• Business

    Αγγελική Φράγκου: Τεράστια προβλήματα για την ισχυρά κυρία της ναυτιλίας – Όλο το παρασκήνιο

    Αγγελική Φράγκου Navios

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Maritime Partners


    Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Navios… Τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η Navios Maritime Acquisition, συμφερόντων της «σιδηράς κυρίας» της ναυτιλίας, Αγγελικής Φράγκου, ήταν σαφώς κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς, και έρχονται να προστεθούν στα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου που είχε ανακοινώσει μία εβδομάδα νωρίτερα μία άλλη εταιρεία του ίδιου ομίλου, η Navios Maritime Partners. Τι συμβαίνει με την αυτοκρατορία της Αγγελικής Φράγκου;

    Η Navios Maritime Acquisition ανακοίνωσε ότι κατέγραψε κέρδη ύψους 12,2 εκ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι κερδών ύψους 26,4 εκ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Πρόκειται για μια σημαντική απόκλιση, τόσο από τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου του 2015 όσο και από τα αποτελέσματα που εμφάνισε η ναυτιλιακή το πρώτο τρίμηνο του 2016, όταν είχε καταγράψει καθαρά έσοδα ύψους 23,8 εκ. δολαρίων. Τότε μάλιστα, ο αναλυτής Amit Mehrotra, της Deutsche Bank, είχε δηλώσει πως οι ισχυρές επιδόσεις της Navios Acquisition θα συνεχίζονταν και για τους επόμενους μήνες του έτους, κάτι που όμως δε συνέβη ποτέ, από τη στιγμή που τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου της εταιρείας της κ. Φράγκου είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.

    Επιπλέον, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,08 δολάρια, ένα ποσό που είναι οριακά κάτω από το όριο που θέτει η Wall Street, το οποίο είναι διαμορφωμένο στα 0,10 δολαρίων/μετοχή.

    Είχαν προηγηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα τα αποτελέσματα τριμήνου της Navios Maritime Partners, που εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2016 πτώση εσόδων της τάξεως του 20,5%, στα 44,9 εκ. δολάρια, έναντι 56,5 εκ. δολαρίων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Η μείωση αυτή αποδόθηκε κυρίως στη μείωση του ισοδύναμου χρονοναύλωσης, το οποίο διαμορφώθηκε στα 16.005 δολάρια την ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, έναντι των 20.679 δολαρίων την ημέρα την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Οι μειώσεις αυτές, τόσο στο ισοδύναμο χρονοναύλωσης όσο και στα έσοδα της εταιρείας, αποδίδονται με τη σειρά τους κατά κύριο λόγο στις συνθήκες της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, σε σύγκριση πάντα με την ίδια περίοδο πέρσι, όπως αναφέρει η Navios Partners.

    Είναι φανερό ότι με τα στοιχεία αυτά η Navios μπαίνει σε μπελάδες, καθώς θα πρέπει τώρα να πείσει ξανά τους επενδυτές και τους αναλυτές ότι μπορεί να αναστρέψει την αρνητική πορεία των εσόδων της, την ώρα που η κατάσταση στην αγορά εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη, με την ανάκαμψη να μη φαίνεται στον ορίζοντα.

    Τι λέει η ίδια η Αγγελική Φράγκου για όλα αυτά; Προφανώς θέλοντας να εκφράσει τη στήριξή της στην εταιρεία, δήλωσε για τα οικονομικά αποτελέσματα της Navios Acquisition: «Η Navios Acquisition διαθέτει και διαχειρίζεται 38 πλοία με μέσο όρο ηλικίας τα 5,4 έτη, που όλα τους συμβάλλουν στη διατήρηση των ταμειακών ροών της εταιρείας. Έχουμε ναυλώσει το 98,2% του στόλου μας για το 2016 καθώς και το 56,6% για το 2017, ενώ τα λειτουργικά μας κόστη έχουν ρυθμιστεί μέχρι τα μέσα του 2018, σε τιμές που κυμαίνονται 11% κάτω από το μέσο όρο της αγοράς, κάτι που έχουμε καταφέρει σε συνεργασία με την μητρική Navios Holdings».

    Όσο για την Navios Partners, ίδια δήλωνε στο ίδιο μήκος κύματος πριν από μία εβδομάδα: «Η Navios Partners είναι μια μοναδική εταιρεία στον κλάδο μεταφοράς ξηρού φορτίου. Από τις αρχές του 2016, έχουμε οχυρώσει τον ισολογισμό μας, έχοντας μειώσει το χρέος μας κατά 44,6 εκ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα, το καθαρό χρέος μας ως προς την κεφαλαιοποίηση, διαμορφώνεται στο 42,5% ενώ η κάλυψη τόκων είναι 4.3x. Επιπλέον, δεν έχουμε σημαντικά ληξιπρόθεσμα χρέη έως το 2018 και αναμένεται να δημιουργήσουμε διαθέσιμες ταμειακές ροές ύψους 45 εκ. δολαρίων για το υπόλοιπο του 2016».

    Ωραία όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να τα πιστέψουν και οι επενδυτές για να αποφύγει τις… φουρτούνες ο όμιλος της Αγγελικής Φράγκου…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/chiliades-plia-odigounte-se-dialisi-ke-afti-ine-tromaktiki-idisi-gia-tin-pagkosmia-ikonomia/68128



    ΣΧΟΛΙΑ