• Business

    To μετέωρο βήμα της Λούκας Κατσέλη. Φεύγει απο την ΕΤΕ;

    Λούκα Κατσέλη. Πρόεδρος ΕΤΕ


    Οσο καταλαγιάζει η σκόνη της ανακεφαλαιοποίησης, νέοι πονοκέφαλοι προκύπτουν για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Καταρχάς να δικαιολογήσει επικοινωνιακά ως επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση που απέκλεισε μεν το κούρεμα καταθέσεων, χρειάστηκε πολύ λιγότερα από τα 10 δις.ευρώ αλλά συνέτριψε τη συμμετοχή του δημοσίου στις τράπεζες. Και το επόμενο πρόβλημα; Πώς η κυβέρνηση «θα παίξει μπάλα» στις τράπεζες; Η ατζέντα των Θεσμών προβλέπει έλεγχό τους στον κλάδο, όπως και η ατζέντα της κυβέρνησης που θα ήθελε αλλαγές διοικήσεων για να δώσει στίγμα.

    Μόνο που, όπως τονίζουν γνώστες της αγοράς, οι δύο ατζέντες δεν συγκλίνουν πουθενά και μάλιστα από το νομοθετικό πλαίσιο ανακύπτει ζήτημα για τη Λούκα Κατσέλη, η οποία ως πολύ πρόσφατα κατείχε πολιτική θέση,αυτό που δηλαδή που θεωρούν οι Θεσμοί το μεγαλύτερο κώλυμα.

    Πλήρης διάκριση τραπεζών και πολιτικής εξουσίας είναι το βασικό μήνυμα των εκπροσώπων των δανειστών και το περνούν παρά τις, κάτω από το τραπέζι, προσπάθειες της κυβέρνησης.

    Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση περιείχε σαφή διάταξη που απαγόρευε τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει σε πολιτική θέση την προηγούμενη πενταετία.

    Αργά το βράδυ της παραμονής της ψήφισής του, η διάταξη άλλαξε και προέβλεπε στο τελικό κείμενο του νόμου την πρόβλεψη ότι τουλάχιστον τρία μόνο μέλη του δ.σ. υπόκεινται στην απαγόρευση.

    Θα ήταν μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής και θα περνούσε στα ψιλά αν ο ίδιος ο Γερούν Ντάιζενμπλουμ δεν έθετε θέμα διακυβέρνησης των τραπεζών ως βασικό στα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

    Οι πληροφορίες φέρουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να  δέχεται εύκολα τις αντιρρήσεις των δανειστών στο συγκεκριμένο θέμα, επιβεβαιώνοντας τη διάσταση που υπάρχει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη αναφορικά με το ποιος κάνει κουμάντο στις τράπεζες από πλευράς της κυβέρνησης.

    Είναι ενδεικτικό ότι σε πρόσφατη ανακοίνωση περί αρμοδιοτήτων, η αντιπροεδρία φρόντισε να τονίσει ότι ελέγχει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος λογικά θα ανήκε στο πεδίο αρμοδιότητας του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Και τι γίνεται με την Λούκα Κατσέλη ;

    Ο νόμος, όπως εν τέλει τροποποιήθηκε με το πακέτο προαπαιτούμενων, προβλέπει ότι δεν επιτρέπει τη συμμετοχή στη διοίκηση προσώπων που έχουν ασκήσει δημόσιο λειτούργημα ή είχαν πολιτική θέση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το αρχικό κείμενο έκανε λόγο για πέντε χρόνια και η τροπολογία της κυβέρνησης τα είχε μειώσει στα τρία.

    Η Λούκα Κατσέλη ήταν μέχρι τον Ιούνιο του 2011 υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ενώ το Μάρτιο του 2012 ίδρυσε το κόμμα της Κοινωνικής Συμφωνίας του οποίου είναι πρόεδρος, σύμφωνα με το βιογραφικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της.

    Το αντεπιχείρημα είναι ότι η τοποθέτησή της ως μη εκτελεστικού προέδρου της Εθνικής Τράπεζας έχει εγκριθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, μετά από τη σχετική συνέντευξη.

    Παράγοντες της αγοράς παραπέμπουν πάντως για την επόμενη κίνηση στις σχέσεις Δραγασάκη – Τσακαλώτου για τον έλεγχο της Εθνικής ενώ η ίδια η Λούκα Κατσέλη λέει σε στενούς της συνεργάτες ότι θα μπορούσε να παίξει το ρόλο που επιθυμεί για την ενίσχυση της ανάπτυξης στο Invest in Greece. Γνωρίζοντας ίσως, όχι όπως άλλοι σύντροφοι στην κυβέρνηση, ότι ο έλεγχος των τραπεζών περνά πλέον από τη Φραγκφούρτη και τις Βρυξέλλες.



    ΣΧΟΛΙΑ