• Business

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Από τον προϋπολογισμό τα 300 εκ. για ΕΛΥΚΩ – Μετά το Πάσχα ο 3ος διαγωνισμός Αποθήκευσης

    Η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου

    Η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου


    Μετά το Πάσχα αναμένεται ο τρίτος διαγωνισμός για αποζημιώσεις σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, σημείωσε σήμερα στο συνέδριο Power and Gas Forum, η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για 300 MW περίπου ενώ η υφυπουργός τόνισε ότι είναι ακόμη 175 MW που πρέπει να βγουν, καθώς και ότι ο διαγωνισμός για 200 MW ΑΠΕ με μπαταρία αναμένεται τον Απρίλιο.

    Σχετικά με τις παρεμβάσεις στις ΑΠΕ, σημείωσε ότι αναμένεται τον Σεπτέμβριο το πόρισμα της Επιτροπής για τις δυνατότητες του ηλεκτρικού χώρου αλλά και τις ανάγκες σε ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, ενώ κάποια πρώτα δεδομένα σημείωσε ότι θα έχει το υπουργείο νωρίτερα.

    Στον προϋπολογισμό το έλλειμμα ΕΛΥΚΩ

    Προτεραιότητα για το υπουργείο Ενέργειας είναι να καλυφθεί το σημερινό έλλειμμα του ταμείου ΕΛΥΚΩ που πληρώνει τους προμηθευτές για την κάλυψη του κόστους των ΥΚΩ (για τις μειωμένες χρεώσεις των καταναλωτών στα Μη διασυνδεδεμένα Νησιά και το Κοινωνικό Τιμολόγιο).

    Όπως δήλωσε σήμερα, γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για να βρεθεί φόρμουλα και να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό η οφειλή αυτή στους προμηθευτές, που είναι ήδη 300 εκ. ευρώ και θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

    Η κ. Σδούκου τόνισε ότι είναι σημαντικό να καλύπτεται αυτό το κόστος για λογαριασμό των καταναλωτών που το έχουν ανάγκη.

    Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν, οι προμηθευτές ενέργειας με επιστολή τους, διαμήνυσαν ότι ζητούν από την Πολιτεία να πάρει κάποια μέτρα για να μπορέσουν είτε να μην πληρώνουν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που δεν εισπράττουν είτε να πιέσουν τους κακοπληρωτές να πληρώνουν τις οφειλές τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλεξάνδρα Σδούκου: «Ναι» στην εθελοντική μείωση ζήτησης φυσικού αερίου

    «Helleniq Energy και η ΕxxonMobil έχουν βρει πολύτιμο κοίτασμα νότια της Κρήτης!»

    Mytilineos: Ενισχυμένη κερδοφορία από την ενέργεια – Ανοδικά το αλουμίνιο το 2024

    Κωνσταντίνος Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Νέες κινήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ