• Business

    Apple: Εξανεμίστηκαν 113 δισ. δολάρια της κεφαλαιοποίησης της σε μία ημέρα

    • Bloomberg
    Tim Cook, Apple

    Tim Cook, Apple


    Οι ρυθμιστικές αρχές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Apple, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές για την επιβολή προστίμων και απειλώντας την κυριαρχία της εταιρείας στην αγορά.

    Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και 16 γενικοί εισαγγελείς μηνύουν την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Και στην Ευρώπη, η εταιρεία φέρεται να ερευνάται σχετικά με το αν συμμορφώνεται με τον νόμο περί ψηφιακών αγορών της περιοχής.

    Οι μετοχές της εταιρείας διολίσθησαν κατά 4,1% την Πέμπτη, χάνοντας περίπου 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και αυξάνοντας τις απώλειες τους από τις αρχές του έτους στο 11%.

    Η εταιρεία που είχε κάποτε την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, υποαποδίδει τόσο τον Nasdaq 100 όσο και τον S&P 500 το 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple μπαίνει στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών. Η εταιρεία όπως και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια κατηγορίες για πλουτισμό μέσω της πίεσης των ανταγωνιστών. Αλλά καθώς τα προϊόντα της Apple γίνονται όλα και πιο δημοφιλή και έχουν καθιερωθεί ως μέρος της καθημερινής ζωής σε όλο τον κόσμο, οι αρχές έχουν γίνει επίσης πιο μαχητικές και επιφυλακτικές απέναντι στη δύναμή της.

    Η αγωγή, που κατατέθηκε την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορεί την Apple ότι εμποδίζει τους ανταγωνιστές να έχουν πρόσβαση σε λειτουργίες υλικού και λογισμικού στις δημοφιλείς συσκευές της. Οι πιθανές έρευνες στην Ευρώπη, οι οποίες στοχεύουν επίσης ορισμένους από τους ατναγωνιστές της Apple, θα επικεντρωθούν στις νέες χρεώσεις, όρους και προϋποθέσεις της εταιρείας για τους προγραμματιστές των καταστημάτων εφαρμογών.

    Η Apple αντέδρασε στην αμερικανική αγωγή χαρακτηρίζοντάς την «λάθος για τα γεγονότα και το νόμο». Προειδοποίησε ότι η ενέργεια θα «δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρέμβει στο σχεδιασμό της τεχνολογίας των ανθρώπων» και δεσμεύτηκε «να αντιδράσει σθεναρά σε μία τέτοια εξέλιξη».

    Μεταξύ άλλων, στο δικόγραφο αναφέρεται ότι η Apple, εμποδίζει την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών, ενώ καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις ανταγωνιστικές συσκευές.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορεί την Apple ότι αυξάνει τις τιμές για τους καταναλωτές, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.

    «Οι καταναλωτές δεν θα έπρεπε να πληρώνουν υψηλότερες τιμές, επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

    «Στην Apple, καινοτομούμε καθημερινά για να κάνουμε τους ανθρώπους να αγαπήσουν την τεχνολογία — σχεδιάζοντας προϊόντα που συνεργάζονται άψογα, προστατεύουν το απόρρητο και την ασφάλεια των ανθρώπων και δημιουργούν μια μαγική εμπειρία για τους χρήστες μας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Apple και Alphabet σε συνομιλίες για χρήση του Gemini στα iΡhone

    Apple: Διακανονισμός ύψους $490 εκατ. μετά τα σχόλια του Κουκ για τις πωλήσεις του iPhone στην Κίνα

    Apple: Βουτιά 24% στις πωλήσεις iPhone στην Κίνα – Σκληρή «μάχη» με την Huawei



    ΣΧΟΛΙΑ