• Business

    Απογειώνεται το Real Estate: Κινέζος με 20 εκατ. θέλει να αγοράσει 20 κτίρια

    Αύξηση 9,1% στις τιμές των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2021


    Κινέζοι και Ρώσοι… τσακώνονται για το ποιος θα πρωτοπάρει ακίνητα στην Ελλάδα, και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, με τη “χρυσή βίζα” που χορηγείται σε κάθε πολίτη εκτός ΕΕ για απόκτηση ακινήτου αξίας άνω των 250.000 ευρώ να αποδεικνύεται ισχυρό θέλγητρο για αρκετούς επενδυτές του real estate.

    Ειδικά οι Κινέζοι επενδυτές είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στην ελληνική αγορά real estate, και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός Κινέζου που για να αποκτήσει ένα ακίνητο στη Σαντορίνη πλήρωσε πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αίσθηση προκαλεί η πληροφορία για έναν Κινέζο επενδυτή που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση συνολικά 20 ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας με μπάτζετ 20 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 1 εκατ. ευρώ για το κάθε ακίνητο! Σκοπός του είναι να αποκτήσει συνολικά περίπου 250 διαμερίσματα σε περιοχές όπως η Νεάπολη Εξαρχείων και ο Κεραμεικός (περιοχές δηλαδή που είναι κοντά στο κέντρο, αλλά όχι τόσο ακριβές όσο το Κολωνάκι ή το Κουκάκι), και μάλιστα εμφανίζεται διατεθειμένος να επενδύσει ακόμα και σε γραφεία, τα οποία να μπορεί να μετατρέψει με αλλαγή χρήσης σε πολυκατοικίες.

    Η συνολική επένδυση που θα πέσει πάνω στα συγκεκριμένα ακίνητα, μαζί με τις εργασίες ανακατασκευής των κτιρίων, εκτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ αν όλα πάνε καλά θα υπάρξει και νέα επένδυση που ίσως να ξεπερνά και τα 100 εκατ. ευρώ.

    Όσο για το τι σκοπεύει να κάνει η εταιρεία του εν λόγω επενδυτή με αυτά τα ακίνητα, είναι πολύ απλό: θα τα πουλήσει σε Κινέζους που επιθυμούν να λάβουν τη “χρυσή” βίζα, επενδύοντας τα χρήματά τους σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.

    Μία μικρότερη επένδυση, ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, έχει ήδη προχωρήσει μέσω της ελληνικής εταιρείας ακινήτων Homm, με την απόκτηση τεσσάρων πολυκατοικιών, με τα διαμερίσματα αυτών (πάνω από 75 στον αριθμό) να διατίθενται προς πώληση σε ενδιαφερόμενους Κινέζους επενδυτές από το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Το αυξημένο ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα από ξένους επενδυτές διαφαίνεται και μέσα από τα επίσημα στοιχεία της Enterprise Greece για το πρόγραμμα της “χρυσής βίζας”: από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 2.881 άδειες διαμονής, με τον αριθμό τους να κορυφώνεται το 2017, φτάνοντας τις 931, και φέτος να αναμένεται νέα αύξηση, πιθανότατα πάνω από τις 1.000 άδειες. Τις περισσότερες άδειες τις έχουν πάρει Κινέζοι (1.351) και ακολουθούν οι Ρώσοι (426) και οι Τούρκοι (289). Οι Κινέζοι είναι πιο δραστήριοι στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι Ρώσοι δείχνουν μία ιδιαίτερη προτίμηση στη Χαλκιδική.

    Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι επενδύσεις δεν περιορίζονται στο ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ, αλλά πηγαίνουν πολύ παραπάνω, ένα στοιχείο που δείχνει ότι αρκετοί επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για την άδεια διαμονής καθαυτή, αλλά βλέπουν την αγορά ενός ελληνικού ακινήτου ως μία καλή επένδυση για τη μεταπώλησή του, εφόσον όπως αναμένεται σε βάθος χρόνου αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων, ή για την εκμετάλλευσή του μέσω της ενοικίασής του, συχνά μέσα από πλατφόρμες τύπου AirBNB, οι οποίες αποδεικνύονται “χρυσωρυχείο” για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας και σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη high season του καλοκαιριού ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας νοικιάζεται έναντι 50 ευρώ τη βραδιά κατά μέσο όρο, ενώ η ζήτηση είναι μεγάλη, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει η πληρότητα στο 70%. Προφανώς, τα στοιχεία αυτά καθιστούν τα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας περιζήτητα για κάθε επενδυτή, και έτσι εξηγείται και αυτή η “μανία” με το real estate στην πρωτεύουσα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ανατριχιαστική μαρτυρία: Πέσαμε στη θάλασσα, μας μαζέψανε στη Λούτσα – Πτώματα επέπλεαν δίπλα μας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Folli Follie: Γιατί η οικογένεια Κουτσολιούτσου αποφάσισε να ακολουθήσει τη ρήση του Ωνάση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ωρα μηδέν για την Ελλάκτωρ: Η αριθμητική της υπεροχής Καλλιτσάντση



    ΣΧΟΛΙΑ