• Business

    Απογοήτευση στην αγορά για την κατανάλωση – Πού στρέφονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη


    Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά για την πορεία της κατανάλωσης, η οποία δεν ανακάμπτει με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Παρά την αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης, παράγοντες του λιανεμπορίου δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την αδυναμία αναθέρμανσης της ζήτησης και την εικόνα που παρουσιάζουν οι ισολογισμοί τους κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

    Κανείς δεν φαίνεται ευχαριστημένος από την εικόνα των πωλήσεών του, οι οποίες κινούνται κάτω από τις προσδοκίες τους. «Παρά την ανάκαμψη που άρχισε να παρατηρείται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, η κατανάλωση δεν έχει πάρει ακόμη τα πάνω της», αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι της αγοράς.

    Τα βλέμματα τους στρέφονται στην περίοδο του Πάσχα και κυρίως στην καλοκαιρινή σεζόν, η οποία εδώ και λίγα χρόνια αποτελεί βαρόμετρο για ολόκληρη τη χρονιά. Ο τουρισμός, έχει εξελιχθεί σε βασική πηγή εσόδων που αναπληρώνει τις απώλειες στο εσωτερικό και δεν είναι τυχαίο πως ολοένα και περισσότερα δίκτυα και βιομηχανίες επενδύουν στην τουριστική αγορά.

    Στο πλαίσιο αυτό, όλοι απεύχονται το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τουριστική κίνηση.

    «Κλειδί» για την δραστική αλλαγή του σκηνικού δεν είναι άλλο από την τόνωση των εισοδημάτων. Όλοι αναγνωρίζουν πως όσο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει στα σημερινά επίπεδα και δεν ενισχύεται δεν πρόκειται να υπάρξει θεαματική βελτίωση των συνθηκών

    Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προσέλκυση νέων επενδύσεων είναι δυο παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να δώσουν νέα πνοή στην κατανάλωση.

    Το έδαφος πάντως, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές είναι ευνοϊκό, ωστόσο θεωρούν πως χρειάζεται και ανάλογη πολιτική βούληση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και στη μείωση της φορολογίας, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη. Ξένοι αλλά και οι εγχώριοι επενδυτές φαίνονται διατεθειμένοι να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, καθώς θεωρούν πως «τα χειρότερα πέρασαν».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Γ. Ζησιμάτος παρουσιάζει στο mononews.gr το επενδυτικό πλάνο για τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεπτές ισορροπίες: Σφίγγουν τον κλοιό οι δανειστές για την ελληνική «έξοδο»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή έκθεση των επιθεωρητών Υγείας που προϋπήρχε από το Δεκέμβρη



    ΣΧΟΛΙΑ