• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Στόχος τα 2 GW ως το 2030-Σήμερα η κρίσιμη Γενική Συνέλευση

    ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιαμίσιης

    Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης


    Σήμερα πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ, για τον εταιρικό μετασχηματισμό τους σε holding και την αλλαγή του καταστατικού της εισηγμένης προκειμένου να εναρμονιστεί με τις διατάξεις περί Εταιρικής Διακυβέρνησης.

    Επίσης θα παρουσιαστεί  προς ψήφιση, ο στρατηγικός μετασχηματισμός του Ομίλου ΕΛΠΕ, η εναρμόνιση των διατάξεων του Καταστατικού με το Ν. 4706/2020 περί Εταιρικής  Διακυβέρνησης και η έγκριση της Πολιτικής Καταλληλότητας.

    Πρόκειται για τις αλλαγές που ενέκρινε το ΔΣ του ομίλου την Μεγάλη Πέμπτη αποφασίζοντας να θέσει στη Γενική Συνέλευση την πρότασή του για την τροποποίηση των άρθρων του καταστατικού της εταιρείας μεταξύ άλλων του άρθρου 20 που ρυθμίζει τον διορισμό και την εκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

    Ο εταιρικός μετασχηματισμός

    Στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ θα τεθεί προς έγκριση και η πρόταση της διοίκησης για  την επικαιροποίηση της στρατηγικής του ομίλου, λαμβάνοντας υπόψιν την επιταχυνόμενη ενεργειακή μετάβαση, εξειδικεύοντας τους στόχους του αναφορικά με θέματα Περιβάλλοντος – Κοινωνίας – Διακυβέρνησης (ESG), καθώς και τα μέσα επίτευξής τους. Συγκεκριμένα η νέα στρατηγική “Vision 2025” βασίζεται σε 5 βασικούς πυλώνες:

    -Καθορισμός συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης κατά 50% του αποτυπώματος αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, με δέσμευση για net zero έως το 2050

    -Αναπροσαρμογή επιχειρηματικής στρατηγικής και την ανάπτυξη του εναλλακτικού πυλώνα δραστηριότητας σε καθαρή ενέργεια

    -Μετάβαση σε μια κατάλληλη εταιρική δομή για τις δραστηριότητες του Ομίλου με τρόπο που να προωθεί τη στρατηγική αυτή

    -Αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές

    -Υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας που θα αναδεικνύει τη νέα εικόνα του Ομίλου.

    Σχέδια για ανάπτυξη στις ΑΠΕ

    Ο Όμιλος επιδιώκει τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα στις δραστηριότητες αλυσίδας αξίας προϊόντων πετρελαίου, μέσω έργων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης και χρήσης καθαρότερων μορφών ενέργειας, μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα και υιοθέτηση τεχνολογιών μπλε/πράσινου υδρογόνου.

    Επιπλέον στοχεύει στην ανάπτυξη σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, 600 MW μέχρι το 2025 και 2 GW μέχρι το 2030, αρχικά σε Φ/Β και χερσαία αιολικά, με μελλοντική επέκταση σε θαλάσσια αιολικά και εφαρμογές αποθήκευσης, τόσο σε οργανική ανάπτυξη όσο και σε εξαγορές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες κατασκευής του Φ/Β πάρκου 204 MW στην Κοζάνη συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και έχει ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν το 40% του έργου.

    Σε ό,τι αφορά τον κλάδο πετροχημικών, έχει ήδη εγκριθεί η επένδυση ύψους €35 εκατ. για αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής πολυπροπυλενίου στη Θεσσαλονίκη σε 300 χιλ. τόνους, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα δυόμισι έτη. Η επένδυση αυτή αυξάνει τη καθετοποίηση με τη διύλιση, αυξάνει τις εξαγωγές και συμβάλει στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ομίλου.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΛΠΕ: Στα €90 εκατ. τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2021

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ