• Business

    Τάκης Κανελλόπουλος (Τιτάν) : Σαν να είμαστε στο 1960 και όχι στο 2015

    • NewsRoom
    Τάκης Κανελλόπουλος. ΤΙΤΑΝ

    Τάκης Κανελλόπουλος. ΤΙΤΑΝ


    Στα επίπεδα του 1960 επέστρεψε η αγορα του τσιμέντου στην Ελλαδα. Την δραματική αυτή επισήμανση εκανε ο επικεφαλής διεθνών επενδυτικών σχέσεων της τσιμεντοβιομηχανίας Τιταν κ. Τακης Κανελλόπουλος μιλώντας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Ο ίδιος εξήγησε ακομα οτι μέχρι πριν λίγα χρόνια, το γεγονός ότι ο όμιλος ήταν εισηγμένος στην Ελλάδα δεν είχε καμία επίπτωση. Αυτή τη στιγμή ωστόσο εκτιμούμε ότι το γεγονός επηρεάζει την αποτίμησή μας, η οποία θα ήταν μεγαλύτερη εάν ήμασταν σε κάποια άλλη αγορά. Πάντως όπως έδειξε και η πρόσφατη αξιολόγηση BB με θετικές προοπτικές που έγινε στον όμιλο από τον οίκο Standard & Poor’s, οι οίκοι έχουν αποσυνδέσει τις προοπτικές του ομίλου από τις εξελίξεις που συντελούνται σε επίπεδο χώρας και οικονομίας.

    Στην παρουσίαση επισημάνθηκε εκ νέου η δεινή κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά όπου η πτώση ξεπερνά το 80% και εάν εξαιρεθούν οι εξαγωγές αντιπροσωπεύει πλέον το 5% των πωλήσεων του ομίλου. Αυτή τη στιγμή μάλιστα η αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα βρίσκεται στα 2,5 εκ. τόνους, πλησίον των επιπέδων των 2 εκ. τόνων που ήταν το χαμηλό των αρχών της δεκαετίας του 60. Πάντως εφόσον υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και σταθεροποίηση, ο μέσος όρος της κατανάλωσης τσιμέντου στην 50ετία είναι 6,5 εκ. τόνοι γεγονός που καταδεικνύει ότι μεσοπρόθεσμα υπάρχει ανοδικό περιθώριο για την καθημαγμένη αγορά.

    Ένα ακόμη σημαντικό θέμα με ευρύτερο ενδιαφέρον που παρακολουθεί ο όμιλος Τιτάν, αφορά στο περιβάλλον και τις συζητήσεις που γίνονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στη μάχη για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ότι υπάρχει πίεση να μπουν και άλλες χώρες σε αυτή τη λογική. Μακροπρόθεσμα πάντως οι εκπομπές ρύπων θα γίνονται όλο και πιο σφιχτές γεγονός που θα ευνοήσει τις εταιρείες που είναι πιο σύγχρονες και έχουν κάνει επενδύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

    titan
    Στα της λειτουργίας του ομίλου, η Αίγυπτος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με το θέμα της έλλειψης φυσικού αερίου ωστόσο ήδη έχει ολοκληρωθεί η επένδυση για να λειτουργεί με στερεά καύσιμα η πρώτη γραμμή στο εργοστάσιο Beni Suef και ακολουθεί εντός των επόμενων μηνών και η δεύτερη, ενώ μέσα στο 2016 θα συμβεί το ίδιο και στο εργοστάσιο της Αλεξάνδρειας. Πάντως τα αποτελέσματα στην Αίγυπτο συνεχίζουν να επηρεάζονται αφού γίνονται εισαγωγές πετκοκ προκειμένου ο όμιλος να μη χάσει τα μερίδιά του έστω και σε βάρος του περιθωρίου.

    Πάει καλά στις ΗΠΑ

    Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη υπάρχουν προσδοκίες για μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της ζήτησης, με τον Τιτάνα να είναι έτοιμος να επωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη χωρίς να χρειάζονται επιπλέον επενδύσεις με δεδομένο ότι οι μονάδες λειτουργούν σε δυναμικότητα 65%. Κινητήριος μοχλός ωστόσο παραμένει η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στις ΗΠΑ, που αναμένεται να διατηρηθεί. Μάλιστα στη συγκεκριμένη αγορά κατευθύνεται και πάνω από το 50% των αυξημένων επενδύσεων του ομίλου, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση του Τιτάνα στην αγορά και να αυξηθούν οι πωλήσεις.
    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αγορά της Ασίας θα επηρεαστεί από την αναμενόμενη υποχώρηση στην Κίνα, η οποία θα στρέψει πολλά κινεζικά εργοστάσια σε εξαγωγές. Ταυτόχρονα ακόμη δεν έχουν γίνει σαφή τα αποτελέσματα των κινήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα με τις συγχωνεύσεις των μεγαλύτερων παικτών της αγοράς. Για το επόμενο χρονικό διάστημα πάντως η τάση φαίνεται ότι θα είναι για εξαγορές και όχι για συγχωνεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο για νέες κινήσεις εφόσον υπάρξουν κάποιες ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, οι οποίες όπως ειπώθηκε συνήθως δεν εμφανίζονται σε μεγάλες αλλά σε πιο μικρές αγορές.
    Τέλος σε επίπεδο δανεισμού ο όμιλος με αυξημένα τα EBITDA αλλά και τη ρευστότητά του, πλέον δε στοχεύει στην απομόχλευση και με δεδομένο ότι επιθυμεί να διατηρήσει παρουσία στην αγορά των ομολόγων, αναμένεται να βγει εκ νέου στις αγορές για το ομόλογο που λήγει το 2017 (περίπου 200 εκ. ευρώ το οποίο μάλιστα είχε και μια μεγάλη απόδοση, που με τις σημερινές συνθήκες θα είναι σημαντικά χαμηλότερη και θα μειώσει τα κόστη).



    ΣΧΟΛΙΑ