• Business

    ΔΕΠΑ-ELFE: Τι αποκαλύπτει το 10σέλιδο πόρισμα στην Εισαγγελία

    • NewsRoom

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Κατηγορείται για μια σειρά απο κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση του ΤΤ


    Τη ζημιά στη ΔΕΠΑ από τη διοίκηση Κιτσάκου από το 2015 και μετά, τον τρόπο λειτουργίας των παρένθετων εταιρειών που συνδέονταν με τη Λιπασματοβιομηχανία ELFE και τη σκανδαλώδη διαχείριση των χρεών της ELFE στη ΔΕΠΑ αποκαλύπτει το 10σέλιδο πόρισμα που απέστειλε η Πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στις 15 Νοεμβρίου του 2018.

    Πρόκειται για το πόρισμα που παρέδωσε πριν απομακρυνθεί το στέλεχος της Αρχής για Καταπολέμηση Διαφθοράς, καταγγέλλοντας την Πρόεδρο ότι τον εξώθησε σε παραίτηση, αφού τον μετέθεσε  αναιτιολόγητα σε άλλη υπηρεσία και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου.

    Η έρευνα διαπιστώνει ζημιά τουλάχιστον 33 εκατ. ευρώ προκάλεσε η διοίκηση Κιτσάκου από το 2015 μέχρι το 2018 στη ΔΕΠΑ με αντίστοιχο όφελος της ELFE. Στο πόρισμα γίνεται αναλυτική περιγραφή των παρένθετων εταιρειών που συνδέονται με τη Λιπασματοβιομηχανία ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη, των μελών των διοικητικών συμβουλίων τους, καθώς και των μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων προς αυτές από την ΒΦΛ από το 2015 και μετά. Η Αρχή επιρρίπτει ευθύνες στη Διοίκηση της ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα στον κ. Κιτσάκο για παραπλάνηση του ΔΣ της ΔΕΠΑ και για δέσμευση της εταιρείας με επαχθείς συμβάσεις.

    Γίνεται εκτενής αναφορά των πράξεων και των παραλείψεων του πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ και περιγραφή του ιστορικού των συμβάσεων της ΔΕΠΑ με την ELFE και της δραστηριότητας των παρένθετων εταιρειών. Για αυτές οι οποίες ήταν όλες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, συμπεραίνει, ότι όλες έχουν διάρκεια ζωής λιγότερο από 4 χρόνια, έχουν διοικήσεις και μέλη διοικήσεων που συνδέονται μεταξύ τους και μοιράζονται την ίδια έδρα, (Κωλέττη 8Α, Παλαιά Πεντέλη Αττικής).

    Ο ρόλος Πετσίτη: η έρευνα συνεχίζεται

    Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Κιτσάκος κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος έχει επιβεβαιώσει δημοσίως ότι δεχόταν τακτικές επισκέψεις από τον Μ. Πετσίτη ο οποίος τον επισκεπτόταν στη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Μαξίμου. Ο Μ. Πετσίτης ωστόσο την ίδια περίοδο μισθοδοτούνταν από την εταιρεία ELFE με ιδιαίτερα μεγάλες απολαβές που έφταναν τις 200.000 ευρώ.

    Όμως ο ρόλος Πετσίτη δεν αναδεικνύεται στο πόρισμα της Αρχής, αφού όπως διευκρίνισε η κα Ζαΐρη κατά την ακρόασή της στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής «Δεν ξέραμε για τον Πετσίτη», ωστόσο πλέον η έρευνα για το ρόλο του Πετσίτη συνεχίζεται και «ο,τι βρίσκουμε το στέλνουμε για ενημέρωση».

    Οι ευθύνες Κιτσάκου, οι περίεργες αποφάσεις και  οι σχέσεις με Λαυρεντιάδη

    Στο πόρισμα περιγράφονται πολλές διαφορετικές πλευρές των ευθυνών του κ. Κιτσάκου, όπως αυτές προκύπτουν από τις πράξεις και τις παραλείψεις του. Ενέργειες που οδήγησαν στην αύξηση του χρέους της ELFE προς την εταιρείας, στη ζημιά της ΔΕΠΑ κατά 33 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και σε συμβάσεις με «περίεργες» επαχθείς όρους για τη ΔΕΠΑ.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το πόρισμα,  ευθύνη του κ. Κιτσάκου είναι ότι ενώ παρέλαβε το χρέος της ELFE στη ΔΕΠΑ στα 89 εκατ. ευρώ και αν και  είχε εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της ΔΕΠΑ για άμεση διακοπή της παροχής φυσικούς αερίου και τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της τις αγνόησε, και αντίθετα συνέχισε  την τροφοδοσία της εταιρείας με αποτέλεσμα το χρέος να φτάσει τα 123,66 εκατ. ευρώ και να συνεχίζει να αυξάνεται.

    Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τον Ιανουάριο του 2016 η ΔΕΠΑ, με επικεφαλής τον κ. Κιτσάκο, προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με την ELFE για τη συνέχιση της τροφοδοσίας της λιπασματοβιομηχανίας «με όρους οι οποίοι προδήλως οδηγούσαν σε ζημιά και αύξηση της έκθεσης της ΔΕΠΑ, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνούνταν από κάποιο συνετό επιχειρηματία».

    Το περίεργο είναι ότι κατά το χρόνο υπογραφής της σύμβασης, αν και το χρέος της ELFE ανερχόταν σε 91 εκατ. ευρώ, δεν ετέθη από τη ΔΕΠΑ κανένας όρος για τη μη επαύξησή της και τη σταδιακή αποπληρωμή του ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της τροφοδοσίας.

    Το άλλο περίεργο είναι ότι συμφωνήθηκε ότι η ELFE αντί να προπληρώνει την κατανάλωση τοις μετρητοίς ή με τραπεζικές επιταγές ημέρας (όπως είχε αποφασίσει η Γ. Συνέλευση της ΔΕΠΑ τον Ιούνιο του 2014), θα μπορεί να καταθέτει μεταχρονολογημένες επιταγές στη ΔΕΠΑ και μάλιστα ανεξάρτητα του χρόνου έκδοσής τους και της φερεγγυότητας των εκδοτών.

    Και όπως αναφέρει το πόρισμα « Είναι σαφές ότι κανείς συνετός επιχειρηματίας δεν θα δεχόταν μεταχρονολογημένες επιταγές, με βάση το ύψος της προκειμένης συσσωρευμένης οφειλής, το ιστορικό αθέτησης υποχρεώσεων της ELFE και το γεγονός ότι έως το χρόνο είσπραξης των επιταγών, συσσωρεύονταν επιπλέον τόκοι, επί του ήδη υπέρογκου χρέους.»

    Η ευθύνες του κ. Κιτσάκου δεν είναι μόνο οι παραπάνω.

    Ο κ. Κιτσάκος ζήμιωσε περαιτέρω τη ΔΕΠΑ, με τη σύμβαση του 2016, συμφωνώντας τίμημα για την πώληση φυσικού αερίου χαμηλότερο από αυτό το οποίο κρίθηκε επωφελές με απόφαση του διοικητκού συμβουλίου στις 16/12/2015, δεσμεύοντας έτσι την εταιρεία με επαχθείς όρους.

    Το πόρισμα, καταλογίζει στον κ. Κιτσάκο ενέργειες, που παραπέμπουν «ευθέως σε απιστία σχετική με την υπηρεσία». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ διαβεβαίωνε ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η διακοπή της παροχής αερίου ούτε η ανάληψη νομικών ενεργειών εις βάρος της ELFE. Και διαβεβαίωνε παραπειστικά τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΠΑ ότι ο ίδιος βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ELFE προκειμένου να εξοφληθεί το παλιό χρέος.  Όπως αναφέρει το πόρισμα οι διαπραγματεύσεις αυτές ήταν προσχηματικές και δήθεν αφορούσαν τον «υποτιθέμενο συμψηφισμό του χρέους της ELFE με τη μεταβίβαση ακινήτων στη ΔΕΠΑ τα οποία βρίσκονται στο Καλοχώρι και τα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ωστόσο τα εν λόγω ακίνητα δεν ήταν δυνατό να μεταβιβαστούν από την ELFE στη ΔΕΠΑ, δεδομένου ότι κάποια από αυτά δεν ανήκαν κατά κυριότητα στην ELFE, καθώς είχαν παραχωρηθεί στη ΒΦΛ από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ όσα ανήκαν στην ELFE είχαν δεσμευτεί με την υπ αριθμόν 27/10-3-2014 Διάταξη του Προέδρου της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες».

    Επίσης στο πόρισμα καταγράφεται η σχέση των Κιτσάκο και Λαυρεντιάδη όπου σημειώνεται, ότι ο κ. Κιτσάκος «υπήρξε στενός συνεργάτης  του Λαυρέτνη λαυρεντιάδη καθώς διετέλεσε Γενικός Διευθυντής αρχικά της Νεοχημικής και μετά της ELFE, και διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. της ΙΝΤΕΡΚΕΜ ΕΛΛΑΣ, οι οποίες μέσα από δαιδαλώδες ιδιοκτησιακό καθεστώς ανήκουν στο  ίδιο πρόσωπο.



    ΣΧΟΛΙΑ