• Business

    Απόστολος Βακάκης: Ετοιμάζει έκπληξη για τους μετόχους της Jumbo – Κέρδη σε μια χρονιά στο… ρελαντί

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Jumbo: Αυξημένες κατά 12,6% οι πωλήσεις στο α΄ εξάμηνο

    Απόστολος Βακάκης (Jumbo)


    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Απόστολος Βακάκης σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες να επιβραβεύσει τους μετόχους της Jumbo.

    Παρ’ ότι η περσινή χρονιά, ήταν μια χρονιά επιβίωσης και όχι ανάπτυξης λόγω της πανδημίας, ο γνωστός επιχειρηματίας σκοπεύει να μην χαλάσει την παράδοση που έχει «χτίσει» και να αποζημιώσει τους μετόχους της εταιρείας, που τον ακολουθούν πιστά όλα αυτά τα χρόνια.

    Την σχετική κίνηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αναμένεται –εκτός απροόπτου- να την γνωστοποιήσει ο ίδιος, στη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία των οικονομικών επιδόσεων του ομίλου για την χρήση του 2020 στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Παράλληλα, θα αναλύσει και τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η επιβράβευση, αφού με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχει διευκρινισθεί εάν θα γίνει μέσω επιστροφής κεφαλαίου ή μέσω διανομής μερίσματος ή μέσω κάποιας άλλης λύσης…

    Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως η εταιρεία παρ’ όλες τις αντιξοότητες στη λειτουργία των καταστημάτων από την υγειονομική κρίση θα εμφανίσει κέρδη για τη χρήση του 2020.

    Τα οποία οι αναλυτές εκτιμούν σε 120 εκατ. με 130 εκατ. ευρώ. Καταλυτικό ρόλο λέγεται πως έπαιξαν οι διεθνείς πωλήσεις, οι οποίες αντιστάθμισαν τις τεράστιες απώλειες εσόδων που εμφάνισε η αλυσίδα στην Ελλάδα λόγω των παρατεταμένων lockdown σε κρίσιμες καταναλωτικές περιόδους (π.χ. Πάσχα και Χριστούγεννα). Υπολογίζεται πως οι απώλειες εσόδων ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ (!).

    Βέβαια, η εταιρεία εκμεταλλεύθηκε τα μέτρα στήριξης που παρείχε η κυβέρνηση στις πληττόμενες επιχειρήσεις και πέτυχε να περιορίσει τη χασούρα, ενώ ευεργετικά λειτούργησε η απόφαση της να συνδέσει την καταβολή των ενοικίων με τον τζίρο των καταστημάτων. Κάτι που την βοήθησε να μειώσει δραστικά τα λειτουργικά έξοδα.

    Τα καταστήματα του ομίλου σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο συνέχισαν να αποτελούν «σωσίβιο» για τον όμιλο και στην αρχή του 2021, με αποτέλεσμα οι απώλειες στο πρώτο τρίμηνο της νέα χρονιάς να περιορισθούν στο 11% έναντι απωλειών 19% το πρώτο δίμηνο. Ο ταλαντούχος επιχειρηματίας μπορεί να ελπίζει σε «ολικό comeback», μετά και την επανεκκίνηση του εμπορίου στην χώρα μας από την 5η Απριλίου ενόψει και της εορταστικής περιόδου του Πάσχα που παραδοσιακά αυξάνεται η κατανάλωση.

    Οι αναλυτές πάντως πιστεύουν στην προοπτική της Jumbo, διαβλέποντας πως τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας θα ανέλθουν στα 235 το 2021 από 195 εκατ. ευρώ το 2020 και πως θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και τα επόμενα χρόνια.

    Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία φαίνεται να είναι επαρκώς θωρακισμένη, αφού ο διοικητικός και μετοχικός ηγέτης της έχει φροντίσει να διαθέτει ένα τεράστιο ταμειακό απόθεμα σε μετρητά (639,6 εκατ. ευρώ στο περσινό 9μηνο, πριν από τη διανομή του μερίσματος των 51,7 εκατ. ευρώ), το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από τις δανειακές υποχρεώσεις της.

    Διαβάστε επίσης:

    Jumbo: Αυξημένες οι πωλήσεις για τον Μάρτιο – Βελτιωμένα τα μεγέθη του διμήνου

    umbo: Πού θα βάλει τα 77,1 εκατ. ο Βακάκης; Όλα τα σενάρια και τα «στοιχήματα»



    ΣΧΟΛΙΑ