• Business

    Αποκλειστικό: Νέα δικαστική απόφαση για την οικογένεια Κουτσολιούτσου – Συντηρητική κατάσχεση στην πολυτελή θαλαμηγό τους (upd)

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Τη συντηρητική κατάσχεση της θαλαμηγού Phalarope που φέρεται να ανήκει στον Δημήτρη  Κουτσολιούτσο, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.

    Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας Folli Follie, διατάσσοντας τη δέσμευση του πολυτελούς σκάφους προκειμένου να διασφαλιστούν οι οικονομικές απαιτήσεις της για ποσό ύψους 1.800.000 ευρώ.  Η νέα διορισμένη διοίκηση κατηγορεί τον ιδρυτή της εταιρείας ότι υπεξαίρεσε το συγκεκριμένο ποσό από τα ταμεία της.

    Με την απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο πιθανολογεί ως υπαρκτή την απαίτηση του 1,8 εκατ.ευρώ και την ασφαλίζει για ποσό μέχρι 3 εκατ. ευρώ (υπολογίζοντας και τους τόκους), με τη δέσμευση του σκάφους, προκειμένου αυτό  να μην μπορεί να πουληθεί.

    Έτσι, ο «Φαλαρόποδας» υποχρεούται να παραμείνει «αγκυροβολημένος» μέχρι να κριθεί από τη Δικαιοσύνη η κύρια προσφυγή της Folli Follie. Αυτή θα είναι η αγωγή της εταιρείας σε βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου, με την οποία θα διεκδικήσει πίσω τα ποσά που θεωρεί ότι υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία της.

    Στην υπό σημαίας Μάλτας επαγγελματική θαλαμηγό έχει απαγορευθεί ο απόπλους από τις αρχές Ιουνίου, με προσωρινή διαταγή που είχε εκδώσει το ίδιο δικαστήριο.

    Αντίθετα, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τα υπόλοιπα ποσά για τα οποία η  FFG διεκδικούσε συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της οικογένειας. Μεταξύ αυτών ήταν και επικαλούμενες ζημίες της εταιρείας από ναύλα του γιωτ, ύψους 488.000 ευρώ.

    Τι «έδεσε» τη θαλαμηγό

    Η FFG,  το Σεπτέμβριο του 2019, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του προφυλακισμένου πλέον ιδρυτή της εταιρείας, για κακουργηματική υπεξαίρεση.

    Τον κατηγορεί ότι, το 2018, «έβαλε χέρι» στα ταμεία της εταιρείας και χωρίς να έχει δικαίωμα εκταμίευσε από τραπεζικούς λογαριασμούς της 1 εκατ. 800.000 ευρώ.

    Ηδη είχε αποκαλυφθεί η έκθεση του αμερικανικού hedge fund  Quintessential Capital Management (QCM)  που έκανε λόγο για παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που επί σειρά ετών, διόγκωναν ψευδώς πωλήσεις, κέρδη και ταμειακά διαθέσιμα, προσδίδοντας στην εταιρεία μια εικονική εμπορική δύναμη, με αποτέλεσμα τη συστηματική παραπλάνηση επενδυτών και εποπτικών αρχών για τις δυνατότητες της.

    Τον περασμένο Ιούνιο η νέα διοίκηση της εταιρείας κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στα δικαστήρια του Πειραιά. Στρεφόταν κατά του πατέρα Κουτσολιούτσου, της συζύγου Καίτης και του (επίσης προφυλακισμένου σήμερα) γιου Τζώρτζη, ενός ιδιώτη και της εταιρείας «PHALAROPE LIMITED».

    Σύμφωνα με το δικόγραφο της FFG, μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της «PHALAROPE LIMITED» είναι η πολυτελής θαλαμηγός των 32 μέτρων και μοναδικός μέτοχος και απόλυτος κυρίαρχος της είναι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

    Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που συζητήθηκε στις 26 Ιουνίου, η Folli Follie διεκδικούσε τη συντηρητική κατάσχεση έως του ποσού των 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένων τόκων υπερημερίας διετίας, κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της οικογένειας, της εταιρείας και του ιδιώτη. Μεταξύ αυτών και της θαλαμηγού Phalarope.

    Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων μόνο για ποσό ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ και απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της εταιρείας για τις υπόλοιπες διεκδικήσεις της. Ειπλέον απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της Καίτης Κουτσολιούτσου.

    Το σκεπτικό της συντηρητικής κατάσχεσης

    Tο δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του Δημήτρη Κουτσολιούτσου περί ύπαρξης κοινού ταμείου μεταξύ της μητρικής FFG και της ασιατικής θυγατρικής, κάτι που θα επέτρεπε στον ιδρυτή της εταιρείας να αναλάβει 1.800.000 από τα εν Ελλάδι ταμεία.

    Ο ισχυρισμός του πρώην προέδρου είναι πως πράγματι εκταμίευσε αυτό το ποσό από τη μητρική εταιρεία καθώς η θυγατρική στην Ασία του όφειλε 39.000.000 ευρώ, τα οποία, στο παρελθόν, είχε διαθέσει από προσωπικά κεφάλαια του.

    Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η Folli Follie υποστηρίζει ότι ο τότε ελεύθερος πατέρας προετοίμαζε την πώληση της θαλαμηγού σε υποψήφιο εικονικό αγοραστή, έναντι του ποσού των 3.600.000 ευρώ. Για αυτό ζήτησε να “μπλοκάρει” μια πιθανή πώληση της ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων που υποστηρίζουν ότι υπεξαιρέθηκαν.

    Η επικαλούμενη ζημία της εταιρείας ύψους 488.000 ευρώ από τις ναυλώσεις της θαλαμηγού απορρίφθηκε από το δικαστήριο ως αβάσιμη.

    To yacht Phalarope και σε δεύτερο φόντο το ενεχυριασμένο σπίτι της Οικογένειας Κουτσολιούτσου των Folli Follie στις Σπέτσες

    Η νέα διοίκηση ανέφερε στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων:

    « Ο Δημήτριος, ο Γεώργιος και η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου ενήργησαν με γνώση και βούληση πρόκλησης ζημίας της Εταιρείας μας καταρτίζοντας συμβάσεις ναύλωσης της εν λόγω θαλαμηγού μεταξύ της Εταιρείας ΦΑΛΑΡΟΠ ΝΕΠΑ και της Εταιρείας μας, ζημιώνοντας αντίστοιχα την περιουσία της Εταιρείας μας, κατά ποσόν τουλάχιστον 488.000 Ευρώ, καθώς επίσης με συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία εναλλάσσονταν στα ναυλοσύμφωνα της ΦΑΛΑΡΟΠ ΝΕΠΑ, προκειμένου να «δείχνουν» οι καθών στις Αρχές την επαγγελματική χρήση της θαλαμηγού, όπως η ΜΑΡΙΖΑ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ, ιδιωτική υπάλληλος, ο M. C. κάτοικος Γαλλίας και ο T.T., Εκτελεστικός Διευθυντής της Ασιατικής Εταιρείας του Ομίλου μας «FOLLI  FOLLIE Group Sourcing», ο H.N. μετέπειτα Αντιπρόεδρος της Εταιρείας D.»

    Το Yacht PHALAROPE

    «Η νύφη και ο γιος ναύλωναν τη θαλαμηγό»

    Σύμφωνα με το δικόγραφο, μέσα σε μία 4ετία, η επαγγελματική θαλαμηγός είχε μόλις 11 ναυλωτές και 48 ολιγοήμερα ναυλοσύμφωνα. Οι καλύτεροι πελάτες εμφανίζονται να ήταν ο γιος και η νύφη του φερόμενου ως πραγματικού ιδιοκτήτη του σκάφους αλλά και η ίδια η εταιρεία του (η Folli Follie) και ένα διοικητικό στέλεχος του ασιατικού ομίλου.

    Όπως περιγράφεται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, πέντε φορές η Μαρίζα Μαντζαβίνου, τότε σύζυγος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, νοίκιασε το υπερπολυτελές σκάφος του πεθερού της για δύο ή τρεις ημέρες.

    Μία φορά ναυλωτής  της θαλαμηγού του πατέρα εμφανίζεται να είναι ο γιος του.

    Αντίθετα, πολυήμερες και πολυδάπανες ήταν οι ναυλώσεις της θαλαμηγού από την εταιρεία Folli Follie.

    Ο καλύτερος πελάτης εμφανίζεται να ήταν ο  εκτελεστικός διευθυντής του ασιατικού ομίλου. Φέρεται να έχει νοικιάσει τη θαλαμηγό 14 φορές από το 2006 ως το 2009.

    Στους καλούς… πελάτες και ο Γάλλος διακοσμητής Μ.C. Σε 3 χρόνια νοίκιασε τη θαλαμηγό 9 φορές. Άλλες 6 φορές ναυλωτής καταγράφεται ένας Μεξικανός επιχειρηματίας.

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Folli Follie

    Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων περιγράφεται η, κατά την αιτούσα Folli Follie, μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για να διασφαλιστεί ότι το πολυτελές σκάφος αναψυχής θα μείνει στο απυρόβλητο για τους  πιστωτές της εταιρείας. Σημερινή ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού εμφανίζεται η εταιρεία «PHALAROPE LIMITED» και η FFG υποστηρίζει:

    «Ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος, υποκρυπτόμενος πίσω από την εταιρεία με την επωνυμία «PHALAROPE LIMITED» που εδρεύει τυπικά μεν στη Μάλτα, ουσιαστικά όμως στη διεύθυνση του Δημητρίου Κουτσολιούτσου,  στην οποία ο ίδιος είναι ο κυρίαρχος (μοναδικός) μέτοχος της αλλά και αποκλειστικός διοικητής της, ελέγχει πλήρως και διοικεί αυτήν, όπoυ (και) λαμβάνονται όλες ανεξαιρέτως οι αποφάσεις της για την διαχείριση του μοναδικού της περιουσιακού της στοιχείου, ήτοι του υπερπολυτελούς ιδιωτικού σκάφους αναψυχής υπό σημαία Μάλτας, με την ονομασία «Phalarope», ίδρυσε  και λειτουργεί αυτήν σε μακροπρόθεσμη βάση για να υπηρετεί αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα και όχι τους εταιρικούς της σκοπούς, αφού όφειλε εξ υπαρχής να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, το οποίο όμως δεν γινόταν λαμβάνοντας υπόψη την υποχρηματοδότηση της, καταβάλλοντας μόνον το αναγκαίο προς τούτο μετοχικό της κεφάλαιο, το σύνολο του οποίου στη συνέχεια το μεταβίβασε όλως εικονικά και ψευδώς στον 3ο των καθ’ ων (σ.σ. ο ιδιώτης), την 6/3/2020».

    Κατά την προσωρινή διοίκηση της Folli Follie «προκύπτει ότι ο σκοπός της ίδρυσης της εταιρείας το 2012 είναι η απόκτηση περιουσίας τυπικά στο όνομα της αλλά στην ουσία προς αποκλειστικό όφελος του Δημητρίου Κουτσολιούτσου, με σκοπό η περιουσία αυτή να μην είναι καν υπέγγυα στους πιστωτές του, δηλαδή συνεστήθη προς αποφυγή εκπλήρωσης κάθε υποχρέωσης του, που προέρχεται από την εν γένει πολυσχιδή επιχειρηματική του δραστηριότητα.»

    Η τύχη της θαλαμηγού και των υπολοίπων οικονομικών απαιτήσεων της FFG θα κριθεί πλέον στο Πολυμελές Πρωτοδικείο όπου θα συζητηθεί η αγωγή της εταιρείας.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Παραμένει στη φυλακή ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Απέρριψε την προσφυγή του το δικαστικό συμβούλιο

    Αποκλειστικό! To σκάφος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου: Ο γιος και η Folli Follie μεταξύ των μόλις 11 ναυλωτών-Πώς στήθηκαν οι εικονικές πωλήσεις

    Folli Follie: Νέο «χτύπημα» για τους «Κουτσολιούτσους» – Δεσμεύθηκε η θαλαμηγός τους 32 μέτρων! (22 αποκλειστικές φωτό)

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ