• Πολιτική

    Υπόθεση Novartis: Έκθεση των επιθεωρητών Υγείας για μεγάλη παραγγελία φαρμάκων


    Με… δόσεις αποστέλλονται στη Βουλή στοιχεία που σχετίζονται με την υπό διερεύνηση υπόθεση της Novartis και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών. Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διαβίβασε την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο μια νέα σχετική με την υπόθεση δικογραφία -αυτή τη φορά για την προμήθεια των αντιγριπικών εμβολίων (και από την εταιρεία Novartis) επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και των αντιικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011- με στοιχεία που η Εισαγγελία φέρεται να είχε στη διάθεση της από τον περασμένο Δεκέμβρη.

    Η εισαγγελική έρευνα είχε αρχίσει στα τέλη Ιανουαρίου του 2017 από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα. Αντικείμενο ήταν καταγγελία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) προς το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία παρέμεναν αδιάθετες στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) πολύ μεγάλες ποσότητες αντιικών φαρμάκων.

    Η εισαγγελέας ζήτησε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) να ελέγξει την καταγγελία, ανασύροντας ταυτόχρονα από το αρχείο μία παλαιότερη δικογραφία για την υπόθεση.

    Η έκθεση ελέγχου του ΣΕΥΥΠ φέρεται να είναι κόλαφος καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν δημιουργήθηκε ποτέ ανάγκη για αθρόες αγορές αντιικών φαρμάκων αφού δεν υπήρχαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας γρίπης από το 2006 έως το 2011.

    Η έκθεση των επιθεωρητών Υγείας

    Στα 12 εκατομμύρια ευρώ εκτιμούν οι επιθεωρητές Υγείας την οικονομική ζημία που υπήρξε στα δημόσια ταμεία από την αχρείαστη προμήθεια εκατομμυρίων σκευασμάτων, τα οποία τελικώς παρέμειναν στα αζήτητα.

    Στην έκθεση του, το ΣΕΥΥΠ αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας και ουδόλως έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας.

    Αλλά και πριν προχωρήσουν οι αρμόδιοι σε αυτό το σχέδιο εθνικής δράσης με τις μαζικές παραγγελίες αντιικών φαρμάκων, θα έπρεπε αλλά δεν μερίμνησαν ώστε να προηγηθεί η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας.

    Η κορύφωση στις εσφαλμένες ενέργειες που αποδίδονται στους τότε αρμοδίους ήταν η παράλειψή τους να περιλάβουν στις συμβάσεις με τις προμηθεύτριες εταιρείες τον όρο της επιστροφής όσων φαρμάκων δεν θα χρησιμοποιηθούν.

    Στην έκθεση του που ολοκλήρωσε το Δεκέμβριο του 2017, το ΣΕΥΥΠ αμφισβητεί ξεκάθαρα τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα της αγοράς εκατομμυρίων φαρμάκων, η οποία είχε εγκριθεί με αποφάσεις των τότε υπουργών Υγείας.

    Φέρεται μάλιστα να μην διενεργήθηκε ούτε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ο Ε.Ο.Φ. εμφανίζεται να μην έχει αποστείλει τους σχετικούς φακέλους.

    Το Δεκέμβρη η δικογραφία στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς

    Η συγκεκριμένη δικογραφία με την έκθεση του ΣΕΥΥΠ οι πληροφορίες λένε ότι απεστάλη στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Περίπου δυο μήνες δηλαδή πριν αποσταλεί η κύρια δικογραφία της Novartis στη Βουλή για να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών, μεταξύ αυτών και του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Με αφορμή αυτή την έρευνα, από το αρχείο είχε ανασυρθεί μία παλαιότερη δικογραφία, που αφορούσε στην προμήθεια αντιικών φαρμάκων και αντιγριπικών εμβολίων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Οι δύο δικογραφίες συσχετίστηκαν σε μία, η οποία απεστάλη στη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας.



    ΣΧΟΛΙΑ