• Business

    Αποκλειστικό: Γιατί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών παρέτεινε την κράτηση Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για άλλους 6 μήνες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Κλειστή την πόρτα του κελιού του Δημήτρη και του Γιώργου Κουτσολιούτσου για ακόμα 6 μήνες «κρατά» το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    «Εάν αποφυλακιστούν, οι περιοριστικοί όροι δεν επαρκούν για να ανακόψουν την εγκληματική τους δράση, ενώ τα προβλήματα υγείας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου αντιμετωπίζονται επαρκώς και εντός του σωφρονιστικού καταστήματος», είναι το σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου που, με βούλευμά του, διατάσσει την παράταση της κράτησης τους μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου του 2021.

    Είναι το δεύτερο «όχι» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών σε αίτημα αποφυλάκισης του ιδρυτή της Folli Follie και του άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου της, μέσα σε αυτούς τους 6 μήνες που είναι προφυλακισμένοι σε Κορυδαλλό και Τρίκαλα. Αμφότεροι (πρώτος ο γιος, στα τέλη του προηγούμενου χρόνου και ο πατέρας) είχαν διεκδικήσει την αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους ή με κατ’ οίκον περιορισμό και ηλεκτρονική επιτήρηση.

    Τα ίδια ζήτησαν και τώρα. Όρους ή βραχιολάκι. Υπέβαλαν το αίτημα τους, κατέθεσαν και πολυσέλιδα υπομνήματα στο δικαστικό συμβούλιο που, ούτως ή άλλως, αυτεπαγγέλτως θα εξέταζε την παράταση ή όχι της κράτησης τους για το σκάνδαλο της Folli Follie (όπως προβλέπεται, κάθε 6 μήνες ανανεώνεται ή όχι η προσωρινή κράτηση των προφυλακισθέντων κατηγορουμένων).

    «Καθίσταται απολύτως αναγκαία η εξακολούθηση της προσωρινής τους κράτησης δεδομένου ότι μόνο η επιβολή περιοριστικών όρων δεν επαρκεί για να ανακόψει την εγκληματική τους δράση. Οι κρινόμενες αιτήσεις πρέπει να απορριφθούν και η προσωρινή τους κράτηση πρέπει να εξακολουθήσει για ακόμα ένα εξάμηνο, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου του 2021», απάντησαν με το βούλευμα τους οι τρεις δικαστές.

    «Ουδέν νεότερο στοιχείο για αποφυλάκιση»

    Ομόφωνα το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι, μετά την απολογία τους και την προφυλάκιση τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε, το οποίο να ανατρέπει τους λόγους που έκρινε αναγκαίο τον εγκλεισμό τους στη φυλακή.

    Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του βουλεύματος:

    «Από το μέχρι τώρα συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό προέκυψαν για τους κατηγορούμενους τα πραγματικά περιστατικά που αναλυτικά και εμπεριστατωμένα εκτίθεται στην εισαγγελική πρόταση. Εξάλλου τόσο από τα απολογητικά υπομνήματα των δύο κατηγορουμένων όσο και από το με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου του 2021 συμπληρωματικό υπόμνημα του Γεωργίου Κουτσολιούτσου και τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα, ουδέν νεότερο στοιχείο προέκυψε σε σχέση με αυτά που λήφθηκαν υπόψη από την ανακρίτρια που εξέδωσε τα εντάλματα προσωρινής κράτησης, που να δικαιολογεί την άρση της αντικατάστασης της προσωρινής τους κράτησης.»

     «Επαρκείς ενδείξεις ενοχής»

    Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος των ιδρυτών της Folli Follie, για την εγκληματική οργάνωση, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την απάτη, τις πλαστογραφίες και τις υπόλοιπες κατηγορίες που τους βαρύνουν.

    Η συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης εάν αφεθούν ελεύθεροι κρίνεται ως πιθανή από τους δικαστές καθώς, όπως αναφέρουν στο βούλευμα τους, παραμένει άγνωστο εάν διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

    Στο σκεπτικό τους αναφέρουν:

    «Από τα στοιχεία της δικογραφίας υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων για τις αποδιδόμενες σε αυτούς πράξεις, τις οποίες τέλεσαν εξακολουθητικά. Από την υποδομή και τη δράση τους, κρίνεται ότι εάν αντικατασταθεί η προσωρινή τους κράτηση με κατ’ οίκον περιορισμό ή αν αυτοί αφεθούν ελεύθεροι, είναι πολύ πιθανόν να διαπράξουν κι άλλα εγκλήματα. Από τα προσκομισθέντα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι δεν τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Χονγκ Κονγκ, δεν αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν λογαριασμοί και χρήματα ή άλλα τραπεζικά προϊόντα, στο δικό τους όνομα ή από κοινού με άλλα πρόσωπα, σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού.»

    «Δεν θα θεραπευτεί στο σπίτι του»

    Οι δικαστές έκριναν ότι τα σοβαρά προβλήματα υγείας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου μπορούν να αντιμετωπιστούν και στη φυλακή, ενώ ακόμα και «στο σπίτι του να επιστρέψει δεν θα μπορέσει να θεραπευτεί». Αναφέρουν χαρακτηριστικά στο σκεπτικό τους:

    «Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος λαμβάνει στο κατάστημα κράτησης που βρίσκεται, επαρκή ιατροφαρμακευτική φροντίδα καθώς του χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, πραγματοποιεί όλες τις αναγκαίες εξετάσεις στα αναφερόμενα στο υπόμνημα του νοσηλευτικά ιδρύματα ενώ γίνεται μεταγωγή του σε αυτά όποτε προκύπτει κίνδυνος για την υγεία του. Εξάλλου τα αναφερόμενα στην αίτηση και στο υπόμνημα του προβλήματα δεν αναμένεται να θεραπευτούν ούτε και στην οικία του.»

    Ποιους λόγους προέβαλαν πατέρας και γιος

    Δυο χρόνια που διήρκησε η εισαγγελική έρευνα και η ανάκριση, εκείνοι ήταν ελεύθεροι και δεν διέπραξαν καμία εγκληματική ενέργεια. Θα το πράξουν τώρα, εάν αποφυλακιστούν; Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα που προέβαλαν στα υπομνήματα τους προς το δικαστικό συμβούλιο ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για να καταδείξουν ότι, εάν αφεθούν ελεύθεροι, δεν θα είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν νέα εγκλήματα.

    Πατέρας και γιος επανέλαβαν ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής καθώς αμέσως μόλις άρχισε η εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης και τους επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εκείνοι αμέσως επέστρεψαν από τον Χονγκ Κονγκ και έκτοτε εμφανίζονταν στις αρχές, όποτε τους ζητήθηκε.

    Ο πατέρας Κουτσολιούτσος επικαλέστηκε και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Υποστήριξε ότι πλέον δεν δύναται να αυτοεξυπηρετηθεί, ακόμα και για τις απλές καθημερινές του ανάγκες έχει τη βοήθεια ενός συγκρατούμενου του, ενώ η ζωή του μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί σε κίνδυνο αφού ζει σε ένα περιβάλλον που δεν είναι εφικτή η άμεση μεταφορά του σε νοσοκομείο.

    Οι λόγοι που προέβαλαν οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Πλέον η ογκώδης δικογραφία του οικονομικού σκανδάλου παραδόθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, η οποία θα τη μελετήσει και θα εισηγηθεί στο δικαστικό συμβούλιο ποιοι κατηγορούμενοι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για την οικονομική κατάρρευση της Folli Follie και την εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού.

    Διαβάστε επίσης:

    – Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Γιατί είπα «όχι» στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie

    – ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ολόκληρο το κατηγορητήριο για τη Folli Follie: Πώς στήθηκε η «κομπίνα» και πόσα «τσέπωσαν» οι Κουτσολιούτσοι

    – Κατηγορητήριο Folli Follie: Πώς «ξέπλυναν» 880 εκατ. και ο ρόλος των Κουτσολιούτσων



    ΣΧΟΛΙΑ