• Business

    Ανατροπή στην πώληση της Sixt: «Μπλόκο» των Γερμανών στην Autohellas του Βασιλάκη;

    • NewsRoom

    Βασιλης Θεοχαράκης. Επιχειρηματίας


    Ανατροπή στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Lion Rental S.A. του ομίλου Θεοχαράκη, η οποία διαχειρίζεται στην Ελλάδα το εμπορικό σήμα SixtΑρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ όμιλοι και ζητήθηκαν προσφορές από τους τέσσερις εξ αυτών. Μετά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών, επιλέχθηκαν οι επενδυτές που θα περάσουν στη β’ φάση χωρίς όμως να είναι σαφές αν η γερμανική Sixt επιθυμεί να αναλάβει την Lion Rental ο όμιλος Βασιλάκη, ο οποίος είναι ο βασικός ανταγωνιστής μέσω της Autohellas (Hertz). Οι Γερμανοί της μητρικής εταιρείας έχουν αυστηρούς όρους και θα είναι αυτοί που θα έχουν τον τελευταίο λόγο, όπως στην περίπτωση της Avis Hellas το παιχνίδι κρίθηκε στη στάση της μητρικής αμερικανικής Avis.

    Σε περίπτωση που αποχωρήσει η Hertz-Autohellas (συμφερόντων του ομίλου Βασιλάκη), μένουν ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές οι Οδ. Κυριακόπουλος της Μοτοδυναμική και η οικογένεια Μανδύλα (Kosmocar, Karenta).

    Σύμφωνα πάντως με στέλεχος του γερμανικού ομίλου, πιθανώς θα χρειαστεί και ο Μάιος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ο διαγωνισμός γίνεται υπό την ευθύνη της Αlpha Βank που είναι και ο κύριος χρηματοδότης του ομίλου.

    Με 90 εκατ. ευρώ δανεισμό και περίπου 6 εκατ. ευρώ EBITDA, προτεραιότητα για τις τράπεζες, ως προς την επιλογή του επενδυτή, είναι η ενδυνάμωση του ισολογισμού της και η εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης για ανανέωση στόλου και κεφάλαιο κίνησης.

    Η εταιρεία έχει μεν καλή θέση στην αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από ευοίωνες προοπτικές εξαιτίας της δυναμικής του τουρισμού, όμως βαρύνεται με μεγάλες υποχρεώσεις. Οι μεγαλύτερες προκύπτουν από τη χρηματοδότηση της αγοράς και της κυκλικής ανανέωσης του στόλου των περίπου 6.000 οχημάτων της και τη συντήρησή του.

    Οι όποιοι ενδιαφερόμενοι βρεθούν αναμένεται να ζητήσουν γενναίο «κούρεμα» των δανείων που τη βαρύνουν, τα οποία ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όμιλος Θεοχαράκη: Χρέη και μεγάλα δάνεια- Ο ζωγράφος που χρωστάει 303 εκατ. στις τράπεζες αλλά έχει πολλά λεφτά 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O διαγωνισμός της SIXT και τα δάνεια Θεοχαράκη: Μια υπόθεση για τον κ. Ηλία Ζαγοραίο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέσσερις οι ενδιαφερόμενοι για την SIXT. Που θα κριθεί το παιχνίδι  



    ΣΧΟΛΙΑ