• Business

    Αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στα τυχερά παιχνίδια κατά 5%

    • NewsRoom


    Αύξηση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μικτό κέρδος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, αναμένεται, και πιο συγκεκριμένα από το 30% στο 35%. Στο νομοσχέδιο “Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας- Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος- Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων” που δημοσιοποίησε τον Υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνεται άρθρο με το οποίο προωθείται η αύξηση της συμμετοχής (φόρου) επί του μικρού κέρδους (GGR) των εταιρειών.

    Ειδικότερα, το ποσοστό του 35% επί των μικτών εσόδων των εταιρειών, εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή, θα αποτελέσει το υψηλότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

    Την ίδια στιγμή, καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4346/2015 (Α΄152) από τότε που ίσχυσαν, διατάξεις οι οποίες αφορούσαν στην επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε παίγνιο του ΟΠΑΠ. Το υπουργείο, όπως αναμενόταν, πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών για το ζήτημα του ειδικού τέλους, έχοντας δεχθεί πληθώρα προειδοποιήσεων για το ανέφικτο του εγχειρήματος, το οποίο είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί δυο φορές στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία.

    Όπως αναφέρεται στο κείμενο του νομοσχεδίου (Άρθρο 138 Ρυθμίσεις επί των τυχερών παιγνίων):

    “Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4346/2015 (Α΄152) καταργούνται από τότε που ίσχυσαν.

    Οι διατάξεις του πρώτου και δευτέρου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011 (Α΄180) αντικαθίστανται ως εξής: “5. Για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) επί του μικτού κέρδους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας.

    Τα έσοδα αυτά αποδίδονται στο Δημόσιο εντός δεκαέξι (16) ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν”. Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2016.

    Με την αύξηση του συντελεστή επί του μικρού κέρδους, οι αναλυτές υπολογίζουν πως η κυβέρνηση προσδοκά στη συγκέντρωση επιπλέον εσόδων που κυμαίνονται μεταξύ 65 – 100 εκατ.ευρώ από τον κλάδο. Όπως σημειώθηκε, η συμμετοχή 35% (από 30% που ισχύει σήμερα) του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη καθίσταται μακρά η υψηλότερη στην Ευρώπη, εάν όχι διεθνώς. Σε αγορές που σχετικά πρόσφατα τέθηκαν σε ρύθμιση, το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο. Λόγου χάρη, στη Δανία η συμμετοχή στο GGR ανέρχεται στο 20%, στη Ρουμανία στο 16%, στη Βουλγαρία στο 20%, ενώ στη Μ. Βρετανία το ποσοστό έχει καθοριστεί στο 15%.

    Αξίζει να αναφερθεί, πως πέραν του ΟΠΑΠ και οι 24 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια διαδικτυακή αγορά στοιχηματισμού, έχοντας υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 4002/2011, υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς φορολόγησης. Πηγές του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών θεωρούν πως η υπερφορολόγηση του κλάδου μέσω του gaming tax θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και θα “γονατίσει” την κερδοφορία των εταιρειών.

    fbhd

    Τι αναφέρει η Beta Securitites

    Σχολιάζοντας τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών, σύμφωνα με τις οποίες καταργείται η επιβάρυνση 0,05 ευρώ ανά στήλη και αυξάνεται στο 35% η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μικτό κέρδος των εταιρειών, η Beta Securitites επισημαίνει ότι τα έσοδα του ΟΠΑΠ ανήλθαν το 2015 στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος φόρος εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε επιβάρυνση 70 εκατ. ευρώ το χρόνο.

    Σύμφωνα με τη Beta Securitites, ο νέος φόρος είναι αρκετά ηπιότερος συγκριτικά με την επιβολή τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη, το οποίο εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούσε σε επιβάρυνση 210 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

    Η Beta Securities εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ πρόκειται να αμβλύνει μέρος των αρνητικών επιπτώσεων με νέες πρωτοβουλίες μείωσης κόστους, ενώ ο νέος φόρος επιβάλλεται σε όλες τις μορφές τυχερών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη Beta, η εφαρμογή του νέου φόρου θα κάνει τον ΟΠΑΠ πιο ανταγωνιστικό.

    Συνολικά η Beta εκτιμά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία ως “θετική είδηση”, αφού ο ΟΠΑΠ μπορεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο και να αποφύγει την απώλεια των εσόδων.

    Ενδεικτική του τρόπου αντιμετώπισης του κλάδου, πάντως, είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, ο οποίος ανέφερε μιλώντας σήμερα σε συνέδριο για την αγορά τυχερών παιχνιδιών τα εξής: “Θέλω να προλάβω όσους θα τρέξουν να πουν ότι θα καταστρέψουμε τον κλάδο αυξάνοντας τη φορολογία, λέγοντας τους πως τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κλάδος έχει πολύ υψηλή κερδοφορία και συνεπώς υψηλή φοροδοτική ικανότητα. Δείτε μόνο τα στοιχεία του ΟΠΑΠ, η εταιρεία αυτή έχει πολλαπλάσια κόστη σε σχέση με τις διαδικτυακές, και όμως παρουσιάζει υψηλή κερδοφορία..”.

    Διαβάστε ακόμα:

    Πράκτορες ΟΠΑΠ: Πυρά κατά των εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος και απειλές για αποκαλύψεις

    opapapergia (1)



    ΣΧΟΛΙΑ