• Business

    Amber Capital: Γιατί επιστρέψαμε στην Ελλάκτωρ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Διευθύνων σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Στους λόγους που επανήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ, αλλά και στη στήριξή του στη νέα Διοίκηση Καλλιτσάντση, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του fund Amber Capital, Giuseppe di Mino.

    Σε πρόσφατο δημοσίευμα του εξειδικευμένου website “Activist Monitor” που παρακολουθεί και καταγράφει όλες τις κινήσεις μετοχικού ακτιβισμού διεθνώς, ο υπ’ αριθμόν 2 του γνωστού για τις ακτιβιστικές του κινήσεις και σε ελληνικές εισηγμένες (πχ ΟΤΕ) fund Amber Capital, χαρακτήρισε θετικό βήμα για την Ελλάκτωρ την πλήρη απορρόφηση της εταιρείας ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας αιολικών πάρκων ΕΛΤΕΧ Άνεμος, για την οποία η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε πρόσφατα πως προτίθεται να αποκτήσει το υπόλοιπο 34,5% που δεν κατείχε. 

    Ο κ. Giuseppe di Mino ξεκαθάρισε επίσης ότι η Amber Capital στηρίζει απόλυτα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελλάκτωρ και τις ενέργειες που γίνονται για εξυγίανση του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και την πώληση μη βασικών δραστηριοτήτων και περιουσιακών στοιχείων. 

    Υπενθυμίζεται ότι η Amber Capital ήταν μέτοχος της Ελλάκτωρ με σημαντικό ποσοστό μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όταν και πούλησε το σύνολο των μετοχών που κατείχε στους αδερφούς Καλλιτσάντση, στο πλαίσιο της μάχης που διεξαγόταν τότε μεταξύ των μεγαλομετόχων (αδερφοί Καλλιτσάντση vs Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα) για την εξασφάλιση του ελέγχου της διοίκησης του ομίλου.

    Μετά την επικράτηση των αδερφών Καλλιτσάντση, ο κ. Δημήτρης Κούτρας πούλησε το σύνολο των μετοχών του στην Ελλάκτωρ, μετοχές που αγόρασε το fund Amber Capital, κατέχοντας πλέον σήμερα ποσοστό που ξεπερνά το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εισηγμένης. 

    Πέρα από τις δηλώσεις di Mino, ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα όσα περιλαμβάνονται στο ρεπορτάζ του Activist Monitor, σύμφωνα με το οποίο η Amber Capital δεν βλέπει την επένδυση «ακτιβιστικά», δεν επενδύει, δηλαδή, με σκοπό να φέρει αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του ομίλου, αλλά αξιοποίησε την ευκαιρία να εισέλθει με χαμηλό τίμημα στην Ελλάκτωρ προσδοκώντας θετικότερη απόδοση της μετοχής μεσοπρόθεσμα.

    Σημειώνεται πως η Amber Capital εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ με μέση τιμή κτήσης 1,25 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που σε χτεσινό report της η Alpha Finance τοποθετεί την τιμή-στόχο για την Ελλάκτωρ στα 2,60 ευρώ.

    Περιορισμένο πτωτικό ρίσκο 

    Με βάση το report, οι αναλυτές της Alpha Finance πιστεύουν πως η Ελλάκτωρ είναι σημαντικά υποτιμημένη και επιδεικνύει σημαντικά περιορισμένο πτωτικό ρίσκο για τους επενδυτές καθώς οι διανομές μερισμάτων από παραχωρήσεις είναι σταθερές και επαρκώς προβλέψιμες.

    Στο πλαίσιο αυτό, η πρόβλεψη για τη διανομή μερισμάτων από την δραστηριότητα των παραχωρήσεων ανέρχεται στα επίπεδα των 82 -106 εκατ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2018-2022, κάτι που συνάδει με τη σύσταση outperform. 

    Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής τονίζουν πως η αλλαγή διοίκησης στον Όμιλο συνοδεύτηκε και από σημαντική αλλαγή στρατηγικής.

    Το νέο management έχει επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση του κατασκευαστικού τομέα, ενώ η διαφάνεια στην οικονομική πληροφόρηση και στην εταιρική διακυβέρνηση έχουν αποκτήσει υψηλή προτεραιότητα.

    Επιπλέον, η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος στις ΑΠΕ θα στηρίξει την ανάπτυξη του Ομίλου, ενώ η αναμενόμενη συγχώνευση με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος που δημιουργεί θετικές προοπτικές για τον Όμιλο στο συγκεκριμένο κλάδο, θα ξεκλειδώσει συνέργειες και θα οδηγήσει σε μια σαφέστερα πιο αποδοτική φορολογική δομή. 

    Επικερδείς δραστηριότητες 

    Μάλιστα, τονίζεται πως η νέα διοίκηση του ομίλου σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω τις επικερδείς δραστηριότητες, όπως αυτές σε ενέργεια-περιβάλλον και τις ΑΠΕ εν γένει, για τις οποίες μια πιθανή διεθνή επέκταση μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικά θετικό καταλύτη, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ένα turnaround στο κατασκευαστικό σκέλος και επιστροφή σε θετικό έδαφος, τόσο σε όρους αξίας και όσο και κερδοφορίας. 

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Alpha Finance προχώρησε σε εκ νέου κάλυψη του Ομίλου Ελλάκτωρ, έπειτα από μια τριετία αποχής από τα τεκταινόμενα στην εισηγμένη, γεγονός που καταδεικνύει το momentum που ανακτά σταδιακά στην αγορά η μετοχή της Ελλάκτωρ. 



    ΣΧΟΛΙΑ