ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί βρίσκεται η ελληνική αμυντική βιομηχανία, τόνισε χθες o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), κ. Αναστάσιος Ροζολής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι προϋπόθεση αποτελεί η χάραξη μια εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.
Ο ΣΕΚΠΥ, όπως σημείωσε, εκπροσωπεί σήμερα πάνω από 250 ελληνικές εταιρείες του κλάδου με περισσότερους από 16.000 εργαζομένους και συνολική παραγωγή που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως. “Από 100 εταιρείες το 2019 σήμερα έχομε φτάσει τις 250 σημείωσε, τονίζοντας ότι συνεχώς προστίθενται και νέες, κάτι που αποδεικνύει τις δυνατότητες των ελληνικών εταιρειών να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας.
Τόνισε τη σημασία των πρόσφατων κυβερνητικών πρωτοβουλιών την ανακοίνωση του δωδεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Δένδια, αλλά και η δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πλήρη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με την απαίτηση βιομηχανικών επιστροφών τουλάχιστον 25%.
Σημείωσε ότι αποτελεί ορόσημο η συνάντηση που έγινε πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό, και ανέφερε ότι ελπίζει να πραγματοποιηθεί και συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία και να αξιοποιήσει τη σημερινή συγκυρία ώστε να αναπτυχθεί, ενισχύοντας την εθνική οικονομία.
“Το Κράτος και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο οδηγός που καθορίζουν τις ανάγκες, αλλά πρέπει να προβλεφθούν οι διαδικασίες, για να υπάρξει μια συντονισμένη στρατηγική για να ενεργοποιηθεί η αμυντική βιομηχανία. Οι Κύπριοι τα κατάφεραν. Πριν 8 χρόνια δεν υπήρχε κυπριακή αμυντική βιομηχανία και σήμερα έχουν πετύχει να έχουν μια παρουσία και δικά τους προϊόντα”, ανέφερε ο κ. Ροζολής.
“Χρειάζεται ένα σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και ένα κρατικός φορέας που θα αναλάβει να καθορίσει τις ανάγκες και να κατευθύνει την ελληνική βιομηχανία στις ανάλογες επενδύσεις. Η συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανιών στο 25% των έργων που θα πραγματοποιηθούν πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο, και με κεντρικό σχεδιασμό ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών, ιδιαίτερα απαραίτητων για την επιτυχή διαχείριση και του μεγάλου κύματος προγραμμάτων λόγω του ReArm Europe”, είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι για να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι του Europe Defense industry Policy και να καλυφθεί το 50% των ευρωπαϊκών αναγκών από ευρωπαϊκές εταιρείες, θα χρειαστεί να αναπτυχθούν μονάδες σε όλη την Ευρώπη και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε, ο ΣΕΚΠΥ διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία: ως θεσμικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και αναγνωρισμένος ως επίσημος συνομιλητής με την Πολιτεία για την υποστήριξη των συμφερόντων του κλάδου, προσφέρει ένα ισχυρό δίκτυο διασύνδεσης, τεχνογνωσία, υποστήριξη και προσβασιμότητα στις δομές της εγχώριας παραγωγής.
Τέλος, θύμισε ότι οι ελληνικές εταιρείες, διαθέτουν τις δυνατότητες να παράγουν στην Ελλάδα, μέρος των εξοπλισμών, πάντα σε συνεργασία με μεγάλες διεθνείς εταιρείες που θα αναλαμβάνουν τα έργα. Πιστεύουμε στο μοντέλο των συνεργασιών, τόνισε, με τις διεθνείς εταιρείες που διαθέτουν την τεχνογνωσία. Αλλά πρέπει να προηγηθεί ένα σχέδιο για την ανάπτυξη των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, ώστε να μπορέσουν να προγραμματίσουν την παραγωγή τους με βάση τις ανάγκες των εξοπλιστικών προγραμμάτων”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μυλωνάς (Εθνική): Το σχέδιο για χρηματοδότηση μεγάλων project, η διανομή του 60% των κερδών και οι ελπίδες για τα στεγαστικά
- Φωτιά ηλεκτρικού οχήματος σε υπόγειο χώρο
- Snappi: Είσοδος σε πάνω από τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2029
- Καραβίας (Eurobank): Τα νέα δάνεια «ασπίδα» στα χαμηλά επιτόκια – Ισχυρά έσοδα και κέρδη το 2025
