• Business

    Αναβάλλεται επ’ αόριστον η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

    ακινητα

    Η αγορά ακινήτων


    Αναβάλλει επ΄ αόριστον την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων η κυβέρνηση, η οποία σχεδιαζόταν να γίνει εντός του έτους. Στο ΥΠΟΙΚ  εκτιμούν ότι χρειάζονται άμεσα κάποιες αναγκαίες αλλαγές, καθώς οι αποκλίσεις μεταξύ αγοραίων τιμών και αντικειμενικών αξιών είναι πλέον μικρές στις περισσότερες περιοχές.

    Συγκεκριμένα όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, με την αναπροσαρμογή που έγινε το 2018 και τη σταδιακή ανάκαμψη της κτηματαγοράς, έχει επέλθει ήδη η επιθυμητή σύγκλιση-ευθυγράμμιση.

    Από τη άλλη μεριά παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι εφόσον βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε καμία ανοδική μεταβολή των εκκαθαριστών του ΕΝΦΙΑ λόγω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

    Όπως υποστηρίζουν υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις, κυρίως σε «μεσοαστικές» περιοχές, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες που να δικαιολογούν κινήσεις αναπροσαρμογής (αυξήσεις) οι οποίες θα προκαλούσαν αναστάτωση στην αγορά ακινήτων, προκαλώντας αρνητική επίπτωση δυσανάλογη με το δημοσιονομικό όφελος.

    Αντίθετα, το ραβασάκι το οποίο αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούλιο ώστε οι δόσεις να αρχίσουν να τρέχουν από τον Αύγουστο θα ενσωματώνει τις πρόσφατες μειώσεις φόρου οι οποίες ψηφίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους και φέρνουν μεσοσταθμικές ελαφρύνσεις της τάξεως του 10% κυρίως για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία.

    Η επόμενη αναπροσαρμογή υπολογίζεται ότι θα γίνει το πρώτο τετράμηνο του 2020 και θα περιλαμβάνει μικρές αυξήσεις αντικειμενικών σε «λαϊκές» συνοικίες, με την επόμενη κυβέρνηση να πρέπει να διαχειριστή την καυτή πατάτα της πλήρους εξίσωσης αντικειμενικών και αγοραίων τιμών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέες παγίδες με τις αντικειμενικές – Οι επιβαρύνσεις – Tι συμβαίνει από 1η Ιανουαρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων-Ποιο θα είναι το νέο σύστημα υπολογισμού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα ανατροπή στον ΕΝΦΙΑ: Έρχεται διπλή αύξηση στις αντικειμενικές το 2019 και το 2020



    ΣΧΟΛΙΑ