• Business

    Ανδρέας Καλαντζόπουλος: Ο Έλληνας πρόεδρος της Philip Morris που θέλει έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο!

    Ανδρέας Καλαντζόπουλος, Philip Morris


    Πριν από μερικά 24ώρα έγινε γνωστό πως ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου στην Philip Morris International (PMI). Την κορυφαία καπνοβιομηχανία του κόσμου, η οποία πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις περίπου 80 δισ. δολ και απασχολεί περίπου 80.000 εργαζομένους!

    Πρόκειται για τεράστια αναγνώριση της αξίας και της συνεισφοράς του 63χρόνου Έλληνα μάνατζερ στις τρεις και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στον πολυεθνικό όμιλο.

    Η τοποθέτηση του Ανδρέα Καλαντζόπουλου στον προεδρικό θώκο του πολυεθνικού ομίλου -για όσους γνωρίζουν- δεν αποτελεί έκπληξη.

    Πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες που διαθέτει, τα τελευταία επτά χρόνια έχει συμβάλει καταλυτικά από την θέση του CEO στην μετεξέλιξη του αμερικάνικου ομίλου, σε μια σύγχρονη εταιρεία, με επίκεντρο την τεχνολογία!

    Έχει συνδέσει το «όνομά» του με την μετάβαση της PMI στην κατηγορία των θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων, την δημιουργία των IQOS και των ράβδων καπνού Heets.

    Μια μετάβαση που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη «επανάσταση» στη σύγχρονη ιστορία της καπνοβιομηχανίας.

    Όσο οξύμωρο και εάν ακούγεται αυτό ο Έλληνας με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας υλοποιεί το μεγαλύτερο «disruption» που επιχείρησε ποτέ η PMI από την ίδρυσή της, το 1902: Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο!

    Η γένεση του IQOS

    Η προσπάθεια για έναν κόσμο με καπνικά προϊόντα λιγότερο βλαπτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό ξεκίνησε το 2008. Με περισσότερους από 400 κορυφαίους επιστήμονες και τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων και μια επένδυση που υπερέβη τα 3 δισ. δολάρια, η εμβληματική βιομηχανία έβαλε πλώρη για τη δημιουργία μιας γενιάς καπνικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου, τα οποία μπορούν δυνητικά να αλλάξουν τη ζωή 1,1 δισ. καπνιστών σε όλο τον κόσμο.

    Έτσι, προέκυψε το IQOS, το πρώτο προϊόν που περιέχει πραγματικό καπνό που θερμαίνεται και δεν καίγεται. Οι καπνιστές αγκάλιασαν τη πρόταση της PMI, και ήδη οι χρήστες του ανέρχονται σε περίπου 11 εκατομμύρια, με προοπτική να φθάσουν στα 40 εκατομμύρια το 2025, και το συγκεκριμένο προϊόν να συνεισφέρει το 38% με 40% των συνολικών εσόδων του ομίλου. Η αδειοδότηση του IQOS από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου εκτιμάται πως θα επιταχύνει περαιτέρω την ανάπτυξή του.

    «Όσο κι αν ακούγεται περίεργο να το λέω εγώ, πιστεύω ακράδαντα ότι ένα μέλλον χωρίς κάπνισμα είναι εφικτό. Το όραμα όλων μας στην PMI είναι να προσφέρουμε προϊόντα που θα αντικαταστήσουν τα τσιγάρα, το συντομότερο δυνατόν. Όταν το προϊόν που παράγεις προκαλεί κακό στην υγεία του καπνιστή, έχεις τουλάχιστον την ηθική ευθύνη να το αναγνωρίσεις και να εργαστείς με όλες σου τις δυνάμεις για να το αντιμετωπίσεις. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε τις ζωές των καπνιστών σε όλο τον κόσμο αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα που είναι καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο και έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος», δήλωσε σχολιάζοντας το μέλλον του καπνίσματος.

    Θεωρεί μάλιστα πως με την κατάλληλη υποστήριξη από τις κυβερνήσεις και με παράλληλα μέτρα, υπάρχει η πιθανότητα σε κάποιες περιπτώσεις χωρών να επιτευχθεί ο στόχος του εκμηδενισμού του παραδοσιακού τσιγάρου σε 10 με 15 χρόνια από σήμερα, μέσα από την επέκταση των εναλλακτικών προϊόντων καπνού.

    Έμπρακτη στήριξη στη «μητέρα – πατρίδα»

    Παρ’ ότι εδώ και πολλές δεκαετίες ζει στο εξωτερικό, ο κ. Καλαντζόπουλος όχι μόνο δεν ξεχνάει την Ελλάδα, την οποία υπεραγαπά, αλλά δείχνει έμπρακτα την στήριξή του, φροντίζοντας ώστε η PMI να έχει ενεργή παρουσία στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, το 2017 ο Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ του απένειμε το «Hellenic Capital Link Leadership Award» για την εξαιρετική συμβολή του στην οικονομία της Ελλάδας.

    Το εν λόγω βραβείο δίνεται ετησίως σε ένα άτομο ή έναν οργανισμό για την εξαιρετική συμβολή του στην προώθηση στενότερων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της παγκόσμιας επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.

    Ξεχωρίζουν η τριετής συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση το 2013, η οποία επεκτάθηκε για άλλα τρία χρόνια, με βάση την οποία η PMI αγόρασε το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού ανατολικού τύπου που παράγεται στην Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή της Θράκης και η επένδυση – μαμούθ ύψους 300 εκατ. ευρώ στην Παπαστράτος (θυγατρική της PMI) το 2017, για την μετατροπή του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής θερμαινόμενων ράβδοων καπνού για το IQOS.

    Μια επένδυση που διαφύλαξε 800 θέσεις εργασίας και προσέθεσε άλλες 400 σε μια εποχή έντονης αποβιομηχάνισης και υψηλής ανεργίας και παράλληλα κατέστησε την Ελλάδα μείζον εξαγωγικό κέντρο για τη Philip Morris International.

    Χαμηλών τόνων προσωπική ζωή

    Παρ’ ότι συγκαταλέγεται στους πιο ισχυρούς μάνατζερ στον κόσμο, είναι ένας άνθρωπος που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Δίνει ελάχιστες συνεντεύξεις και πολύ δύσκολα θα βρει κανείς τη φωτογραφία του στις κοσμικές στήλες. Έρχεται συχνά στην Ελλάδα για να επισκεφθεί την οικογένειά του, ενώ φροντίζει να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στην χώρα μας. Μάλιστα, δεν έχει διστάσει να υπογραμμίσει τις δυσκολίες του επιχειρείν στην χώρα μας, λέγοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο φιλική στις επιχειρήσεις».

    Ο κ. Καλαντζόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1957 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1975, αποφοίτησε από το ιστορικό Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στη Λωζάννη, από όπου και αποφοίτησε με πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Ακολούθησε ένα διάστημα ενασχόλησης με τη ρομποτική και τα ηλεκτρονικά και η απόκτηση μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το ΙNSEAD του Παρισιού.

    Από το 1985 είναι μέλος του οργανισμού της Phillip Morris, αρχικά ως αναλυτής επιχειρηματικής ανάπτυξης και στη συνέχεια ως γενικός διευθυντής εθνικών και περιφερειακών κλάδων της εταιρίας στην κεντρική, βόρεια και ανατολική Ευρώπη.

    Το 1999 ανέλαβε πρόεδρος της ΡΜΙ Ανατολικής Ευρώπης, το 2008 έγινε COO της μητρικής εταιρείας και το 2013 ανέβηκε στην κορυφή του πολυεθνικού κολοσσού, αναλαμβάνοντας καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου (CEO).

    Τον προσεχή Μάιο μετά τη έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της PMI αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου, διαδεχόμενος τον Λουί Καμιλέρι.

    Διαβάστε επίσης:

    Λιανεμπόριο: «Σταγόνα στον ωκεανό»… το click away – Φόβοι για «στρατιές ανέργων» μετά την απώλεια των Χριστουγέννων

    Click away: Καταστροφή για το λιανεμπόριο το μη άνοιγμα των καταστημάτων – Απώλειες μαμούθ 2,5 δισ. από το τζίρο των Χριστουγέννων

    Jumbo: «Γύρισε την πλάτη» στο click away – Δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές



    ΣΧΟΛΙΑ