• Business

    Andrew Walker (Cheniere): Θα διπλασιαστούν οι αμερικάνικες εξαγωγές LNG τα επόμενα χρόνια- Πάροχος ενέργειας κλειδί η Ελλάδα για την Ευρώπη

    Andrew Walker,αντιπρόεδρος της αμερικανικής Cheniere

    Andrew Walker,αντιπρόεδρος της αμερικανικής Cheniere


    Όραμα των ΗΠΑ είναι να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη, είπε χθες ο Andrew Walker  αντιπρόεδρος της αμερικανικής Cheniere μιλώντας  στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Η Cheniere δραστηριοποιείται στην παραγωγή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στις ΗΠΑ και υλοποιεί μεγάλες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής της, προβλέποντας ότι η ζήτηση θα συνεχίσει αμείωτη τα επόμενα χρόνια

    Ο κ. Andrew Walker  είπε ότι η Ελλάδα γίνεται πάροχος ενέργειας κλειδί για την Ευρώπη, κάτι που δεν μπορούσε να έχει προβλεφθεί τα προηγούμενα λίγα χρόνια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, συνολικά η Ευρώπη έχει μειώσει φέτος τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά 80 bcm ενώ οι εισαγωγές Υγροποιημένου Αερίου αυξήθηκαν κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα, σε επίπεδο – ρεκόρ. “Βοηθούμε την Ευρώπη να κρατήσει τα φώτα και κυρίως τη θέρμανση”, τόνισε χαρακτηριστικά.

    Όπως είπε δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές για την Ευρώπη, στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία, καθώς ουσιαστικά 3 περιοχές παρέχουν LNG οι ΗΠΑ, το Κατάρ-Μέση Ανατολή και η Βόρεια Ρωσία, από τις οποίες στις δύο πρώτες μπορεί να απευθυνθεί η Ευρώπη. Η ζήτηση, σημείωσε προβλέπεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και καθοδηγεί τις νέες επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τις ΗΠΑ και το Κατάρ με στόχο να ανταποκριθεί η προσφορά στη ζήτηση.

    Πολλά μεμονωμένα project είναι σε εξέλιξη και όπως είπε η Cheniere δρομολογεί επενδύσεις για να επεκτείνει την παραγωγή της κατά 10 δισ. τόνους μέχρι το 2025,  και τόνισε ότι μπορεί η αυξημένη παραγωγή από τις ΗΠΑ να εξισορροπήσει τα επόμενα χρόνια την προσφορά με τη ζήτηση.

    Σημείωσε ότι αναμένει διπλασιασμό των εξαγωγών από τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, καθώς με τις νέες επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη θα ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

    Σχετικά με τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, σημείωσε ότι το 2022 ήταν χρονιά ρεκόρ για τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Σημείωσε ότι γίνεται κατανοητό από όλο και περισσότερες χώρες και εισαγωγείς,  ότι για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια χρειάζεται ποικιλία τόσο στην προέλευση του LNG όσο και στη διάρκεια των συμβάσεων και χρειάζονται και οι μακροχρόνιες συμφωνίες και οι βραχυχρόνιες και οι αγορές spot.



    ΣΧΟΛΙΑ