρόν δεν λειτουργεί τίποτα.

    Είναι άγνωστο πότε θα λήξει η καραντίνα, λένε οι ξενοδόχοι. Στην Κίνα κράτησε 11 βδομάδες. Έστω λοιπόν και μας επιτρέπεται να ανοίξουμε μέσα στον Ιούνιο είναι άγνωστο πόσες αεροπορικές θα «πετάνε», πόσες ακτοπλοϊκές θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους προορισμούς, τι πιέσεις θα υπάρξουν από τους tour operators για μείωση των τιμών. Και, κυρίως, πότε θα μπορούν να ταξιδέψουν π.χ. οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Αμερικανοί. Και υπάρχει φόβος να  βγουν ολόκληρες αγορές, σημαντικές για μας, από το πλάνο φέτος. Οπότε αν μία μονάδα δουλεύει αποκλειστικά με Βρετανία και οι Αγγλοι δεν ταξιδέψουν, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει… Τα λειτουργικά έξοδα θα είναι πολλαπλάσια από τα έσοδα…

    Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο που «τρέχουν» οι ξενοδόχοι, θα πρέπει να υπάρξει ραγδαία μείωση των κρουσμάτων από τα τέλη Μαΐου σε όλη την Ευρώπη, ώστε να αρχίσει να εμπεδώνεται αίσθημα γρήγορης αποκλιμάκωσης της νόσου, να υπάρξει κοκτέιλ φαρμάκων για την καταπολέμηση του ιού και ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού να έχει ανοσία. Σε αυτήν την περίπτωση, από τα τέλη Ιουνίου κάποιες αεροπορικές θα ξεκινήσουν, με λιγότερα ασφαλώς αεροπλάνα, δρομολόγια. Σε αυτό το σενάριο ο Ιούλιος ίσως πιάσει  το 50% των περσινών αφίξεων, ο Αύγουστος το 70% σε σχέση με πέρυσι και ομαλοποίηση θα υπάρξει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Στο καλό, λοιπόν, σενάριο οι απώλειες θα είναι της τάξης του 50%.

    Στο συντηρητικό σενάριο ανοίγουν τα ξενοδοχεία πόλης και οι απώλειες  είναι της τάξης του 80% με 90% και με σαφή επιρροή και στο 2021.

    Οι θεσμικοί φορείς των ξενοδόχων βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ζητούν να ληφθεί μέριμνα και για τους 400.000 και πλέον εργαζόμενους που απασχολούνται εποχικά στα ξενοδοχεία.

    Ζητούν την υποστήριξη από την πολιτεία και όπως λένε μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα πρέπει να επιδοτηθούν πλήρως και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί οι ασφαλιστικές εισφορές,  με παράλληλη μείωση του ΦΠΑ διαμονής και κατάργηση του φόρου διαμονής.



    ΣΧΟΛΙΑ