• Business

    Απόστολος Κάκκος: «Αποχωρώ ικανοποιημένος από την Lamda Hellix» – Τα νέα σχέδια και οι επενδύσεις

    Απόστολος Κάκκος, Lamda Hellix

    Απόστολος Κάκκος, Lamda Hellix


    Ένας κύκλος γεμάτος επιτυχίες, σπουδαίες συνεργασίες αλλά και με πολλές δυσκολίες κλείνει για τον Απόστολο Κάκκο μετά την αποχώρησή του από την Lamda Hellix (νυν Digital Realty Hellas) και ανοίγει ένας καινούργιος. Με νέα επιχειρηματικά σχέδια, νέες επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και πρωτοπόρες ιδέες, όπως άλλωστε συνηθίζει από το 1992 που βρίσκεται στον απαιτητικό και δύσκολο στίβο του επιχειρείν.

    Όπως αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στο mononews, ο κύκλος από την Lamda Hellix έκλεισε οριστικά. Ένας κύκλος πολύ γεμάτος και πολύ ουσιαστικός, όπως λέει. Μετά από 20 χρόνια στο τιμόνι, είχε φτάσει η ώρα να φύγει, αφήνοντας πίσω του μια εταιρεία με διευρυμένο πελατολόγιο και πάνω από 450 εκατ. ευρώ επενδύσεις.

    Η πορεία σταθερής αλλά συνεχούς ανοδικής ανάπτυξης της εταιρείας «επί ημερών του» αποτυπώνεται στο γεγονός ότι το 2012, η Lamda Hellix εμφάνιζε τζίρο 7.228.943 ευρώ και EBITDA 1.833.760 ευρώ, ενώ έναν χρόνο πριν την εξαγορά της από την Digital Realty, δηλαδή το 2019, η εταιρία εμφάνισε κύκλο εργασιών στα 13.505.104 και EBITDA 5.029.665 ευρώ. Μέσα σε μια εξαετία δηλαδή κατέγραψε μια αύξηση τζίρου 86,82% ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 174,28%. Και το 2022 έκανε ρεκόρ, με πάνω από 20 εκατ. ευρώ τζίρο.

    Πλέον συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα μέσα από την IFSAS, τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο συστημάτων ασφάλειας, αλλά και ως επενδυτής μέσα από το Family Office K3 Capital & Management Consulting Services, που θα διαχειρίζεται τις επενδύσεις, και τα κεφάλαια του ιδίου και της οικογένειας του.

    Ο Απόστολος Κάκκος ίδρυσε την IFSAS το 2008, μια εταιρεία με διευρυμένο πελατολόγιο, που έχει αναλάβει μεγάλα έργα και μεγαλώνει διαρκώς. «Η εταιρεία τα τελευταία 6 χρόνια έχει 10πλασιάσει τον τζίρο της, έχει πενταπλασιάσει το προσωπικό της και συνεργάζεται με πελάτες όπως ο ΟΤΕ, ο ΑΔΜΗΕ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ».

    Με το όνομά του να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Lamda Hellix και την τεχνολογία, ο κ. Κάκκος θα συνεχίσει να ασχολείται με τον κλάδο. Το Family Office θα είναι μια οντότητα που θα επενδύει στην τεχνολογία και το real estate, δύο τομείς που θεωρεί πως θα έχουν ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και που μέσα από το οποίο σκοπεύει να κάνει σημαντικά «ανοίγματα» τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Άλλωστε στον χώρο του real estate βρίσκεται για χρόνια και με μεγάλη επιτυχία η σύζυγός του και η μητέρα της, καθώς «τρέχουν» την Cityscape Investment & Property Services, μια μεγάλη εταιρεία με σημαντικό πελατολόγιο στον συγκεκριμένο τομέα.

    Οι σημαντικές επιτυχίες και οι δυσκολίες

    Με χόμπυ του το τρέξιμο, καθώς συμμετέχει στον κλασσικό μαραθώνιο των 42 χλμ, αλλά και τις καταδύσεις, ο πολύπειρος manager έχει πετύχει σπουδαία πράγματα στην καριέρα του και χαρακτηρίζεται ως πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνολογίας.

    Απόστολος Κάκκος (φωτό από linkedIn)

    Με περίπου 30 χρόνια στο ενεργητικό του, από τα ξεκινήματά του έκανε πάντα πράγματα που θεωρούνταν προχωρημένα για την εποχή. Όπως μας λέει «όταν δούλευα στον όμιλο Πουλιάδη το 1992-1993, ήμουν ο πρώτος που δημιούργησε το τμήμα δικτύου και τηλεπικοινωνιών, κάτι που δεν είχε κανένας τότε στην αγορά». Επίσης ήταν ένας από τους πρώτους που υπέγραψε συμβόλαιο με την Cisco στην Ευρώπη αλλά και ο πρώτος που έφερε την Dell στην Ελλάδα, ως πελάτη για τον Όμιλο Πουλιάδη.

    Σημαντικό επίτευγμα για εκείνον αλλά και για την εταιρεία ήταν ότι το πρώτο εταιρικό ομόλογο που θα σηκωνόταν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν αυτό της Lamda Hellix, κάτι που τελικά δεν έγινε για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι, ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και ήταν να σηκωθεί το ομόλογο τον Οκτώβριο του 2014, κόλλησε η κατάσταση σε ένα δικαιοπρακτικό επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, που για να αλλάξει έπρεπε να γίνει μια νέα νομοθετική ρύθμιση, κάτι που τελικά δεν προχώρησε. Ο δεύτερος ήταν ότι μετά από λίγους μήνες έγιναν οι εκλογές, γεγονός που πάγωσε τελείως τη διαδικασία, καθώς η Ελλάδα έμπαινε σε νέο κύκλο αβεβαιότητας.

    «Γενικά αυτή η διαδρομή είχε πολλές δυσκολίες και μεγάλα ρίσκα. Υπήρχε μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, ειδικά μετά το 2009 με την κρίση αλλά και την περίοδο του ευρώ ή δραχμή του 2015. Το 2014, πολλοί επενδυτές , παρότι είχαν κλείσει οι διαπραγματεύσεις και είχαν υπάρξει συμφωνίες με την Lamda Hellix, εν τέλει έκαναν πίσω λόγω του φόβου ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ και να πάει στη δραχμή».

    Υπήρξαν πράγματα που πήγαν λάθος ή που χάλασαν τελευταία στιγμή, ωστόσο μένει η θετική εικόνα στο τέλος της διαδρομής, που όπως μας είπε ήταν άκρως επιτυχημένη. Μας τονίζει ότι φεύγει ολοκληρωμένος, καθώς η Lamda Hellix κατάφερε και άφησε σπουδαίο legacy για την Ελλάδα, έχοντας ολοκληρώσει πολύ σημαντικές και μεγάλες επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας και των Data Centers.

    Απόστολος Κάκκος

    Οι επενδύσεις της Lamda Hellix στην Ελλάδα

    Το 2021 ο αμερικανικός κολοσσός προχώρησε στην εξαγορά της ελληνικής Lamda Hellix (νυν Digital Realty Hellas), μπαίνοντας με αυτόν τον τρόπο δυναμικά στην ελληνική αγορά.

    Έκτοτε, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός Data Center του Athens 3, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου, έχει ανακοινώσει ότι έλαβε αδειοδότηση για το Athens 4, ενώ αρχές Νοεμβρίου παρουσίασε το πρώτο της Data Center στο Ηράκλειο της Κρήτης (HER 1).

    Η επένδυση στην Κρήτη έχει ύψος περίπου 100 εκατ. ευρώ και είναι τόσο σημαντική για τον λόγο ότι όλα τα καλώδια τα οποία έρχονται από την Ασία και την Βόρεια Αφρική για να καταλήξουν στο Μιλάνο, την Φρανκφούρτη αλλά και την Βουλγαρία, περνάνε από το νησί. Με αποτέλεσμα η Κρήτη στο μέλλον, όταν και το έργο ολοκληρωθεί, να αποτελεί κόμβο δεδομένων για όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Β. Αφρική.

    Λίγες εβδομάδες πριν η Digital Realty Hellas ανακοίνωσε την αγορά νέας έκτασης στην Αττική για την ανάπτυξη δύο καινούργιων Data Centers, συνολικής ισχύος 15MW.

    Στο νέο αυτό οικόπεδο η Digital Realty αναμένεται να αναπτύξει τα κέντρα δεδομένων Athens 5 και Athens 6, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2025.

    Η Digital Realty προχωρά δυναμικά πλέον ώστε να υλοποιήσει το όραμά της που είναι να καταστεί η Ελλάδα κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, με το αποτύπωμα των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία να αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Digital Realty: Εξασφάλισε έκταση για την ανάπτυξη νέων Data Centers

    Digital Realty: Έρχονται επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ – Αρχές του 2025 τα δύο νέα Data Centers



    ΣΧΟΛΙΑ