• Business

    ΕΛΠΕ: Επενδύσεις 2 δισ. στην ενεργειακή μετάβαση

    ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιαμίσιης

    Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης


    Στην ολοκληρωτική αλλαγή της δομής και της δραστηριότητάς της προχωρούν τα ΕΛΠΕ, με στόχο να αυξήσουν την αποτίμηση της εταιρείας και την ανθεκτικότητά τους δημιουργώντας μεγαλύτερη επιχειρηματική προοπτική.

    Η κρίση του κορονοϊού, η επιτακτικότητα του Green Deal, η μεγάλη αύξηση του κόστους των ρύπων και οι τεράστιες χρηματοδοτήσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε καινοτόμες και καθαρές μορφές ενέργειας, οδήγησαν τη διοίκηση της εταιρείας στην απόφαση να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και να αλλάξει ολοκληρωτικά το προφίλ της.

    Για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της η εισηγμένη, υλοποιεί το πρόγραμμα Vision 2025 που αφορά επενδύσεις 4 δισ. ευρώ, από τα οποία το 50% αφορούν την καθαρή ενέργεια και το 50% τις παραδοσιακές της δραστηριότητες στα καύσιμα και στις παραχωρήσεις.

    Στόχος της είναι να  δημιουργήσει νέους πυλώνες που θα επηρεάζουν την κερδοφορία, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, ώστε να αποκτήσει προοπτική, ακόμη και αν μειωθεί η κατανάλωση και συμμετοχή του πετρελαίου στα ενεργειακά προϊόντα. Γι αυτό προχωρά σε μια στρατηγική δύο δραστηριοτήτων μέσα στον όμιλο, τα καύσιμα και η καθαρή ενέργεια.

    Στα καύσιμα σχεδιάζει τον περιορισμό του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πράσινου υδρογόνου και βιοκαυσίων που θα υποκαταστήσουν ένα μέρος της παραγωγής σε ορυκτά καύσιμα. Σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο κ. Σιάμισης σημείωσε ότι το θέμα είναι υπό εξέταση, ενώ στις επενδύσεις που προγραμματίζονται μέχρι το 2025 έχουν προγραμματιστεί και επενδύσεις στις παραχωρήσεις.

    Η δεύτερη δραστηριότητα αφορά την ενεργειακή μετάβαση, με τη δημιουργία μιας σημαντικής δραστηριότητας στο χώρο της καθαρής ενέργειας. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αδειών 1,3 GW και ένα ποσοστό από αυτές θα γίνουν περιουσιακά στοιχεία που θα λειτουργήσουν ενώ σχεδιάζει και εξαγορές προκειμένου να επιταχύνει την ανάπτυξη του τομέα. Ήδη η εταιρεία διαθέτει το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες κινήσεις ώστε “με μεθοδικότητα και επιμονή να κτιστεί και αυτός ο δεύτερος πυλώνας”.

    Μείωση ρύπων CO2 

    Η εισηγμένη έχει δεσμευτεί για τη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 κατά 30% έως το 2030 και μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα το 2050.

    Προτεραιότητα για την εταιρεία είναι ένα πρόγραμμα “πράσινου” εκσυγχρονισμού και ισχυροποίησης στον “παραδοσιακό” τομέα των καυσίμων. Προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά στην εισαγωγή μονάδων παραγωγής υδρογόνου και βιοκαυσίμων αλλά και σε τεχνολογίες δέσμευσης των εκπομπών CO2.

    1. Εταιρική δομή

    Η εισηγμένη επεξεργάζεται σχέδια για την αλλαγή της δομής του ομίλου  με θυγατρικές εταιρείες  ανά τομέα,  ώστε να υπάρχει καλύτερη διοίκηση και οργάνωση και να διευκολύνεται η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (διαφορετικοί κίνδυνοι, αποτιμήσεις και δανειοδοτικές βαθμίδες ανά τομέα).

    Σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σχεδίων και θα ανακοινωθεί η νέα δομή του ομίλου.

    «Όταν επιδιώκουμε project finance έργου ΑΠΕ πάντα σκοντάφτουμε στη δραστηριότητα μας στη διύλιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης.

    Ωστόσο τόνισε ότι ο εταιρικός μετασχηματισμός δεν σχετίζεται με το ιδιοκτησιακό,  και “δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή έδρας μιας πιθανής εταιρείας holding”.

    Για τους εργαζόμενους, σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει αρνητική αλλαγή παρά μόνο θετικές που θα βελτιώσουν και θα ισχυροποιήσουν τις εργασιακές προοπτικές τους, όπως ανέφερε ο ίδιος.

    1. Εταιρική διακυβέρνηση

    Η εισηγμένη έχει λάβει σχετικές αποφάσεις  στο ΔΣ που πραγματοποίησε τη Μεγάλη Πέμπτη και προωθεί αλλαγές στο καταστατικού προκειμένου να εναρμονιστεί  στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης με το νόμο 4420 με τον οποίο οι εισηγμένες πρέπει να προσαρμοστούν (μέχρι 17 Ιουλίου).

    «Αφήνουμε τη γραφειοκρατία που είχε χτισθεί διαχρονικά», είπε ο κ. Σιάμισιης. «Χρειάζεται να είμαστε πιο γρήγοροι στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων». Με βάση όσα προβλέπονται στο νέο νόμο, κανένας μέτοχος (ούτε φυσικά το δημόσιο που κατέχει το 35%) δεν μπορεί να διορίζει πάνω από τα 2/5 των μελών του Δ.Σ. Η πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση είναι να εκλέγονται όλα τα μέλη από τη Γ.Σ.

    Οι αλλαγές στο καταστατικό και η μείωση των μελών του ΔΣ από 13 σε 11, όπως και άλλες μεταβολές εσωτερικές αποσκοπούν στην εκπλήρωση των κριτηρίων ESG. Τι τελευταίο διάστημα μειώθηκε η συμμετοχή των ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ενώ τονίστηκε πόση σημασία δίνουν πλέον οι θεσμικοί επενδυτές και οι τράπεζες σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Για αυτό και  η ανακοίνωση των προτάσεων του ΔΣ προς τη Γενική Συνέλευση, ήδη έχει προκαλέσει τις θετικές γνώμες διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων.

    1. Εικόνα του ομίλου

    Η νέα εταιρική ταυτότητα και η αλλαγή του ονόματος των ΕΛ.ΠΕ. κρίνεται επίσης απαραίτητη  ενόψει του ενεργειακού μετασχηματισμού του ομίλου. Θα είναι πολύ πιο εύκολο, η εταιρεία να εξασφαλίσει   χρηματοδοτήσεις από  τα fund και τις τράπεζες για να υλοποιήσει τα επενδυτικά της πλάνα αν δεν έχει ένα όνομα που να παραπέμπει αποκλειστικά στο πετρέλαιο.  «Όταν βγαίνουμε στις διεθνείς αγορές θέλουμε να μας βλέπουν ως κάτι περισσότερο από το πετρέλαιο», είπε ο κ. Σιάμισιης.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΛΠΕ: Τι φέρνει η μετατροπή σε Holding- Τι αλλάζει στο μάνατζμεντ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ