• Business

    Αριστοτέλης Χαντάβας (Principia): Με απόλυτη προτεραιότητα να δίνονται όροι σύνδεσης στα έργα αποθήκευσης

    Αριστοτέλης Χαντάβας, SolarPower Europe

    Αριστοτέλης Χαντάβας,, CEO Principia


    «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διασύνδεση των έργων αποθήκευσης στο δίκτυο» είπε χθες ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, CEO της Principia (πρώην Enel Greece) κατά την παρουσίαση  ονόματος της σύμπραξης στις ΑΠΕ των Enel και Macquarie.

    Όπως εξήγησε τα έργα αποθήκευσης αποτελούν τη θεραπεία στο πρόβλημα του ηλεκτρικού χώρου και τη λύση για να σταθεροποιηθεί το ηλεκτρικό σύστημα.

    Σημείωσε ότι τα υβριδικά έργα αποθήκευσης και ΑΠΕ φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα γιατί μπορούν να λειτουργήσουν σαν πράσινες μονάδες βάσης, εξισορροπώντας το σύστημα και αποθηκεύοντας την ενέργεια που περισσεύει.

    Οι μονάδες αυτές όσο πιο γρήγορα μπουν στο σύστημα τόσο πιο γρήγορα θα διορθωθούν οι ατέλειές του. Αυτές οι μονάδες δεν επιβαρύνουν τα δίκτυα, αλλά απελευθερώνουν έξτρα χώρο για να μπορέσουν να συνδεθούν κι άλλοι.

    «Οι όροι σύνδεσης συνδιαμορφώνουν τα επιχειρηματικά σχέδια, και απαιτείται να γίνει ένας σωστός ενεργειακός σχεδιασμός. Πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα σε έργα που συνδυάζουν αποθήκευση πρέπει να γίνουν απόλυτη προτεραιότητα γιατί αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα του ηλεκτρικού χώρου και το πρόβλημα των περικοπών.

    Ήδη η παραγωγή από ΑΠΕ ξεπερνάει τη ζήτηση και το πρόβλημα αυτό θα οξυνθεί όσο προστίθενται νέα έργα και η αποθήκευση μπορεί να αποτελέσει μια λύση για να έχουμε λιγότερες περικοπές», σημείωσε ο κ. Χαντάβας.

    «Ήμασταν από τους πρώτους που μιλήσαμε στην Ελλάδα για τη σημασία της αποθήκευσης, και τουλάχιστον 5 χρόνια πριν ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε διάφορους τύπους έργων που συνδυάζουν την αποθήκευση με τα έργα ΑΠΕ και σήμερα όλοι οι Φορείς και η Πολιτεία έχουν καταλάβει ότι αυτά τα έργα είναι απαραίτητα και φέρνουν σχετικές ρυθμιστικές διατάξεις.

    Όμως πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα έργα αυτά να γίνουν πραγματικότητα γιατί και πρασινίζουν το αποτύπωμα της χώρας και βοηθούν στο να έχουν χαμηλότερες τιμές στην κατανάλωση», τόνισε.

    Σχετικά με την απόφαση της Enel να πουλήσει το 50% της Enel Greece στην Macquarie, ο κ. Χαντάβας τόνισε ότι η ιταλική εταιρεία αποφάσισε ότι χρειάζεται ένα συνεργάτη για να συνεχίσει την ανάπτυξή της στην Ελλάδα, και τώρα έχει δημιουργηθεί μια κοινοπραξία ανάμεσα στη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στην Ευρώπη και του μεγαλύτερου fund στον κόσμο. Η νέα εταιρεία έχει μεγαλύτερες ευκαιρίες πρόσβασης σε κεφάλαια χρηματοδότησης αλλά και δυνατότητες για συνέργειες.

    Εξήγησε ότι τα πλάνα των δυο εταιρειών που σήμερα διαμορφώνονται που θα ενισχύσουν τη μελλοντική παρουσία της εταιρείας και θα ανακοινωθούν σε λίγους μήνες.

    Σημειώνεται ότι η Principia (πρώην Enel Greece) διαθέτει 59 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα σε λειτουργία και 7 υπό κατασκευή ηλιακά πάρκα. Η Principia παράγει πράσινη ενέργεια ισχύος 577MW, ικανής να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες 300.000 νοικοκυριών και ένα χαρτοφυλάκιο έργων άνω των 6 GW.

    Η Principia ανήκει κατά 50% στην Enel SpA και 50% στην Macquarie Asset Management, ενώ η τελευταία απέκτησε τη συμμετοχή αυτή τον Ιούλιο του 2023 έναντι 345 εκ. ευρώ. Η Enel Greece έχει δραστηριότητα  ήδη από το 2008 στην Ελλάδα ως μέρος της Enel Green Power στην Ελλάδα.

    Τι σημαίνει το νέο όνομα

    Η Principia έρχεται να θεμελιώσει νέες αρχές για την παραγωγή ενέργειας που γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς τη φύση και είναι απόλυτα φιλική προς τον άνθρωπο, όπως ακριβώς έκανε το έργο «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica», του Ισαάκ Νεύτωνα που έθεσε τις θεμελιώδεις αρχές της φυσικής και ενέπνευσε τον κόσμο να αναγεννηθεί και να προοδεύσει.

    Το λογότυπο της νέας εταιρείας είναι ο κύκλος που απεικονίζει την τελειότητα και συμβολίζει την αιωνιότητα, την ολότητα, την ενότητα και τη συνέχεια.

    Για την Principia, o κύκλος είναι το σημείο από όπου εκπορεύεται η ενέργεια για να δώσει ζωή και να καλύψει κάθε ανάγκη, αλλά και ο πλανήτης τον οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε με όλη μας τη δύναμη.

    Με σταθερή δέσμευση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αειφόρο ανάπτυξη και καθαρές ενεργειακές λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο, η Principia βάζει σήμερα τα θεμέλια για την ενέργεια του αύριο.

    Με όχημα τη νέα γνώση, η νέα εταιρεία θα συνεχίσει να ηγείται των ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα, αναπτύσσοντας το επιχειρηματικό της πλάνο και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της προς καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση, οι οποίες αποτελούν το μέλλον στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    O CEO της Principia, Αριστοτέλης Χαντάβας, τόνισε: «Η πρόοδος προϋποθέτει νέα γνώση και διάθεση αμφισβήτησης ακόμα και όσων λειτουργούν επιτυχημένα, προκειμένου να γεννηθεί το νέο που θα φέρει το μέλλον ακόμα πιο κοντά. Εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια έχουμε γράψει μια ξεχωριστή ιστορία στην Ελλάδα έχοντας βρεθεί στην αιχμή της ενεργειακής μετάβασης που σήμερα αποτελεί αναγκαιότητα και στρατηγικό στόχο σε όλη την Ευρώπη.

    Πορευόμαστε πλέον ως Principia, ακόμα πιο δυνατοί και αποφασιστικοί, εμπνεόμενοι από τη σπουδαία κληρονομία της εταιρείας, με οδηγό τις αρχές και τις αξίες μας και στόχο να κάνουμε πραγματικότητα την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες. H Principia οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο η ανθρώπινη δραστηριότητα θα κινείται με καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα αλλά και την ενεργειακή μας ασφάλεια και ανεξαρτησία».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ