• Big Story

    Folli Follie: Γιατί η οικογένεια Κουτσολιούτσου αποφάσισε να ακολουθήσει τη ρήση του Ωνάση

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Η ρήση του μεγάλου Αριστοτέλη Ωνάση προς τον δικηγόρο του, Τρύφωνα Κουταλίδη, έχει μείνει παροιμιώδης: “Ρίξτο στα νομικά, κάτι θα βγει”. Ή, με άλλα λόγια, όταν τα πράγματα ζορίζουν, η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι η καλύτερη διέξοδος. Μπορεί κάτι να βγει από αυτήν, ή να μη βγει τίποτα. Αλλά σε τελική ανάλυση, δεν έχεις και τίποτα να χάσεις. Μόνο να κερδίσεις.

    Μάλλον αυτήν τη ρήση είχε στο μυαλό της η διοίκηση της Folli Follie όταν αποφάσισε αιφνιδιαστικά χθες να καταθέσει αίτηση για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές της, εξασφαλίζοντας μάλιστα και προσωρινή διαταγή προστασίας από το δικαστήριο. Χαμένη δεν πρόκειται να βγει – τι έχει να χάσει πια, την ώρα που ήδη ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη και τις εποπτικές αρχές για τις “σκοτεινές” πτυχές των οικονομικών της στοιχείων; Αντίθετα, βγαίνει κερδισμένη, αφού μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου που θα εκδικαστεί η κύρια αίτηση μεσολαβούν δύο μήνες “ηρεμίας” για την εταιρεία, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να την “αγγίξει”. Είναι επομένως μάλλον λογική η σκέψη αυτή της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    Αυτό που δεν φαίνεται να είναι λογικό είναι το πώς βγήκε αυτή η απόφαση, πώς δηλαδή το δικαστήριο χορήγησε καθεστώς προσωρινής προστασίας στη Folli Follie. Για να γίνει κάτι τέτοιο αποτελεί θεωρητικά προαπαιτούμενο η ύπαρξη έγκυρων οικονομικών καταστάσεων του προηγούμενου έτους, κάτι που στην περίπτωση της Folli Follie δεν υπάρχει, αφού την περασμένη εβδομάδα ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας, Γ. Βαρθαλίτης, απέσυρε την έκφραση γνώμης του ως προς τον ισολογισμό της για το 2017. Πώς λοιπόν ελήφθη μία τέτοια απόφαση, εφόσον δεν υπάρχει έγκυρος ισολογισμίς για το περασμένο έτος;

    Ένα επιπλέον ερώτημα είναι αν όντως το 20% των πιστωτών της Folli Follie είναι σύμφωνο με την κατάθεση του αιτήματος προστασίας, όπως ορίζει ο νόμος, καθώς φαίνεται ότι κανείς δεν ήταν ενήμερος για αυτήν την αιφνιδιαστική κίνηση. Όμως προφανώς για να αποφάσισε το δικαστήριο να δώσει την προστασία, πρέπει κάποιοι να συναίνεσαν. Το ποιοι είναι αυτοί παραμένει μυστήριο.

    Να σημειώσουμε εδώ και ένα ακόμα παράδοξο: η εταιρεία ζητά προστασία από τους πιστωτές της, μόλις ένα μήνα μετά την ανακοίνωσή της στην οποία είχε ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά ότι έως τότε τηρούσε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, ενώ φέρεται για τον σκοπό αυτό να εκποίησε και μετοχική θέση που κατείχε στην Dufry, μία κίνηση με την οποία εκτιμάται ότι αποκόμισε περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Τι άλλαξε προς το χειρότερο από τότε; Και ποιες ακριβώς είναι οι “επιθετικές συμπεριφορές” που καταγγέλλει η διοίκηση της εταιρείας ότι την οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, όταν ακόμα και οι ομολογιούχοι της εταιρείας, που βρίσκονται σε αναβρασμό, αλλά και οι προμηθευτές της που έχουν εύλογες ανησυχίες, δεν έχουν ακόμη προβεί σε καμία “επιθετική” κίνηση;

    Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά τα παρακολουθεί ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος μπορεί να μην έχει ακόμη καλέσει στελέχη της διοίκησης της Folli Follie για καταθέσεις, όμως συνεχίζει να συλλέγει στοιχεία για την υπόθεση και εκτιμάται ότι όταν λάβει και το υπόμνημα (ή μηνυτήρια αναφορά) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πιθανότατα έως την επόμενη εβδομάδα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία, με την κλήση μελών της διοίκησης της εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ωρα μηδέν για την Ελλάκτωρ: Η αριθμητική της υπεροχής Καλλιτσάντση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος την τραγωδία στην Ανατολική Αττική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης: Αυτήν την ώρα να σταθούμε δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ