• Business

    Αποκαλυπτικό: Τι δείχνει το πρώτο οικονομικό τεστ του group των πέντε νοσοκομείων του CVC Capital


    Αποδίδει καρπούς με το… καλημέρα το μεγαλύτερο επιχειρηματικό σχήμα που δημιουργήθηκε στην ιδιωτική υγεία μετά τα διαδοχικά deal εξαγορών τα οποία και υλοποιήθηκαν από την Hellenic Healthcare, επενδυτικό βραχίονα του CVC Capital στην Ελλάδα.

    Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αποτελεί την αφετηρία της διαχείρισης του ενιαίου group στο οποίο περιλαμβάνονται πέντε νοσοκομειακές μονάδες: το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Metropolitan General, το Μητέρα και το Λητώ.

    Οι πωλήσεις του group διαμορφώθηκαν στα 100 εκατ. ευρώ μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2019, έχοντας ενισχυθεί κατά 11,1% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές επιδόσεις. Όταν και ο τζίρος των πέντε μονάδων ήταν στα 90 εκατ. ευρώ.

    Ακόμα πιο ικανοποιητικές είναι οι επιδόσεις σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας που καταγράφει το Hellenic Healthcare Group, καθώς τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη έκαναν άλμα ανόδου 27,8%. Πιο συγκεκριμένα, τα EBITDA ήταν 23 εκατ. ευρώ έναντι των 18 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

    Τα μεγέθη αυτά έρχονται να καταδείξουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τα σημαντικά οφέλη που κρύβει η συγκέντρωση δυνάμεων στην παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

    Όπως όλα δείχνουν, οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου αναμένεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο στη συνέχεια. Και τούτο γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί όλο το πλέγμα των συνεργιών ανάμεσα στις νοσοκομειακές μονάδες, κάτι το οποίο αναμένεται να ωριμάσει σε βάθος χρόνου.

    Θετικές επιπτώσεις αναμένεται επίσης να έχει η ενοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου, το καθαρό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 178 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμάται ότι το ενιαίο δανειακό πακέτο θα έχει επιτόκιο περί το 3% σε ετήσια βάση με συνέπεια να έχει μικρότερο από το τρέχον κόστος του διάσπαρτου δανεισμού.

    Κατά κύριο λόγο, η μέχρι στιγμής θετική οικονομική πορεία αντικατοπτρίζει την δυναμική που διαθέτουν τα νοσοκομεία του ομίλου, όπως επίσης και τα οφέλη των συνεργασιών με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

    Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση οι πωλήσεις του Hellenic Healthcare Group θα κινηθούν προς τα επίπεδα των 380 εκατ. ευρώ, με τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να κινείται στην περιοχή των 80 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι από την επόμενη χρονιά τα λειτουργικά κέρδη να κινηθούν προς τα 100 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό υπόβαθρο για το χτίσιμο μιας σημαντικής καθαρής κερδοφορίας.

    Οι αντίστοιχες οικονομικές επιδόσεις που πέτυχαν αθροιστικά οι νοσοκομειακές μονάδες του ομίλου στη διάρκεια του 2018 ήταν 355 εκατ. ευρώ πωλήσεις και 62 εκατ. ευρώ λειτουργική κερδοφορία.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από πλευράς της Hellenic Healthcare έχουν δαπανηθεί περίπου 400 εκατ. ευρώ για τα deal εξαγορών, τα οποία και είχαν ως εναρκτήριο λάκτισμα το Metropolitan Hospital.

    Σπυρίδης
    Δημήτρης Σπυρίδης

    Στο σχήμα της Hellenic Healthcare το 60% είναι υπό τον έλεγχο του CVC Capital, ενώ το υπόλοιπο 40% κατέχεται ισομερώς από τον Βασίλη Θεοχαράκη και τον Δημήτρη Σπυρίδη. Με τον τελευταίο να είναι εκείνος ο οποίος έχει αναλάβει να υλοποιήσει το μεγάλο project του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου που διαθέτει η χώρα.

    Στην παρούσα φάση, το Hellenic Healthcare Group απασχολεί 4138 εργαζομένους, ενώ έχει και 6250 συνεργαζόμενους γιατρούς.

    Διαθέτει επίσης 1367 κλίνες, 133 παιδιατρικές κλίνες, 174 μονάδες εντατικής θεραπείας, 88 χειρουργικές αίθουσες και 14 αίθουσες τοκετού.

    Αν ληφθεί υπόψη ότι η συνολική αγορά της ιδιωτικής υγείας (γενικές κλινικές, μαιευτικές και διαγνωστικά κέντρα) ήταν πέρυσι στα 1,3 δισ. περίπου, τότε φαίνεται ότι ο όμιλος της Hellenic Healthcare κατέχει μερίδιο περίπου 30% από τη συνολική πίτα. Όντας ο ισχυρότερος πόλος με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Και όλα τούτα χωρίς ακόμα να έχουν ολοκληρωθεί οι «επεκτατικές» κινήσεις του CVC Capital. Το οποίο αναμένεται να κάνει κι άλλες κινήσεις προς την κατεύθυνση των εξαγορών, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό του χαρτοφυλάκιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλος στις ελπίδες χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφοί Μαρινόπουλοι: Με τεράστια ακίνητη περιουσία, πήραν δάνειο για τα Starbucks και αφήνουν να τους κατάσχουν σπίτι συγγενούς τους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σωκράτης Κόκκαλης: Όλα όσα είπε για το μέλλον της Intralot στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές



    ΣΧΟΛΙΑ