• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ για Folli: Την Πέμπτη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ρίχνει τα πρόστιμα – Προχωρά και σε μηνυτήρια αναφορά, για την “αμαρτωλή” υπόθεση

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.


    Η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για την επιβολή κυρώσεων και το συνακόλουθο βαρύ κατηγορητήριο, που έρχεται για τη Folli Follie. Σχεδόν τρεις μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για την «αμαρτωλή» εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζεται να μοιράσει ποινές και να  συντάξει τη κακουργηματικού χαρακτήρα  μηνυτήρια αναφορά της. Παραπέμποντας άμεσα την υπόθεση στον  αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί να γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Αυγούστου. Από το πρωί εκείνη της ημέρας θα ξεκινήσει η συνεδρίαση, σε πλήρη απαρτία, του Διοικητικού Συμβουλίου της εποπτικής αρχής. Ήδη, ορισμένα μέλη που βρίσκονται σε θερινές διακοπές, έχουν ειδοποιηθεί να διακόψουν την άδειά τους και να είναι παρόντες στο κρίσιμο Δ.Σ. που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη Folli Follie.

    To 7μελές συμβούλιο της Κεφαλαιαγοράς απαρτίζεται από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Γκότση, τους δύο Αντιπροέδρους Νικόλαο Τρουλινό και Ξενοφώντα Αυλωνίτη, καθώς επίσης και τους Δημήτρη Αυγητίδη, Σωκράτη Λαζαρίδη (του χρηματιστηρίου της Αθήνας) Ιωάννα Σεληνιωτάκη (εκπροσώπου της Τραπέζης της Ελλάδος) και Αδάμ Καραγλάνη.

    Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι μαραθώνια, καθώς οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάσει τα πορίσματα και τις εισηγήσεις των εποπτών της κεφαλαιαγοράς και των νομικών συμβούλων. Πέραν της ίδιας της εταιρείας (Folli Follie), το κατηγορητήριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει στραφεί και κατά 10 φυσικών προσώπων, τα οποία υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις του 2017.

    Καθώς όμως ο ισολογισμός της περσινής χρήσης χαρακτηρίστηκε πλασματικός, αφού δεν προσκομίστηκαν στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα του επιχειρηματικού ομίλου, το αδίκημα που τους βαρύνει είναι αυτό της χειραγώγησης της αγοράς, μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

    Δηλαδή μέσω του ψεύτικου ισολογισμού, όπως χαρακτηρίζεται από τις εποπτικές αρχές .Κάτι που συντελέστηκε και στην πράξη, με την πρόσφατη κίνηση του ορκωτού Γιώργου Βαρθαλίτη, να ανακαλέσει την έκθεση ελέγχου που ο ίδιος συνέταξε.

    Κατά τα φαινόμενα τα Διοικητικά πρόστιμα που θα επιβληθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται να είναι από τα μεγαλύτερα, σε τέτοιου είδους υποθέσεις χειραγώγησης. Στην ίδια συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, θα συνταχθεί και η μηνυτήρια αναφορά, η οποία λόγω του ότι αφορά κακουργηματικές πράξεις, επισείει ποινές που φτάνουν μέχρι τα 10 χρόνια φυλάκισης…

    Ποιοι είναι στο στόχαστρο

    Για τις τελικές αποφάσεις που θα λάβουν οι εποπτικές αρχές, θα μετρήσουν και τα απολογητικά σημειώματα που έχουν στείλει οι εμπλεκόμενοι. Σε κάθε περίπτωση, στο στόχαστρο της Κεφαλαιαγοράς και αντιμέτωποι με βαριές ποινές, βρίσκονται: Ο 75χρονος πρόεδρος, ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Η σύζυγός του Καίτη, που είναι Αντιπρόεδρος, και ο 48χρονος γιος τους Τζώρτζης, που την τελευταία επταετία είναι Διευθύνων Σύμβουλος.

    Πέραν των τριών μελών της οικογένειας, εμπλεκόμενοι είναι και τα άλλα δύο εκτελεστικά μέλη των Folli Follie. Ο Εμμανουήλ Ζαχαρίου που έχει ρόλο αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου, καθώς επίσης και η Ειρήνη Νιώτη, της διεύθυνσης διαχείρισης διαθεσίμων. Έχουσα επίσης ρόλο και στην κυπριακή εταιρεία Lamelia, συμφερόντων του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, στην οποία και έχει μεταφερθεί το 11,3% των μετοχών των Folli.

    Ακόμη, στο κατηγορητήριο της Κεφαλαιαγοράς, περιλαμβάνονται ο πολυσυζητημένος οικονομικός διευθυντής Φραγκίσκος Γρατσώνης, όπως επίσης και ο διευθυντής του λογιστηρίου Γιώργος Αλαβάνος.

    Κατά την ημέρα της σύνταξης του τελευταίου ισολογισμού (25 Απριλίου του 2017), μέλη του ΔΣ των Folli ήταν επίσης και οι Ζαχαρίας Ματζαβίνος (πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου), Ηλίας Κουλουκουντής,  Περικλής Σταματιάδης και Ευάγγελος Κουμανάκος. 

    Εξ αυτών, ο ένας δεν παρέστη στην υπογραφή της οικονομικής κατάστασης και ως εκ τούτου δεν συγκαταλέγεται στους διωκόμενους από την Κεφαλαιαγορά. Το ποιός είναι αυτός, θα διαπιστωθεί μετά από τις γνωστοποιήσεις των προστίμων…Εχει μεγάλη σημασία το όνομα του καθώς λεγεται οτι ηταν ο Ζαχαρίας Ματζαβίνος (πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου)!!!

    Επίσης εκτός κάδρου των επερχόμενων διώξεων, είναι και ο τότε εκπρόσωπος της Fosun στο Δ.Σ των Folli , Qian Jiannong, ο οποίος δεν ήταν παρόν, όταν συντάχθηκε η οικονομική κατάσταση της εταιρείας… 

    Αναφορικά με τον ορκωτό λογιστή Γιώργο Βαρθαλίτη ,αυτός είναι υπόλογος απέναντι στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), η οποία αναμένεται να επιληφθεί στις αμέσως επόμενες μέρες. 

    Αν και στην προκειμένη περίπτωση το νομικό οπλοστάσιο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά φτωχό για τους (αποδεδειγμένα φυσικά) παραβάτες. Επίσης, εκτός βεληνεκούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παραμένουν οι υπεύθυνοι για τα λογιστικά στοιχεία της Ασίας, καθώς πρόκειται για θυγατρική του ομίλου των Folli.

    Πολύπλευρη η έρευνα Δραγάτση

    Η μηνυτήρια αναφορά της Κεφαλαιαγοράς προς τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, θα σηματοδοτήσει την επόμενη φάση της ‘’αμαρτωλής’’ υπόθεσης των Folli. 

    Όμως ο πολύπειρος οικονομικός εισαγγελέας , δε θα αναλάβει να χειριστεί μόνο το θέμα της χειραγώγησης, αλλά θα ερευνήσει πολύπλευρα και σε βάθος. Θα εξετάσει το πόρισμα της ΕΛΤΕ, θα ανιχνεύσει όλα όσα αφορούν μετόχους και ομολογιούχους των Folli που έχουν υποστεί ζημιές, όπως και άλλες σκοτεινές πτυχές της όλης υπόθεσης. 

    Στο γενικό πλαίσιο των ερευνών συγκαταλέγεται και το άνοιγμα λογαριασμών, εμπλεκομένων προσώπων. Θα διερευνηθούν ακόμη από το Γιάννη Δραγάτση και οι χειρισμοί που έγιναν στη υπόθεση των Folli, από την κεφαλαιαγορά και τις χρηματιστηριακές αρχές. Με στόχο να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. 



    ΣΧΟΛΙΑ