• Business

    Απόστολος Βακάκης: Έσοδα €257,1 εκατ. από τα 3 τελευταία placement – Γιατί δεν φοβάται μήπως χάσει τον έλεγχο της Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo


    Ανώμαλη προσγείωση για τη μετοχή της Jumbo, που κατέγραψε χθες βροντώδη πτώση 7,33%, κλείνοντας στα 27,8 ευρώ. Με τη χρηματιστηριακή αξία  της εταιρείας να απομειώνεται κατά… 299,3 εκατ. ευρώ και να υποχωρεί στα 3,782 δισ. ευρώ.

    Όλα αυτά στον αρνητικό απόηχο που δημιούργησε στην αγορά το μεγάλο discount στην τιμολόγηση του placement των 4.000.000 μετοχών, οι οποίες εκχωρήθηκαν από το χαρτοφυλάκιο του Απόστολου Βακάκη.

    Η διάθεση του 2,94% της εταιρείας έγινε στα 27,2 ευρώ ανά μετοχή, όταν στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση είχε κλείσει στα 30 ευρώ. Συνεπώς, οι μετοχές του placement παραχωρήθηκαν με έκπτωση 9,33%.

    Η οποία φτάνει στο 12,26% αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι ενσωματώνουν και το δικαίωμα στη λήψη μερίσματος (1 ευρώ ανά μετοχή) που θα διανεμηθεί στις 16 Ιουλίου.

    Ο Απόστολος Βακάκης λέει ότι δεν τίθεται ζήτημα discount, αφού τιμή πώλησής τους σε θεσμικά χαρτοφυλάκια υφιστάμενων μετόχων, που αύξησαν τις θέσεις τους στην Jumbo, ήταν η μεσοσταθμική του τελευταίου τριμήνου διαπραγμάτευσης. Άλλο βέβαια πως αντιλαμβάνεται εκείνος την τιμολόγηση και άλλο πώς την αξιολόγησε η ίδια η χρηματιστηριακή αγορά, στη χθεσινή συνεδρίαση.

    Όπως και να’ χει ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της Jumbo αποκόμισε 108,8 εκατ. ευρώ από την πώληση των μετοχών.

    Μάλιστα, όπως τονίζει ο Απόστολος Βακάκης σε στενούς του συνεργάτες, η μετοχική του συμμετοχή στην εταιρεία συνιστά την… προσωπική του αποταμίευση. Την οποία διαχειρίζεται κατά το δοκούν, κάθε φορά που ανεβαίνει η αξία της.

    Προικίζει τις δύο του κόρες…

    Από τα συμφραζόμενα του καταγόμενου από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, 70χρονου επιχειρηματία, το προϊόν της ρευστοποίησης των μετοχών θα καταλήξει στις δυό του κόρες.

    Η Σοφία Βακάκη, μετέχει στα διοικητικά της Jumbo ώς εκτελεστικό μέλος και έχει παντρευτεί τον εφοπλιστή Πασχάλη Διαμαντή, γιό του επίσης σημαντικού εφοπλιστή και μεγάλου επενδυτή στην ακίνητη περιουσία Διαμαντή Διαμαντίδη.

    Η Χριστίνα, που είναι η δεύτερη κόρη του, δεν ασχολείται με τα της Jumbo, ενώ είναι παντρεμένη με τον κυπριακής καταγωγής Βασίλη Μιχαήλ.

    Ο Απόστολος Βακάκης και στην προηγούμενη παραχώρηση μετοχών που είχε κάνει, είχε υποστηρίξει πώς το αντίτιμο της ρευστοποίησης θα κατέληγε στις κόρες του.

    Από εκείνο το placement που είχε γίνει στις 18 Μαρτίου του 2021, παραχωρήθηκε το 3,86%  της εταιρείας και εισπράχθηκαν 77,175 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές είχαν διατεθεί στα 14,7 ευρώ, με έκπτωση 8% επί της τότε τρέχουσας, αγοραίας τιμής.

    Λίγα χρόνια νωρίτερα, στις 16 Ιουνίου του 2017 ο Mr Jumbo είχε κάνει άλλη μια παραχώρηση μετοχών. Εκχωρώντας το 3,5% της εταιρείας έναντι 71,193 εκατ. ευρώ. Με το ανα μετοχή τίμημα να ανέρχεται τότε στα 14,95 ευρώ, και το discount να είναι της τάξεως του 6,6%.

    Συνολικά δηλαδή σε βάθος επταετίας ο Απόστολος Βακάκης έχει εισπράξει από τα 3 placement το ποσό των 257,168 εκατ. ευρώ. Με την μετοχική του συμμετοχή να υποχωρεί από το 26,72% στο 16,42%.

    Προξενεί πάντως εντύπωση το γεγονός ότι ο Mr Jumbo επιλέγει να προικίζει τις κόρες του, όπως ο ίδιος λέει, με σταδιακές καταβολές από ρευστοποιήσεις μετοχών, αντί να τους δώσει εξ αρχής μετοχικά ποσοστά. Ώστε εκείνες να τα διαχειριστούν όποτε και όπως εκείνες θέλουν. Αλλά αν το έκανε αυτό και άλλα τέτοια συμβατικά, μάλλον δεν θα ήταν… Βακάκης.

    Πουλάει, αλλά η αξία της συμμετοχής του ανεβαίνει

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι πρίν από το placement του 2017 το 26,72% των μετοχών που κατείχε ο επιχειρηματίας, αντιπροσώπευε χρηματιστηριακή αξία 581,7 εκατ. ευρώ.

    Πρίν από το placement του 2021 η συμμετοχή του στην εταιρεία (23,22%) μεταφραζόταν σε αποτίμηση 504,9 εκατ. ευρώ, ενώ το τωρινό του ποσοστό (16,42%) έχει χρηματιστηριακή αξία 621 εκατ. ευρώ…

    Με άλλα λόγια μπορεί ο Βακάκης να πουλάει ποσοστά, αλλά η αξία του χαρτοφυλακίου του ανεβαίνει, ακολουθώντας την ανοδική πορεία που καταγράφει η μετοχή και συνακόλουθα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

    Όχι βέβαια τυχαία, αλλά ώς αποτέλεσμα των διαρκώς ενισχυόμενων οικονομικών αποτελεσμάτων. Που και αυτό φέρει τη σφραγίδα των αποτελεσματικών ενεργειών του διοικητικού της ηγέτη.

    Στην αγορά το χαμηλό πλέον ποσοστό συμμετοχής του Mr Jumbo δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο να χάσει τον έλεγχο της εταιρείας του. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί τον ίδιο, καθώς όπως θυμόσοφα λέει σε δικούς του ανθρώπους «όποιος θέλει με διώχνει. Αλλά δεν θα μπορέσει…».

    Τα μερίσματα και αποδοχές από την Jumbo

    Στη διάρκεια της τελευταίας 7ετίας η Jumbo έχει μοιράσει μερίσματα που ανέρχονται συνολικά σε 934,7 εκατ. ευρώ, μαζί με την επικείμενη διανομή του ερχόμενου Ιουλίου. Εξ αυτών και με βάση τα εκάστοτε ποσοστά συμμετοχή του ο Απόστολος Βακάκης είχε λάβει ώς τώρα 164,8 εκατ. ευρώ και αναμένεται να πάρει άλλα 22,3 εκατ. ευρώ από τη νέα διανομή.

    Το τελευταίο διάστημα ο Μr Jumbo έχει γίνει ιδιαίτερα γαλαντόμος με τους μετόχους, αυξάνοντας σημαντικά, σε σχέση με το παρελθόν, τα παρεχόμενα μερίσματα. Ενώ από την άλλη πλευρά η εταιρεία έχει πάψει να συλλέγει τόσα μετρητά στο ταμείο της. Καθώς από τα περίπου 840 εκατ. ευρώ που είχε το 2021, τώρα το απόθεμα σε διαθέσιμα μετρητά έχει πέσει στα 434 εκατ. ευρώ. Καθώς πέραν από τις γενναίες χρηματικές διανομές, έχει «σβήσει» και τα τελευταία τραπεζικά δάνεια των 200 εκατ. ευρώ.

    Στο παρελθόν (την περίοδο 2006-2010) ο Απόστολος Βακάκης είχε κάνει άλλες τρεις παραχωρήσεις μετοχών από το δικό του χαρτοφυλάκιο. Μειώνοντας τη συμμετοχή του κατά 10,5%, γεγονός που του απέφερε περί τα 50 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις.

    Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές του από την εταιρεία, δεν τις παίρνει απ’ το ταμείο της, αλλά ως μερίδιο από τα προς διανομή κέρδη.

    Το 2020 οι μικτές αποδοχές του Βακάκη ήταν 516.060 ευρώ, ενώ πέρσι ανέβηκαν στα 603.247 ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 16,9%. Για εφέτος θα αυξηθούν 6,4% και θα διαμορφωθούν στα 641.944 ευρώ.

    Σε αντίθεση με τη μισθοδοσία από την εταιρεία (που φορολογούνται σχεδόν τα μισά έσοδα) οι αποδοχές μέσα από το «καλάθι» των μερισμάτων έχουν φόρο μόνο 5% ενώ έχουν και μια επιπλέον επιβάρυνση (1,2%) από τα τέλη χαρτοσήμου.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση αποδοχών η κόρη του, Σοφία Βακάκη θα λάβει εφέτος από την Jumbo 108.937 ευρώ ώς σταθερές αμοιβές από την εταιρείας και άλλα 29.214 ευρώ από τα προς διανομή μερίσματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Απόστολος Βακάκης: Γιατί έκανα το placement, ποιοι πήραν τα «χαρτιά»

    Βακάκης: Διπλασίασε το placement στην Jumbo – Δόθηκε το 3%, στα 109 εκατ. τα έσοδα

    Ο Mr. Jumbo σπάει το φράγμα του €1δισ. σε πωλήσεις και οδεύει σε νέα υψηλά – Buy με τιμή στόχο τα €34,00



    ΣΧΟΛΙΑ