• Business

    Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης (ΥΠΕΝ): Έρχονται περικοπές στις ΑΠΕ… Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές

    Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. Γενικός Γραμματέας Ενέργειας στο Υπουργείο Ενέργειας

    Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. Γενικός Γραμματέας Ενέργειας στο Υπουργείο Ενέργειας


    Πρέπει να προσαρμοστούν οι επενδυτές των ΑΠΕ σε πολύ μικρότερες αποδόσεις και πιο σύνθετο τρόπο διαχείρισης των επενδύσεών τους είπε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας στο συνέδριο Power and Gas Forum για το θέμα των περικοπών στη λειτουργία των ΑΠΕ, προαναγγέλλοντας σημαντικές περικοπές που θα ανατρέψουν τα σημερινά επιχειρηματικά σχέδια σε λίγα χρόνια.

    Αριστοτέλης Αιβαλιώτης Γενικός Γραμματέας Ενέργειας ΥΠΕΝ

    Ειδικότερα, τόνισε:

    «Οι περικοπές στις ΑΠΕ θα προκύψουν αργότερα, μετά το 2027-2028, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται τώρα, που έχουν πάρει όρους σύνδεσης και αυτά που θα πάρουν στο πλαίσιο του Overbooking που επεξεργαζόμαστε.

    Τότε θα δημιουργηθεί τόσο θέμα οικονομικό γιατί δεν θα υπάρχει που να πουληθεί η ενέργεια που θα παράγεται αλλά και θέμα συμφόρησης του δικτύου. Και θα πρέπει να βρούμε ένα δίκαιο αποτελεσματικό και τεχνικά εφικτό τρόπο για να κάνουμε περικοπές.

    Αυτές οι περικοπές θα ενοχλήσουν το ξέρω, επενδυτικά σχέδια, που είτε τρέχουν, είτε έχουν υποβληθεί για δανειοδότηση είτε έχουν δανειοδοτηθεί. Οι αποδόσεις θα μειωθούν, αλλά that’s life… όπως λέμε και στα αμοιβαία κεφάλαια, οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές.

    Η Ελλάδα είναι πλέον μια ανεπτυγμένη αγορά, με μια ανεπτυγμένη αγορά ΑΠΕ και δε δικαιολογεί διψήφια νούμερα αποδόσεων (IRR)».

    Και συνέχισε, «θα πρέπει να προσαρμοστούν οι επενδυτές, όσοι από αυτούς είναι προσαρμοστικοί σε πολύ μικρότερα IRR» και πολύ πιο σύνθετο τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειρίζονται τις επενδύσεις τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι ψάχνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στον Καναδά – Τι είπε σε μεγάλους επενδυτές

    Άρθρο παρέμβαση: Πώς η Mytilineos γίνεται η ελληνική πολυεθνική που επενδύει προσελκύοντας επενδύσεις

    Προμηθευτές Ενέργειας: Τι αλλαγές θα φέρει η… επιείκεια στους κακοπληρωτές του νέου άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας



    ΣΧΟΛΙΑ