• Business

    Ανάσα για τη βιομηχανία: Στο 6% ο ΦΠΑ για τη διακοψιμότητα, σβήνονται τα πρόστιμα

    Μανος Μανουσάκης, Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ, Γιώργος Πιτσιλής Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Μανος Μανουσάκης, Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ, Γιώργος Πιτσιλής Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Δεν θα πληρώσουν τελικά πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, μετά το μείζον θέμα που είχε προκύψει τις προηγούμενες εβδομάδες με την τιμολόγηση του ΑΔΜΗΕ για τη διακοψιμότητα, καθώς υπολόγιζε τον ΦΠΑ στο 6% αντί για το 24%.
    Η διακοψιμότητα είναι η αποζημίωση που λάμβαναν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες από τον ΑΔΜΗΕ γιατί διέκοπταν τη λειτουργία τους για τη στήριξη του ηλεκτρικού συστήματος, ώστε να μη γίνεται black out.

    Το θέμα είχε αναδείξει αποκλειστικά στις 15 και 16 Νοεμβρίου το mononews με ρεπορτάζ της Μαρίνα Πρωτονοταρίου.

    Αναδείχθηκε τότε η κόντρα που υπήρχε για τον συντελεστή ΦΠΑ, σε 2 άρθρα με τίτλο: Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Χαράτσι 25 εκατ. τον χρόνο από ΑΑΔΕ για τον ΦΠΑ που υπολόγιζε ο ΑΔΜΗΕ και ΑΔΜΗΕ: Διαφωνεί με την ΑΑΔΕ για το ΦΠΑ και θέλει νομοθετική ρύθμιση – «Πόρτα» από Θεοχάρη, ο «μουτζούρης» στη βιομηχανία

    Στο 6% και όχι στο 24% ο ΦΠΑ

    Με τροπολογία που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο αποδέχεται πως ο ΦΠΑ για τη διακοψιμότητα είναι στο 6% και όχι στο 24%, όπως όριζε ο νόμος.
    Πρόκειται για μια λύση που δόθηκε την τελευταία στιγμή, προκειμένου οι ενεργοβόρες εταιρείες να μην πληρώσουν ένα τεράστιο ετήσιο χαράτσι, το οποίο είχε υπολογιστεί κοντά στα 25 εκατ. ευρώ.
    Υπενθυμίζεται πως το θέμα αποκαλύφθηκε από την ΑΑΔΕ, όταν προχώρησε σε ελέγχους σε το έτος 2017 και διαπίστωσε πως ο ΑΔΜΗΕ τιμολογούσε τις επιδοτήσεις για τη διακοψιμότητα με συντελεστή ΦΠΑ 6% αντί για 24%.
    Τότε μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το mononews, ανώτατες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ξεκαθάριζαν πως ο ΦΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 24%, άρα θα πρέπει να πληρωθεί η διαφορά και το μόνο που θα μπορούσε να γίνει, θα ήταν να μην επιβληθούν πρόστιμα.
    Τελικά, με την τροπολογία δίνεται λύση ώστε να κλείσει το θέμα για τα προηγούμενα έτη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο έλεγχος της ΑΑΔΕ για τις επόμενες 4 χρονιές, δηλαδή από το 2018 μέχρι το 2021. Επίσης, στην τροπολογία δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή το αν σε τέτοιες περιπτώσεις ο ΦΠΑ θα συνεχίσει να ορίζεται στο 24%.
    Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που λάμβαναν αποζημιώσεις διακοψιμότητας (αποζημίωση γιατί διέκοπταν τη λειτουργία τους για τη στήριξη του ηλεκτρικού συστήματος για να μη γίνεται black out) είναι οι ΤΙΤΑΝ, Ηρακλής, ΣΙΔΕΝΟΡ, SOVEL, Αλουμίνιο Ελλάδος, Πλαστικά Θράκης, ΔΕΗ (για τα ορυχεία), Χαλυβουργία, Κλωστοΰφαντουργία κ.α.

    Ολόκληρη η τροπολογία 

    Το άρθρο 2 της νέας τροπολογίας αναφέρει “η αποδοχή από τη Φορολογική Διοίκηση της είσπραξης και απόδοσης Φ.Π.Α. με χαμηλό συντελεστή έξιτοις εκατό (6%) για την υπηρεσία διακοπτόμενου φορτίου έχει δημιουργήσει ζητήματα σε μεταγενέστερους ελέγχους και αβεβαιότητα για τη στάση που πρέπει να τηρήσει εφεξής η Φορολογική Διοίκηση”.
    Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, “σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την εφαρμογή της αρχής της προστατευομένης εμπιστοσύνης προϋπόθεση είναι να υπάρχει καλή πίστη του φορολογούμενου ως προς τη φορολογική απαλλαγή, ώστε ο φορολογούμενος: α) να μην είχε τη δυνατότητα αναγνωρίσεως της ανακρίβειας της παρεχόμενης από την εθνική φορολογική αρχή πληροφορίας και β) η διοικητική πράξη με την οποία του παρασχέθηκε η πληροφορία σχετικά με τον φόρο να ήταν αυτή καθεαυτή πρόσφορη στο να δημιουργήσει καλή πίστη στον φορολογούμενο αναφορικά με τη φορολογική απαλλαγή της πράξης του”.
    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ