• Business

    Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο mononews: «Αυτή είναι η επόμενη ημέρα για τη ΒΙΑΝΕΞ»

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.


    Με το βλέμμα στραμμένο στις εξαγωγές, τη γεωγραφική επέκταση και τις εξαγορές προχωρά η ΒΙΑΝΕΞ, μετά την απώλεια του ιστορικού ηγέτη της, Παύλου Γιαννακόπουλου, και των αδερφών και «συνοδοιπόρων» του, Θανάση και Κώστα, με στόχο την υλοποίηση του οράματος που άφησαν πίσω τους για συνεχή ανάπτυξη της εταιρείας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, έχοντας αναλάβει πλέον και τη νευραλγική θέση του προέδρου, καλείται να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα, συνεχίζοντας την εστεμμένη με δάφνες πορεία της εταιρείας, χωρίς την υψηλή καθοδήγηση των πρεσβυτέρων, οι οποίοι έφυγαν διαδοχικά από τη ζωή μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

    Οι προκλήσεις είναι αναμφισβήτητα πολλές. Εντούτοις, τα προγνωστικά διαμορφώνονται μάλλον υπέρ του, αν κρίνει κανείς από τους αποτελεσματικούς χειρισμούς των τελευταίων ετών που ουσιαστικά βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας.

    «Το να αντικαταστήσεις τον Παύλο Γιαννακόπουλο είναι φύσει αδύνατο. Δεν ήταν τυχαίος ο τίτλος που του είχε αποδοθεί ως ‘‘πατριάρχη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας’’. Ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε τη ΒΙΑΝΕΞ και με την επιχειρηματική του οξυδέρκεια την έκανε τη μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Όμως, αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις μιας τέτοιας θέσης ευθύνης, παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, για να συνεχίσει να είναι η ΒΙΑΝΕΞ στην κορυφή της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου», αναφέρει στο mononews.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

    Η «επόμενη μέρα» βρίσκει τον διάδοχο του Παύλου Γιαννακόπουλου να διοικεί την εταιρεία μέσα στο «δύσκολο» επιχειρηματικό περιβάλλον που απέρρευσε από την οικονομική κρίση.

    Παρ’ όλα αυτά, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων  του  για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, ξεπερνώντας τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις  που προκαλεί το ασταθές πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται τα τελευταία χρόνια ο φαρμακευτικός κλάδος.

    «Η ‘’επόμενη μέρα’’ κανονικά θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στις εξαγωγές, στη γεωγραφική επέκταση και στις εξαγορές, που είναι άλλωστε στα σχέδιά μας. Αντί για αυτά, όμως, ασχολούμαστε με το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του clawback και του rebate, τις ανατιμολογήσεις κλπ.. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι οριακή, παρόλο που επισήμως έχουν τελειώσει τα μνημονιακά προγράμματα. Κι αυτό γιατί το πλαίσιο εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο και ούτε κατά διάνοια προβλέψιμο, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις με τα rebate παρελθόντων ετών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ.

    Παρά τα προβλήματα, η ΒΙΑΝΕΞ παραμένει κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με τα τέσσερα σύγχρονα, εξειδικευμένα εργοστάσιά της να έχουν εξαιρετικές παραγωγικές δυνατότητες σε όλο το φάσμα του φαρμάκου.

    Η επέκταση της εταιρείας παγκοσμίως αυξάνεται με σταθερό ρυθμό και, αυτήν τη στιγμή, οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού τζίρου. Εξάγονται 34 εκατομμύρια συσκευασίες 225 φαρμακευτικών προϊόντων ετησίως, που αντιστοιχούν στο 60% της παραγωγής.

    Μετά την τελευταία ανασύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, την 1η Απριλίου 2019, οπότε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος «χρίστηκε» (και) πρόεδρος, η ΒΙΑΝΕΞ  πέρασε εξολοκλήρου και επισήμως στα χέρια της νέας γενιάς.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η σύσταση του ΔΣ διατηρεί τον οικογενειακό της χαρακτήρα, με αντιπρόεδρο την κόρη του Θανάση Γιαννακόπουλου, Κατερίνα (πρώην μέλος του ΔΣ) και μέλος στο ΔΣ τον γιο της Ιωάννας Γιαννακοπούλου, Κωνσταντίνο Παναγούλια (πρώην αντιπρόεδρο), ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού διευθυντή.

    Ωστόσο, οι αλλαγές που έγιναν σε διοικητικό επίπεδο δεν αναμένεται να επιφέρουν επιπλέον αλλαγές στην εταιρεία, καθώς τα διοικητικά στελέχη προτίθενται να συνεχίσουν  την πορεία της πιστά στη φιλοσοφία που καθιέρωσαν και στους στόχους που έθεσαν οι εκλιπόντες αδερφοί Γιαννακόπουλοι, με επικεφαλής τον ιδρυτή της, Παύλο.

    «Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Όπως έκανε πάντοτε η οικογένεια Γιαννακόπουλου, έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι μας για τον κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από την περαιτέρω ανάπτυξη της ΒΙΑΝΕΞ. Έχοντας την υποστήριξη από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου, είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας», τονίζει στο mononews.gr ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.



    ΣΧΟΛΙΑ