• Business

    Αντίστροφη μέτρηση για τη σωτηρία της Παγωτά Δωδώνη

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΡΙ ΚΡΙ, Παναγιώτης Τσινάβος

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΡΙ ΚΡΙ, Παναγιώτης Τσινάβος


    Το δύσκολο εγχείρημα να ανακτήσει την κυρίαρχη θέση στην αγορά του παγωτού θα αναλάβει ο επενδυτής που θα ανακηρυχθεί προτιμητέος για την Παγωτά Δωδώνη.

    Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς στις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό ποιος εκ των τριών διεκδικητών, που έχουν υποβάλλει προσφορές θα αναλάβει τη διάσωση της εταιρείας αν τελικά τελεσφορήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

    Στη φάση των δεσμευτικών προσφορών έχουν περάσει, σύμφωνα με πληροφορίες,  η Βενέτης, η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι και επενδυτικό όχημα του προέδρου και διευθύνοντας συμβούλου της ΕΛΓΕΚΑ, Αλέξανδρου Κατσιώτη.

    Το mononews επικοινώνησε με τον έναν εκ των τριών διεκδικητών, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Κρι-Κρι, Παναγιώτη Τσινάβο, ο οποίος ωστόσο αρκέστηκε να πει ότι «επισήμως δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι αξιολογητές από την πλευρά της τράπεζας και περιμένουμε».

    Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία, η μοναδική ελληνικών συμφερόντων μεγάλη βιομηχανία στον κλάδο του παγωτού, με την απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη στοχεύει σε συνέργειες ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση στην αγορά και να μπει σε μία premium αγορά παγωτού. Το brand Δωδώνη είναι ισχυρό στην αγορά επαγγελματικού παγωτού και η Κρι-Κρι  μπορεί, αν τελικά αναδειχθεί ως προτιμητέος επενδυτής, αξιοποιώντας τις δύο παραγωγικές μονάδες που έχει, να πετύχει σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

    Μολονότι η προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας, που έχει ένα δυνατό brand name στην αγορά ξεκίνησε από το 2017, καμία από τις προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπήρξαν δεν κατέληξε επιτυχώς.

    Κατά το παρελθόν οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη είχαν  εκδηλώσει, μεταξύ άλλων,  το σχήμα των ελληνικών εταιρειών του ομίλου Γιώτη με συμφέροντα του επιχειρηματία Βλάση Γεωργάτου («Γρηγόρης Μικρογεύματα») και η Switz Group του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala με τις προσφορές να κινούνται κοντά στο 8-9 εκατ. ευρώ.

    Η διαγωνιστική διαδικασία ναυάγησε και το τίμημα σήμερα για την προβληματική εταιρεία δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 3,5-4 εκατ. ευρώ.

    Ετσι, παρά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, η εταιρεία εξακολουθεί από το 2017 να παραμένει μετέωρη, ενώ η εικόνα των οικονομικών της είναι επιβαρυμένη. Στον βαθμό που αυτή τη φορά τελεσφορήσει η προσπάθεια πώλησης, η εταιρεία αναμένεται να μεταβιβαστεί απαλλαγμένη από τον υπέρμετρο δανεισμό της.

    Με συσσωρευμένες ζημιές 30 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 21,25 εκατ. ευρώ και συνολικό δανεισμό 36,12 εκατ. ευρώ, στοιχεία που καταγράφονται στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (31/12/2020), η Παγωτά Δωδώνη κατέγραψε σημαντικές απώλειες το 2020, που ήταν άλλωστε και χρονιά Covid, όπου η αγορά δέχτηκε σημαντικό πλήγμα λόγω των περιοριστικών μέτρων.

    Ειδικότερα ο τομέας του χύμα παγωτού στον οποίο η εταιρεία εμφανίζει τα περισσότερα έσοδα διαχρονικά, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευάλωτος και αυτό γιατί συνδέεται με την αυθόρμητη κατανάλωση και επηρεάζεται από τη τουριστική κίνηση. Η εταιρεία είχε συνολική μείωση τζίρου 46% σε σχέση με το 2019, με τις πωλήσεις να υποχωρούν στα 4,41 εκατ. όταν προ δεκαετίας περίπου ήταν στα 14 εκατ. ευρώ, κάτι που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων τόσο των καταστημάτων franchise όσο και των πωλήσεων χύμα παγωτού σε καταστήματα HoReCa.

    Επιπλέον έχασε και τα έσοδα του παγωμένου γιαουρτιού (frozen yogurt), καθώς η Kayak εξαγόρασε το 70% της Chillbox A.E. και το 100% της Chillbox Global A.E. Οι εταιρείες Chillbox αντιπροσώπευαν το 19% περίπου του τζίρου της Παγωτά Δωδώνη τα τελευταία χρόνια.

    Η εταιρεία άνοιξε το πρώτο γαλακτοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη το 1967 και τρία χρόνια μετά ξεκίνησε την παραγωγή και διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα.

    Το 1977 μεταφέρθηκε στις σημερινές της εγκαταστάσεις στην Παλλήνη και το 1984 άνοιξε το πρώτο εταιρικό κατάστημα με τη μορφή ζελατέριας στην Κηφισιά και το πρώτο κατάστημα franchise στο Χαλάνδρι.

    Στη δεκαετία του ’90 έγινε μια δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchise με το άνοιγμα 17 καταστημάτων και το 1999 η εταιρεία εξαγοράστηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο «Valtop Holdings Limited». Παράλληλα λανσάρεται στην αγορά το συσκευασμένο παγωτό και το δίκτυο αυξάνεται σε 80 καταστήματα.  Το 2007 η εταιρεία εξαγοράζεται από το «NBGI Private Equity Fund» (συμφερόντων fund της Goldman Sachs και της Deutsche Bank). Σύμφωνα με το μητρώο μετόχων της εταιρείας, κατά την 31 Δεκεμβρίου 2020, το 100% των μετοχών της Δωδώνη Παγωτά κατέχεται από την κυπριακή εταιρεία Foodron Holdings Ltd.

    Διαβάστε επίσης

    «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Τρέχει και δεν φτάνει ο Άδωνις να μαζέψει τα… σπασμένα



    ΣΧΟΛΙΑ