ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το «ισχύς εν τη ενώσει» εφαρμόζει ο κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης κατά των ιδιωτικών κλινικών για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους υγείας.
Η πρόσφατη, ιστορική συνάντηση, ασφαλιστών και διαμεσολαβητών, μετά από κάλεσμα του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, δείχνει την πρόθεση του κλάδου, να ασκήσει πιέσεις κατά των ιδιωτικών κλινικών όσον αφορά τα εξοντωτικά κόστη υγείας.
«Εάν δεν υπάρξει κάποιος έλεγχος στις ιδιωτικές κλινικές και επωμίζονται τα κόστη οι ασφαλιστικές και συνεχίζουν να προχωρούν σε μειώσεις τιμών, θα χρειαστούν άμεσα αποθέματα 5 δισ. ευρώ περίπου, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τη φερεγγυότητά τους και να συνεχίσουν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους προς ασφαλισμένους» υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.
Έτσι, με πρωτοβουλία του κ. Χατρζηθεοδοσίου, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης αποφάσισε να λάβει την κατάσταση στα χέρια του. Οι τρεις πρόεδροι, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ) και Δήμητρα Λύχρου (ΕΑΔΕ), κάθισαν στο τραπέζι την προηγούμενη εβδομάδα, με στόχο να συμφωνήσουν πώς θα επιλυθεί η κατάσταση καρτέλ που εφαρμόζεται από πλευράς νοσοκομείων.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κλάδος ασφάλισης έχει…κουραστεί με τις πρακτικές που ακολουθούνται από τις κλινικές, ενώ παράλληλα καλεί την Πολιτεία να λάβει άμεσα δράση.
Πρακτικές όπως η αυθαίρετη τιμολόγηση, η άρνηση εφαρμογής των πρωτοκόλλων και η χρήση των αναλώσιμων κατά το…δοκούν, διαμορφώνουν μια κατάσταση αύξησης των τιμών στα ασφάλιστρα υγείας, τις οποίες φυσικά επωμίζονται αποκλειστικά οι ασφαλιστικές, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος.
Παράλληλα, η έλλειψη ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών, οδηγεί σε μία κατάσταση…ολιγοπωλίου, γεγονός που όπως υποστηρίζουν οι ασφαλιστές, οι κλινικές εκμεταλλεύονται και διαμορφώνουν τις τιμές.
Ο κλάδος εκτιμά ότι η λύση είναι τα DRG’s, αλλά οι εταιρείες γνωρίζουν ότι είναι κάτι στο οποίο πρέπει να γίνει σοβαρή εργασία. Τα DRG’s είναι διεθνώς εφαρμοζόμενα συστήματα ταξινόμησης και αποζημίωσης για νοσηλεία. Η υιοθέτησή τους, θα βοηθήσει στη συγκράτηση των δαπανών Υγείας και θα προωθήσει τη διαφάνεια λένε πηγές της ασφαλιστικής αγοράς.
Τι συζήτησαν και αποφάσισαν τα στελέχη του κλάδου
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεννόησης και στα περισσότερα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση υπήρξε σύμπλευση απόψεων, ενώ συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να δοθούν νέα κίνητρα από την πλευρά της Πολιτείας.
Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και που συμφώνησαν οι δύο πλευρές ήταν η παροχή φορολογικών κινήτρων από την Πολιτεία για τους τομείς υγείας και σύνταξης, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 40% για όσους ασφαλίσουν την ακίνητη περιουσία τους, η ειδική φορολογική μέριμνα στα ασφάλιστρα για τους πολίτες άνω των 60 ετών προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα κόστη, η έμφαση που πρέπει να δοθεί για τη μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων.
Αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η διαρκής συνεργασία με στόχο τον περιορισμό των αυξήσεων. Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, στη λειτουργία καρτέλ στο χώρο της ιδιωτικής υγείας και στην ανάγκη εφαρμογής πρωτοκόλλων παρόμοιων με του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομεία, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.
Παράλληλα, χτυπούν και την πόρτα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι διατηρεί 15% φόρο επί των ασφαλίστρων, που χαμένος βγαίνει ο ασφαλισμένος ενώ το ΦΠΑ επί των νοσηλίων διατηρείται στο 24%, επιβαρύνοντας επιπλέον το κόστος υγειονομικής φροντίδας.
ΕΑΔΕ: Θέλουμε λύσεις
«Τα θέματα στην Υγεία ζητούν απαντήσεις και δράση, σήμερα. Κάθε άλλος μελλοντικός χρονικός ορίζοντας που τοποθετείται για επίλυση, δίνει λύση σε άλλα προβλήματα και όχι στα υφιστάμενα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδας.
«Η συνάντηση, έδωσε την ευκαιρία στην ΕΑΔΕ και στους Προέδρους των Σωματείων της, να επανατοποθετηθούν σε θέματα τα οποία με σαφήνεια και συνέπεια έχουν επανειλημμένα θέσει εδώ και περισσότερα χρόνια, μέσω θεσμικών διαύλων.
Ωστόσο, είναι κοινός τόπος για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΔΕ, πως είναι επιτακτική η ανάγκη μίας νέας φάσης διαλόγου, η οποία θα εστιάζει από την αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση, στην διαβούλευση για τον πραγματικό σχεδιασμό λύσεων. Τα θέματα στην Υγεία ζητούν απαντήσεις και δράση, σήμερα. Κάθε άλλος μελλοντικός χρονικός ορίζοντας που τοποθετείται για επίλυση, δίνει λύση σε άλλα προβλήματα και όχι στα υφιστάμενα.
Η ΕΑΔΕ, ο μοναδικός φορέας που εκπροσωπεί ενιαία τις τρεις βαθμίδες της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, δηλώνει πως «είμαστε Μαζί, στην βούληση για απαντήσεις και λύσεις». Η ασφαλιστική αγορά χρειάζεται συντονισμό, όχι παράλληλες συζητήσεις. Και αν θέλουμε να την διαμορφώσουμε να είναι δίκαιη, σύγχρονη και βιώσιμη, ο δρόμος είναι ένας: όχι με μισές κουβέντες, όχι με αποκλεισμούς, αλλά «Μαζί», με καθαρούς όρους και κοινή στόχευση».
Στο πλευρό της ασφαλιστικής αγοράς στάθηκε και η Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών Ασφαλιστικών Προϊόντων (ΠΕΚΑΠ), η οποία προειδοποιεί ότι η ανεξέλεγκτη αύξηση στις χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών και οι υπερβολές στις τιμολογήσεις εκτοξεύουν τα ασφάλιστρα, καθιστώντας τη συμπληρωματική περίθαλψη μη προσβάσιμη για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστική αγορά: Αγωνία για τα κόστη υγείας των ιδιωτικών νοσοκομείων
Σαρρηγεωργίου: Η Πολιτεία να παρέμβει για τα κόστη υγείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία
Κομισιόν: Καταδικάζει την αντισημιτική επίθεση στις ΗΠΑ- Νεαρό ζευγάρι οι θύτες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
