• Business

    “Ανησυχία” στην ΕΚΤ-Εντός των επομένων ωρών αντίδραση από την Κεντρική Τράπεζα

    Στουρνάρας- Ντράγκι

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Εκτακτη συνεδριάση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (Governing Council) συγκαλεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως προσεχείς ώρες, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και τα νέα δεδομένα που δημιοργεί η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας.

    Επισήμως η ΕΚΤ δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε και επιβεβαιώνει την σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου.

    Ωστόσο αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας και προφανώς μετά από τη συνεδρίαση του ανωτάτου οργάνου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση επι του θέματος.

    sterlina

    Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 30 ετών (από το 1985) βρίσκεται η στερλίνα, ενώ το ευρώ καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 3,5% έναντι του δολαρίου, το Τόκιο κάνει “βουτιά” 7,5%, το πετρέλαιο “χάνει” περίπου 6%, ενώ ο χρυσός κάνει “άλμα” άνω του 6%.

    Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα καταγράφει πτώση έως και 10%, υποχωρώντας κάτω από τα 1,35 δολάρια για πρώτη φορά από το 1985, κατά 15,31% έναντι του γεν στα 133,728 γεν, το ευρώ υποχωρεί κατά 3,13% έναντι του δολαρίου στα 1,1031 δολάρια, ενώ έναντι της στερλίνας κάνει ράλι άνω του 6%. Οπως διευκρινίσθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας θα παράσχει κάθε στήριξη για το εθνικό νόμισμα της Βρετανίας, τη στερλίνα.

    “Μαύρη Παρασκευή” για τα ασιατικά χρηματιστήρια, είναι η 24η Ιουνίου, με τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρεί κατά 5%, τον δείκτη Nikkei να καταγράφει πτώση 7,86% στις 14.968 μονάδες, τον δείκτη Hang Seng 4,67% στις 19.894 μονάδες, ον δείκτη Kospi περίπου 4% στις 1.907 μονάδες και τον δείκτη ASX της Αυστραλίας 3,46% στις 5.173 μονάδες, ενώ πιο περιορισμένες είναι οι απώλειες στην Κίνα, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 1,19% στις 2.857 μονάδες και τον CSI 1% στις 3.085 μονάδες.

    Οσον αφορά στα futures των ευρωπαϊκών αγορών δείχνουν άνοιγμα του δείκτη DAX της Φρανκφούρτης ως 7% χαμηλότερα, του γαλλικού CAC κατά περίπου 7% και του FTSE 100 του Λονδίνου ως 8,5% χαμηλότερα, ενώ τα futures της Wall Street κάνουν «βουτιά» ως 4,4%.

    Σε νέο ιστορικό χαμηλό και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund στο -0,09% σύμφωνα με το Tradeweb, ενώ διευρύνονται τα spreads των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/brexit-ine-edo-vari-pligma-gia-ee-istoriki-apofasi-apochorisis-ton-vretanon-ti-dilose-o-farage-video/55961



    ΣΧΟΛΙΑ