Business

Αποκλειστικές φωτό: Στο «φουλ» οι μηχανές του Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό – Γοργά βήματα για την επένδυση των €165 εκατ.

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ


Χωρίς καμία διακοπή και με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στο νησί του Σκορπιού, με σκοπό να δώσουν το συντομότερο δυνατό σάρκα και οστά στο φιλόδοξο και πολυτελές όραμα του νέου ιδιοκτήτη του, του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Παρά την πανδημία του κορονοϊού και τους περιορισμούς που αυτή έχει προκαλέσει σε όλο τον πλανήτη, ο Ρώσος μεγιστάνας φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες που αφορούν στο μεγαλόπνοο σχέδιο αναμόρφωσης του Σκορπιού, τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι o νέος ιδιοκτήτης του Σκορπιού βρέθηκε ήδη στις αρχές του καλοκαιριού στο νησί, με σκοπό τόσο να επιβλέπει τις εργασίες, όσο και να απολαύσει στιγμές χαλάρωσης μαζί με την οικογένειά του στον προσωπικό του παράδεισο. Ο Ρώσος μεγιστάνας και η οικογένειά του κατέφθασαν τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου στον Σκορπιό με την υπερπολυτελή θαλαμηγό τους «My Anna», σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ολόκληρη η οικογένεια επισκέπτεται το νησί ταυτόχρονα.

Γήπεδο τένις και εργασίες σε εξέλιξη στον Σκορπιό (αποκλειστικές φωτό)

Τα μέλη της οικογένειας του Ρώσου μεγιστάνα απόλαυσαν έτσι τις διακοπές τους, έχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη απομόνωση και τηρώντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια παρέμεινε αποκλειστικά στον Σκορπιό και δεν επισκέφθηκε ούτε καν την Λευκάδα ή τις γύρω περιοχές για φαγητό ή βόλτα, όπως συνήθιζε κατά τις προηγούμενες επισκέψεις της.

Ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Σεργκέι Τσερνίτσιν είχε προαναγγείλει στα μέσα Μαΐου την επίσκεψη: «Το πλάνο της οικογένειας είναι να επισκεφτεί το νησί και να επιθεωρήσει τις εργασίες. Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην Ελλάδα, θα περάσουν κάποιες εβδομάδες στο μέρος που λατρεύουν και απολαμβάνουν».

Οι εργασίες πραγματοποιούνται υπό συνθήκες αυστηρής τήρησης των προστατευτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία όλων των εργαζομένων από τον ιό, αλλά και με την ισχυρή επιθυμία της τήρησης του ορισμένου χρονοδιαγράμματος για την ανασύσταση του Σκορπιού. Υπενθυμίζεται ότι τα έργα αναμόρφωσης στο νησί έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2018 και στόχος παραμένει να είναι όλα έτοιμα στον χρόνο που έχει εξαρχής προβλεφθεί. Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης ορίζει, συγκεκριμένα, ότι το τιτάνιο έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια, δημιουργώντας μάλιστα 80 άμεσες θέσεις εργασίας εξάμηνης διάρκειας και 40 θέσεις εργασίας εννεάμηνης διάρκειας.

Οικίες για τους εργαζομένους του νησιού. Φτιάχτηκαν επί Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ (αποκλειστικές φωτό)

Το φιλόδοξο σχέδιο αναμόρφωσης του Ριμπολόβλεφ για τον Σκορπιό είχε συνταχθεί ήδη από την αρχή της απόκτησής του από τον μεγιστάνα, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013 μετά από σχετική συμφωνία, αξίας 100 εκατ. ευρώ, με την μοναδική κληρονόμο της οικογένειας Ωνάση, την Αθηνά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχους οραματίζεται να δημιουργήσει στον τόπο, που κάποτε ταυτίστηκε απόλυτα με το όνομα του Έλληνα μεγιστάνα, Αριστοτέλη Ωνάση, αποτελώντας το ιδιωτικό θέρετρο της πιο θρυλικής ελληνικής οικογένειας, ένα «Πολυτελές Αγροτουριστικό Κατάλυμα – VIP Exclusive Club», όπως χαρακτηριστικά το κατονόμασε το περιβάλλον του επιχειρηματία.

Ο επιχειρηματίας επιδιώκει να δημιουργήσει στον Σκορπιό έναν από τους ελάχιστους υπερπολυτελείς προορισμούς αναψυχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξασφαλίζοντας ωστόσο αυστηρές προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας. Το τελευταίο αυτό στοιχείο δείχνει να αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ρώσου μεγιστάνα.

Μία από τις διάφορες κατοικίες που υπάρχουν στο νησί και φιλοξενούν ιδιοκτήτες και προσκεκλημένους (αποκλειστικές φωτό)

Όπως, άλλωστε, έχει δηλώσει και ίδιος παλιότερα, «βασική ιδέα είναι η δημιουργία ενός οικολογικού νησιού, με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος τοπίου, της δομής και της ασύγκριτης ομορφιάς του. Το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2-3 χρόνια, περιλαμβάνει την υποδομή πολυτελούς συγκροτήματος με σπα, εστιατόρια και μαρίνα. Επιπλέον, εκθεσιακούς χώρους, αμφιθέατρο, ελικοδρόμιο, αγρόκτημα και χώρους αναψυχής. Στόχος της οικογένειάς μας είναι να δημιουργηθεί το πρώτο πολυτελές συγκρότημα καταλυμάτων στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε ένα ιδιωτικό νησί, και θα είναι ένα από τα λίγα σε όλο τον κόσμο. Κατ’ ακρίβεια, μοναδικό στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, όλα τα βήματα προς την αναγέννηση και την ανακαίνιση του νησιού γίνονται πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον», είχε προσθέσει επίσης ο επιχειρηματίας.

Στην φωτογραφία φαίνεται το εκκλησάκι της Παναγιάς όπου είναι θαμμένοι ο Αριστοτέλης Ωνάσης και τα παιδιά του, Χριστίνα και Αλέξανδρος

Φυσικά, το αποτέλεσμα του φιλόδοξου αυτού οράματος, συνολικής αξίας 165 εκατ. ευρώ, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μόνο λίγοι, εκλεκτοί διαμένοντες, αφού οι υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν στο νησί προορίζονται για χρήση από VIP άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι η μοναδική εμπειρία διαμονής που θέλει να προσφέρει ο Ρώσος μεγιστάνας σε όσους αποκτήσουν το «χρυσό» εισιτήριο της πρόσβασης στον Σκορπιό θα «επισφραγιστεί» με μία σειρά από πολυτελείς εγκαταστάσεις.

Μεταξύ όσων πρόκειται να κατασκευαστούν και φιλοξενηθούν στο καταπράσινο νησί με την ιδιαίτερη ομορφιά συμπεριλαμβάνονται αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και μία φάρμα, στην οποία οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εγκαταστάσεις οικοτεχνικής προσομοίωσης παραγωγής προϊόντων.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Mononews από τον Σκορπιό

Ο κύριος όγκος της επένδυσης θα λάβει χώρα σε έκταση δύο στρεμμάτων, στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε κοντινή απόσταση από τη διάσημη Ροζ Βίλα του Αριστοτέλη Ωνάση, που έχει επιφάνεια 150 τ.μ. και ανακαινίστηκε από τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ το 2014. Το κτίσμα, ηλικίας 180 ετών, που εκτείνεται σε δύο επίπεδα, υπήρχε στο νησί πριν από τον Ωνάση, ωστόσο τότε χρησιμοποιούνταν ως στάβλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ισόγειο της Ροζ Βίλας, μάλιστα, η οικογένεια του Ρώσου επιχειρηματία έχει δημιουργήσει ένα μικρό μουσείο με αντικείμενα και φωτογραφίες του Αριστοτέλη Ωνάση, καθώς και με τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιούσε τότε η οικογένεια, αφού το νησί διέθετε εσωτερικό τηλεφωνικό δίκτυο.

Αναλυτικότερα, οι βασικότερες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν περιλαμβάνουν:

Το κυρίως τουριστικό κατάλυμα (Mainresort Α), το οποίο θα εκτείνεται σε δύο επίπεδα. Στο άνω επίπεδο θα υπάρχουν Vip δωμάτια, συνολικής χωρητικότητας 16 ατόμων, 3 πισίνες, καθιστικά (εσωτερικά και εξωτερικά) τεχνητή λίμνη (Lappool) με υποδομές διασκέδασης, (πίστα χορού, πλατφόρμα συναυλιών, σιντριβάνι κλπ.).

Στο κάτω επίπεδο θα υπάρχουν 2 Vip δωμάτια, συνολικής χωρητικότητας 8 ατόμων, χώρος SΡΑ, χώρος νυχτερινού κέντρου, αίθουσα προβολών/σινεμά, με χωρητικότητα 50 ατόμων, κ.λ.π.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Mononews από τον Σκορπιό

Ένα δεύτερο τουριστικό κατάλυμα (MailresortB) – σύμπλεγμα πολυτελών οικίσκων, στην περιοχή του ΡinkHouse, το οποίο θα αποτελείται από 3 ισόγειες οικίες με δύο δωμάτια έκαστος και τα αντίστοιχα μπάνια, συνολικής χωρητικότητας 16 ατόμων, 3 ισόγειους οικίσκους, συνολικής χωρητικότητας 10 ατόμων, που έκαστος αποτελείται από χολ, ανοιχτές ντουλάπες (walk in closet), μπουντουάρ και το PinkHouse, το οποίο θα είναι σε μορφή βίλας και αποτελείται από δύο ορόφους (ισόγειο και πρώτο) και περιέχει 3 υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, ένα WC, δύο καθιστικά, τραπεζαρία, χολ, χώρο γραφείου και κουζίνα, συνολικής χωρητικότητας 10 ατόμων.

Όσοι επισκεφτούν το νησί θα έχουν στη διάθεσή τους μια πολύ-αθλητική εγκατάσταση (Multisportsfacility), η οποία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5 (διεθνών προδιαγραφών) γήπεδο τένις (διεθνών προδιαγραφών) χώρο bowling και γυμναστήριο, ενώ πρόβλεψη υπάρχει για τη δημιουργία σημείου ψυχικής και σωματικής υγείας – Υοga, όπως και για παιδότοπο.

Το σχέδιο προβλέπει, επιπροσθέτως, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δύο λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού κατά 10 περίπου μέτρα, ώστε να μπορούν να μπαίνουν σε αυτά μεγάλα σκάφη αναψυχής, αλλά και την κατασκευή ελικοδρομίου.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Mononews από τον Σκορπιό

Θα ανακαινιστούν, ακόμη, η ανατολική και νότια παραλία, θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, θα αναβαθμιστούν οι υποδομές (εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αφαλάτωσης, υποσταθμών μέσης τάσης κτλ.), θα υλοποιηθούν νέοι παιδότοποι και χώροι περιήγησης, νέο αμφιθέατρο, θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες εργασίες ανάπλασης στην περιοχή της φάρμας και θα δημιουργηθούν νέοι στάβλοι και αρένα ιππασίας.

Αναφορικά με τους νέους στάβλους, αυτοί θα είναι συνολικής χωρητικότητας 10 αλόγων, με όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας των αλόγων και Αρένα ιππασίας. Ακόμη, για το άθλημα της σκοποβολής έχει διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος σε επιμήκη έκταση της δυτικής πλευράς του νησιού, η οποία προστατεύεται επαρκώς από κατάφυτα υψώματα.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι υπάρχει η σκέψη να δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον ακόμη και για ενοικίαση ολόκληρου του νησιού, όπως αντίστοιχα κάνει και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Καραϊβική. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος ενοικίασης μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 1-2 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, απόλυτη προτεραιότητα των εργασιών αποτελεί η κατασκευή της υποδομής των εγκαταστάσεων, αλλά και του οδικού δικτύου και της πλήρους υλικοτεχνικής υποστήριξης, που θα αποτελέσουν τα «θεμέλια» της συνολικής δημιουργίας.

Το νέο οδικό δίκτυο που κατασκευάζεται στο νησί (αποκλειστικές φωτό)

Oι δρόμοι, που είχαν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’60 από τον Ωνάση, πρέπει πλέον να ενισχυθούν με έργα αντιστήριξης, προκειμένου να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες μετακίνησης των μελλοντικών επισκεπτών πάνω στο Σκορπιό.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο σημείο, λόγω των υψηλών επιπέδων υγρασίας και συχνών βροχοπτώσεων, γι’ αυτό και η ποιότητα της κατασκευής του αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο.

Πρόθεση του Ρώσου επιχειρηματία, ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τον Σεργκέι Τσερνίτσιν, σύμβουλο και εκπρόσωπο της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, δεν είναι να βιαστούν για να ολοκληρώσουν την επένδυση, αλλά να υπάρξει χρόνος για να διερευνηθούν λεπτομερώς όλες οι πιθανές λύσεις σύγχρονων τεχνολογιών για τη διαμόρφωση ενός νησιού που θα βασίζεται στην ιδέα της ήπιας και οικολογικής ανάπτυξης.

Μία από τις καινοτομίες που μελετούν οι επικεφαλής του project είναι η κατασκευή μίας ηλιακής οροφής «solar glass roof», της εταιρείας Tesla του Elon Musk. H εν λόγω οροφή δόθηκε για πρώτη φορά στην αγορά το 2016 και εξασφαλίζει τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και την μετατροπή της σε ηλεκτρική, επιτρέποντας την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Mononews από τον Σκορπιό

Η σημαντική αυτή προσθήκη αποβλέπει στην κάλυψη των στόχων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, που αναφέρθηκε ανωτέρω. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι άνθρωποι του Σκορπιού εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, με στόχο τη βέλτιστη ενεργειακή εξοικονόμηση και προς την κατεύθυνση αυτή.

Σχεδιάζεται, μάλιστα, και η τοποθέτηση υπερσύγχρονων συστημάτων γεωθερμίας, ώστε να αξιοποιηθεί η ενέργεια που προέρχεται από το έδαφος, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

«Αναζητούμε την τελευταία «λέξη» της τεχνολογίας σε όλα τα τμήματα του έργου. Προτεραιότητα έχουν τα νέα ενεργειακά συστήματα. Τώρα είναι η εποχή που εμφανίζονται πολλές καινούργιες τεχνολογίες, σχεδόν κάθε μήνα. Θα θέλαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι, ώστε να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις μελλοντικές ιδέες, που συμβαδίζουν με τον οικολογικό χαρακτήρα του έργου. Χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε ότι ήδη το project έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στην περιοχή της Λευκάδας. Ανυπομονούμε να δούμε αυτή την τάση να συνεχιστεί προς όφελος όλων», σημειώνει ο κ. Σεργκέι Τσερνίτσιν.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Mononews από τον Σκορπιό

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον προϋπολογισμό του έργου στο νησί του Ιονίου, συνολικής έκτασης 830 στρεμμάτων, οι μελέτες και οι κατασκευές θα κοστίσουν 156,7 εκατ. ευρώ, ενώ η έγκριση για τα έργα αφορά σε συνολική δόμηση επί της νήσου 22.000 τ.μ., δηλαδή 4.000 υφιστάμενα προς ανακαίνιση και 18.000 νέα κτίσματα με συντελεστή δόμησης 0,026.

Εκ των 156,7 εκατ. ευρώ, 76,6 εκατ. προορίζονται για τα κτηριακά έργα, 16,5 εκατ. για τα αθλητικά, 11,9 για τα οδικά και το ελικοδρόμιο, 10,3 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των ακτών και 20,3 εκατ. για τις λοιπές υποδομές.

Ένα από τα λιμάνια του νησιού (αποκλειστικές φωτό)

Μιλώντας κάποτε για τα συναισθήματα που προκαλεί στον ίδιο και την οικογένειά του ο Σκορπιός, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είχε παραδεχθεί:

«Για πολλά χρόνια, όταν οι κόρες μου ήταν πολύ μικρές, ήμασταν απόλυτα γοητευμένοι με τον Σκορπιό. Συνηθίζαμε να θαυμάζουμε τις ακτές του νησιού και απολαμβάναμε να κάνουμε κύκλους γύρω από αυτό με το οικογενειακό γιοτ. Θυμάμαι να με σαγηνεύει αυτός ο «επίγειος παράδεισος» με την μαγευτική φυσική ομορφιά του. Μετά την αγορά του, μέσω ενός καταπιστεύματος, και περνώντας πολλές διακοπές εκεί, ο Σκορπιός σημαίνει τόσα πολλά πράγματα για μένα. Δεν είναι μόνο ένα ιδιωτικό καταφύγιο, που με βοηθάει να χαλαρώνω, να «φορτίζω τις μπαταρίες μου» και να επιστρέφω στις υποχρεώσεις μου. Είναι το ιερό μέρος όπου παντρεύτηκε η πρώτη μου κόρη, η Κατερίνα. Εκεί, νιώθω εντελώς ελεύθερος να απορροφήσω την αρμονία και την ηρεμία αυτού του ιδιαίτερου σκηνικού. Όλη η περιοχή της Λευκάδας είναι ένα τόσο όμορφο μέρος, όπου έχω την τύχη να εισπράττω τη θερμή ελληνική φιλοξενία. Κάθε φορά που επισκέπτομαι την περιοχή, με χαιρετούν οι ντόπιοι σαν φίλοι. Και όντως, εκεί νιώθω σαν στο σπίτι μου».

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Mononews από τον Σκορπιό

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google NewsΣΧΟΛΙΑ