• Business

    Ποιος από την κυβέρνηση έκανε ρουσφέτι στους ιδιοκτήτες της ΒΦΛ (στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη);

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας


    Απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στην πρώην “Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων”, την εταιρεία που είχε μεταβιβαστεί στη σύζυγο του υπόδικου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ψήφισε η βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη με τον τίτλο “Κύρωση της Συµφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών µεταξύ της Ελληνικής Δηµοκρατίας και της Κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας και άλλες διατάξεις”.

    Με τροπολογία που ήδη έγινε νόμος (αφού το νομοσχέδιο ψηφίστηκε)  προβλέπεται από 1.1.2016 το φυσικό αέριο που παραλαμβάνεται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους, εξαιρουμένων των ενεργειακών προϊόντων, δεν φορολογείται.

    Η συγκεκριμένη διάταξη ευνοεί την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Η εταιρεία είχε μετονομαστεί σε Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά (ELFE), όταν ο όμιλος Λαυρεντιάδης-Κυριακίδη την αγόρασαν από την Εθνική Τράπεζα. Στη συνέχεια η εταιρεία μεταβιβάστηκε στη σύζυγο του πρώην υπόδικου , Κατερίνα Λαυρεντιάδη (για την περίπτωση της Proton Bank και άλλες υποθέσεις). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΒΛΦ σήμερα φέρεται να ανήκει σε εταιρίες συμφερόντων του ιδίου επιχειρηματία. Πριν από λίγους μήνες το mononews.gr είχε αναφερθεί σε αυτή την υπόθεση σε άρθρο με τίτλο: Στις «πονηριές» το μυαλό του Λ. Λαυρεντιάδη. Σε ποιον ανήκουν τα Ελληνικά Λιπάσματα;
    Με την τροπολογία αυτή, η πρώην ΒΦΛ εξοικονομεί περίπου 9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και έχει ζητήσει από τους εργαζόμενους μείωση των μισθών τους έως και 40%!

    Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε επιχειρηθεί να περάσει πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί υπουργίας Νάντιας Βαλαβάνη και Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά απέτυχε καθώς ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές και οι υπουργοί ζήτησαν συγγνώμη γιατί δεν είχαν συνειδητοποιήσει ποιους ακριβώς αφορά.

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/stis-poniries-to-mialo-tou-l-lavrentiadi/10484

     

    Δείτε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/mipos-na-xanaskeftoume-ti-forame-to-video-pou-sokari/37949



    ΣΧΟΛΙΑ