• Business

    Ποιος λέει την αλήθεια; Ενώ οι Γερμανοί λένε πάλι για Grexit η ΕΚΤ λέει ότι η κρίση ξεπεράστηκε

    Vitor Constancio. Αντιπρόεδρος ECB


    Την πεποίθησή του πως η ελληνική κρίση έχει ξεπεραστεί , σε αντίθεση με τους Γερμανούς που κάνουν λόγο πάλι για Grexit , εξέφρασε, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του  ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ,  Vitor Constancio. Όταν ο κ. Constancio κλήθηκε να απαντήσει για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδος από τη ζώνη του Ευρώ, όπως αυτό ήταν επίκαιρο τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόνισε πως η απόφαση αυτή μπορεί να παρθεί μόνο από την ίδια τη χώρα.

    Αναλυτικά το σημείο της συνέντευξης που αφορά την Ελλάδα:

    – Η προσφυγική κρίση έχει ξεπεράσει την κρίση στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ειπώθηκε για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από τη ζώνη του Ευρώ. Σε ποιο βαθμό αυτό θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη στο Ευρώ;

    Μια χώρα μπορεί να αποφασίσει από μόνη της αν θα εγκαταλείψει το ευρώ. Δεν μπορεί να εκδιωχθεί νομικά αν και μπορεί να ασκηθεί πίεση. Ωστόσο, ας το κάνω σαφές: H EKT δεν έχει λόγο σχετικά με την είσοδο ή την έξοδο μιας χώρας στη ζώνη του Ευρώ. Είμαστε υπεύθυνοι για την εξασφάλιση του ευρώ και την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της. Τώρα αναφορικά με το ερώτημά σας, κάθε συζήτηση για πιθανή έξοδο μιας χώρας, αποδυναμώνει τη νομισματική ένωση ως σύνολο και σημαίνει επίσης πρόσθετες δαπάνες για όλες τις χώρες. Ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει ξεπεραστεί.

    – Αλήθεια; Η Αθήνα και πάλι υστερεί έναντι των μέτρων που πρέπει να λάβει στο πλαίσιο του σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

    Υπάρχει μια συμφωνία και τώρα είναι ευθύνη της Ελλάδας – αλλά και των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.

    Vitor Constancio. Αντιπρόεδρος ECB
    Vitor Constancio. Αντιπρόεδρος ECB

    Ο φόβος του αποπληθωρισμού

    Ερωτηθής ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ για το πόσο τον απασχολεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, ο κ. Constancio απάντησε πως ότι πάντα έλεγε ότι δεν πιστεύει ότι ως σύνολο η ζώνη του Ευρώ θα μπορούσε να διολισθήσει στον αποπληθωρισμό. Πρόσθεσε πως ακόμα και αν ο πληθωρισμός είναι θετικός, η κατάσταση αυτή ενέχει σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να έχει αντίκτυπο στους μισθούς και τις τιμές. Τόνισε ότι πρέπει είναι όλοι προσεχτικοί με τις δευτερογενείς επιπτώσεις.

    Η επέκταση του προγράμματος χαλάρωσης από την ΕΚΤ μέχρι το Μάρτιο του 2017, κρίθηκε αναγκαία ώστε να έρθει ο πληθωρισμός στο επίπεδο στόχου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, καθώς πιστεύει ότι αφήνοντας το πρόγραμμα να λήξει το Σεπτέμβριο του 2016, αυτό δεν θα ήταν εφικτό.

    H απόφαση της Fed

    Ο κ. Constancio ρωτήθηκε επίσης αν η απόφαση της Fed να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, θα κάνει ευκολότερο ή δυσκολότερο το έργο της ΕΚΤ. Απάντησε πως όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Εξηγώντας πως «το έργο της ΕΚΤ θα ήταν πιο δύσκολο αν οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιοχή του Ευρώ αυξάνονταν παράλληλα με τα αμερικάνικα επιτόκια σε μεσοπρόθεσμη βάση, αλλά αυτό δεν είναι πιθανό».

    «Αυτό που είναι πιθανό είναι η αύξηση των επιτοκίων να έχει αντίκτυπο στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς. Το γεγονός αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξής τους η οποία ήδη έχει εξασθενήσει και θα δυσκόλευε το έργο της ΕΚΤ», πρόσθεσε.

    Αντίθετα, υποστήριξε πως θα διευκόλυνε το έργο της ΕΚΤ, εάν αυτή η αύξηση οδηγούσε μακροπρόθεσμα σε αύξηση της τιμής σε ξένο νόμισμα των αμερικανικών εξαγωγών. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην ομαλοποίηση του πληθωρισμού σε παγκόσμια κλίμακα.



    ΣΧΟΛΙΑ