• Business

    Ο φονικός συνδυασμός που προκάλεσε την εξαφάνιση 3 τρισ. δολαρίων από τις διεθνείς αγορές μετοχών (και την Ελλάδα)

    Poison Ivy (αριστερά) και Harley Quinns (δεξιά)


    Η δραματική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και η μείωση επιτοκίων αποτελούν ένα φονικό συνδυασμό για τις αγορές.

    Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε ο αναλυτής Francisco Blanch της Bank of America Merrill Lynch και η ομάδα του, η κατάρρευση στους δύο αυτούς τομείς οδήγησε στην απώλεια 3 τρισ. δολαρίων χρηματιστηριακής αξίας μετοχών εταιριών του χρηματοοικονομικού κλάδου και του τομέα ενέργειας.

    Το νούμερο αυτό δείχνει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

    Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυτή την περίοδο κινούνται πέριξ των 30 δολαρίων ανά βαρέλι, σημειώνοντας ελεύθερη πτώση σε σχέση με τα 100 και πλέον δολάρια που διαπραγματεύονταν τον Ιούλιο του 2014.

    Ο Blanch και η ομάδα του υποστηρίζουν ότι λόγω της βουτιάς που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, οι κεντρικές τράπεζες απέφυγαν να αυξήσουν τα επιτόκια καθώς οι χαμηλές τιμές του εμπορεύματος μείωσαν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

    Τα επιτόκια στη Βρετανία διατηρήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, κάτω από το 0,5% από το 2009, και όπως όλα δείχνουν η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένεται να τα αυξήσει σύντομα. Στις ΗΠΑ, η Fed αύξησε τα επιτόκια της το Δεκέμβριο του 2015, κίνηση που χαρακτηρίστηκε από τους οικονομολόγους ως «ανόητη».

    Poison Ivy (αριστερά) και Harley Quinns (δεξιά)
    Poison Ivy (αριστερά) και Harley Quinns (δεξιά)

    Κατά συνέπεια, ο Blanch και οι συνεργάτες του στην Bank of America Merrill Lynch αναφέρουν ότι ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων κατέστρεψε τις αγορές. Ας δούμε αναλυτικά πως εξηγούνται όλα με νούμερα:

    Από τη μία πλευρά, ο τομέας της ενέργειας αντιπροσώπευε ποσοστό 9,5% του παγκόσμιου δείκτη MSCI το καλοκαίρι του 2014, όταν η τιμή του brent βρίσκονταν στα 110 δολάρια το βαρέλι, ενώ τώρα η συμμετοχή του έχει περιοριστεί στο 5,9% μείωνοντας την κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατά 1,8 τρισ. δολάρια. Από την άλλη πλευρά, η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου έχει συρρικνωθεί από τα μέσα του 2014 κατά 1,1 τρισ. δολάρια. Άρα, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, ο συνδυασμός της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου με τη μείωση των επιτοκίων μπορεί να ευθύνεται για το 62% περίπου της συνολικής μείωσης της κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηρίων παγκοσμίως κατά 4,9 τρισ. δολάρια, που έχει σημειωθεί από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα.

    vanishedchart



    ΣΧΟΛΙΑ