• Ναυτιλία

    Αγγελική Φράκου: Οι εκτιμήσεις της Clarksons Platou για τον ναυτιλιακό κολοσσό του ομίλου Navios

    • Newsroom

    Αγγελική Φράγκου


    Η δημιουργία της μεγαλύτερης εισηγμένης ναυτιλιακής των ΗΠΑ που πρόκειται να δημιουργήσει η πλοιοκτήτρια Αγγελική Φράγκου, μέσω της συγχώνευσης της Navios Partners με την Navios Acquisition, θα αποτελέσει ένα ενδιαφέρον τεστ σχετικά με τη διάθεση της αγοράς απέναντι σε μία εταιρεία με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, αναφέρουν οι αναλυτές.

    Η νέα εταιρεία θα διαθέτει στόλο με πάνω από 140 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 15 εκατ. dwt και εκτιμώμενης αξίας 4,2 δισ. δολαρίων. Το ενδιαφέρον, κατά τους αναλυτές, είναι ότι θα έχει παρουσία και στις τρεις βασικές κατηγορίες της ναυτιλίας (ξηρό φορτίο, μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοια).

    Η επενδυτική τράπεζα Clarksons Platou Securities αναφέρει ότι η συγχώνευση θα συγκεντρώσει όλες τις συμβάσεις του ομίλου σε μία δημόσια εταιρεία.

    “Μετά από χρόνια διαπραγμάτευσης των εταιρειών του ομίλου Navios ξεχωριστά με βάση τον κλάδο δραστηριοποίησης, η διοίκηση προχωρά σε ένα ενιαίο όχημα με έκθεση στα δεξαμενόπλοια, το ξηρό φορτίο και τα containerships”, αναφέρουν οι αναλυτές Frode Morkedal και Omar Nokta.

    Ακόμη, επισημαίνουν ότι ο όμιλος έχει σημαντική παρουσία και στους τρεις τομείς.

    “Ίσως το πιο ενδιαφέρον συστατικό της νέας οντότητας είναι η μετάβασή της σε έναν όμιλο με διαφορετικά είδη στον τομέα της ναυτιλίας”, τόνισαν οι αναλυτές.

    Διαφορετική προσέγγιση

    “Παράλληλα θα αποτελέσει μία διαφορετική προσέγγιση για το παγκόσμιο εμπόριο καθώς θα δραστηριοποιείται στα τρία μεγαλύτερα ναυτιλιακά τμήματα, που συνδυάζουν το 85% του συνόλου των θαλάσσιων συναλλαγών σε όρους μεταφοράς τόνων (45% για ξηρό φορτίο, 24% για δεξαμενόπλοια, 16% για εμπορευματοκιβώτια)”.

    Σύμφωνα με την Clarksons Platou η νέα εταιρεία έχει αυξημένες δυνατότητες να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων αμοιβαίων κεφαλαίων και μακροπρόθεσμων επενδυτών.

    Η στρατηγική διαφοροποίησης θα επιτρέπει στους επικεφαλής να περιηγούνται πιο εύκολα στους κύκλους της ναυτιλίας, οι οποίοι μερικές φορές μπορεί να είναι ακραίοι, τόνισαν οι Morkedal και Nokta.

    “Ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες που εστιάζουν αμιγώς σε μία κατηγορία συνήθιζαν να είναι πιο δημοφιλείς, ήταν παράλληλα επιρρεπείς στις μεταβολές της αγοράς, προσελκύοντας μια πιο βραχυπρόθεσμα εστιασμένη επενδυτική βάση”, πρόσθεσαν.

    Την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης, η μετοχή της Navios Acquisition έκλεισε με κέρδη 71,9%. Στη συνεδρίαση της Δευτέρα ξεκίνησε πτωτικά, με απώλειες 4,85%.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ